Matematik Pahala...Andai Pahala Dpat Dilihat....

Saturday, September 15, 2012 Rahim Aim21 2 Comments

Assalamualaikum to all bloggers geng...today,bc want to share something to u guys..(haha....ups!!!speaking plak tetiba..)..hehe..k arini bc nak share satu formula matematik dgn korang smua...sblom tu..bc nak tnya..korang smua msti tau pahala tu apew kan??pahala nie blsn untuk kita umat islam bila kita buat kbaikan...law dose plak..blsn untuk kita pabila kita mlakukan kjhtn n kmaksiatan....(secra generally la mksdnya....)...kalaw pahala tu kita ley nampak..msti kta akn berusha untuk dptkannya kan??bgitu juga dose..law la kita ley nampak..mesti kita takut pnyewla nak wat kjhatan...entry nie nak crita tentang phla jer..haha(yang pasal dose sampingan jer)

k..gambar kat bawah nie formulanya....tapi...formula yang bc nak share adalah pahala yg kita dpt bile kite bersolat....:-



oke..meh bc trgkan mksd no. di atas:-

10 : setiap kebaikan yang kita buat akn di beri 10 x ganda pahal...(xkesah la ape2 kbaikan pun..)
5   : solat 5 waktu sehari semalam
7   : bilangan hari dalam seminggu
30 : bilangan hari dalam sebulan
27 : 27 kali ganda pahala yang di berikan Allah untuk orang yang solat berjemaah

yang B-A & D-C adalah untung ksar pahala yg kita peroleh bagi solat kita...so...bnykkan pahala yang kita boleh peroleh bila kita solat..kan3???nak2 solat berjemaah...bnyk kan??cuberla korang amek untung kasar tahunan.....korang boleh dapat RM 486000...(tu pun law pahala dapat di lihat ibarat duit lar...)..xke kaya korang dibuatnya????n orang paling kaya dgn pahala???(hah!!!baru terbeliak mata korang kan??slama nie kita xpernah pun pkir smua nie..)....

bc nie xdewla sempurna mane pn...bc pn bnyk kelemahan..solat pn jarang berjemaah...kadang2 ada jgk trtggal solat...(scra xsgjer lar..)...tapi..lpas jer bc dpt taw tntg formula nie....serba sedikit bc bersemgat untuk tdk tgglkan solat lagi n paling pentung...solat berjemaah tu di aggp penting skrg...btpa Allah sygkan kita..hggakan ape jua kbaikan kita buat..kita dpt 10 kali ganda pahala..(korang xnk rbut ker pahala tu??)

Formula nie..bc nak kreditkan buat Ustadz Bc iaitu Ustadz fadhilah bin Sarnap.....n sblum bc post entry nie pn bc da gtaw dia yang bc nak post tntg entry nie...dia pn skong n ok jer....so....tertulislah sbuah tazkirah pendek tntg pahala..hahahahahahahahahahahaha(pnjgnya bc glak...)...

so........

Andai Pahala Dapat Dilihat.....Ape Yang Korang Akan Buat???

Farewell:

ADIOS.........MAASSALAMAH..............................



2 comments:

  1. MasyaAllah!!! ni buat ena tambah bersungguh2 nak melakukan amal ibadah kepada Allah.. terima kasih for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...syukurlah pada Allah....hehe....moge smua ibadah kita dtrima Allah..

      Delete