ramadhan da datang????yeah!!!

Friday, July 20, 2012 Rahim Aim21 0 Comments

Assalamualaikum.......untuk entry kali nie...bc(sgkatan bagi butter cream,,gna aq cm kasar sgt..hehe) nak ckp tntg ramadhan Al-mubarrak.....xsbar rasenya nk puase..hehehe..k..tapi mase kat masjid..khutbah tntg ramadhan....aq trtarik dgn 4 prsiapan yg kita prlu ada sblum ramadhan...mcm2 yang kita prlu buat..xsemestinya bli baju raye...wat pewla pkir baju raye awal2..hehehe...k....persiapannya adlh:


1)  Persiapan Rohani




      K...persiapan rohani nie...mcm2 cara kita ley wat..antaranya solat...brdoa....brzikir...brsedekah dan sebagainya....ianya pnting agar xdew la ti kita arse cm hipokrit time ramadhan..cntohnya..bile rmdhn jer baru nk bramal ibadah....baru nk pkir cari pahala...sblom2 tu pn pttnya da pkir da smua tu..hehe(kdg2 bc pon cm tu jgk...




2)  Persiapan Ilmu






      Persiapan ilmu ni mrgkumi mcm2 aspek ...antaranya bnykkan kan pmbacaan hadis yang brkaitan dgn puasa....time puase nie..mcm2 prkara sunat kita ley wat..cntohnya..solat sunat tarawih....menderma... bnykkan berdoa agar di ampunkan dose dan sbgainya....time nie lah nak kjar pahala banyak2...coz sesiapa yang bramal di bulan ramadhan..pahalanya brganda2...hehe(bc saje nak bagi smgt kat korang..hehe)


3)    Persiapan Jasmani



      HA!!!tgk gambar orang kat atas tu..smgt nk kuruskan badan..hehe....k..untuk persiapan jasmani...kita ley wat dgn mlakukan pose2 sunat(pling x pon..pose lar isnin khamis..hehe)....slain tu..brsenam..bnykkan minum air masak...n paling pnting..jaga ksihatan kita...law xjaga ksihatan...ti time pose law dmam cmnew???law sakit??ha!!!ti kluarlah alasan kata uzur la(bagi lelaki..hehe..law ponpuan xpew jgk)....so...bnykkan la brsukan..hehehehe



4)    Persiapan Kewangan




     hah....yang kat atas tu duit baru malaysia yang release tahun nie...(ley r pi bank taun nie..gna duit baru bagi kat anak2 n orang2 yg braye dtg umah..hehe..tringin gak nk ada koleksi duit baru nie..haha)..pnjg plak bc ckp sensorang..haha..k2..brbalik pd prsiapan duit...taw x napew ianya pnting??coz nak dgunakan tok bayar zakat la..hehehe...n yang kdua sbb tok dgunakan time ramadhan..drma pd orang miskin...blnjew orang brbuka puase...dgunakan tok bli mknan kat bazar ramadhan(hehe..saje je slitkan)....n mcm2 agi r....hehe


KONKLUSINYA...pose nie mgjar kita erti ksbaran...n inilah waktunya kita buat kbaikan bnyk2....Coz Allah nak bagi kita pahala bnyk2 time ramadhan nie lar...tapi..egt!!!IKHLAS tu lar perkara paling pnting dlm bramal....k..samapai di sini dulu coretan bc....hope dgn entry bgini adalah yang baminat nak follow...:-)


Adios......Maassalamah...........



0 orang telah tinggal komen: