So...Do i Care????

Tuesday, September 11, 2012 Rahim Aim21 0 Comments

Assalamualaikum...tajuk entry kali nie...bc nak cherita tentang sikap manusia...sikap yang bc maksudkan ialah..sikap manusia yang ske mghina n mgutuk kita apabila kita buat sesuatu...contohnya..bila kita buat baik,,ada orang akn kata,kita bajet baik.....xpun..bile kita ckp sesuatu..orang akn kata kita bajet..xpun org akn "mengajing" kita semula(itu bahasa standrad lar..xkan korang xtaw plak mganjing tu apew kan??)..bc cakap pun...coz bc adalah post ape yang bc tulis dalam blog bc nie..kat dlm group fb skolah bc..salah seorang member bc comment camni..



nampak x??bc xkesah pun law dia xnk bace ke..xpun law xnk follow....xpyh la ckp cam tu..btol x??xpewla..mulut tempayan kita boley tutup..mlut orang camne kita nak tutup..kan3???mgkin guna gam gajah kot baru boley tutup rapat2..hahaha...mesti..geng2 smua pun ada pglman sndri kan???mgkin lagi truk drpd bc...huhu...

bc buat blog...bukan nak sruh orang ktuk2 bc..(xsgke..ada jgk yang xske bc buat blog..huhu)...biarla diorang....niat bc mnulis pon sbb bc nak share pglaman2 bc,tips2,n paling penting erti sbuah khidupan......bagi yang xske ape bc tulis....xpyhla sakit aty dgn bc xtntu pasal....apew yang bc tulis smuanya realiti khidupan....n jgn rsaulah..bc xske berdendam coz dendam nie xkmane...law kita berdendam..ti orang yg kita dendami tu nak mati susah gara2 kita xmaafkan dia....kan3???

orang lain boley kata apew je yang diorang ske..sbb tu mlut diorang...so..adkh kita nak jadi cam diorang???mestilah xkan??law orang hina kita..adkh kita ptt wat perkara yg sama??pd bc lar...kita xptt wat benda yg sama....law kita nak pahala..kita doalah supaya orang tu brubah jadi baik...bukan ke itu lbh baik???n pling penting..jgn pernah ptuz asa dlm idup..usaha n truskan brusaha untuk jadi hamba Allah yang terbaik kat muka bumi nie....

Sebagai mana rasulullah ada bersabda dalam sebuah hadith yg bermaksud;

"Tidak sempurna iman seseorang itu melainkan dia mengasihi saudaranya seperti mana dia menyayangi dirinya sendiri"

so....persoalannya...adkh kita sepertimana yang di sebutkan di dalam hadith di atas???adkh tlh sempurna iman kita hggakan kita sggup mruntuhkan smgt orang lain bile mreka buat sesuatu yg mreka suke???geng2 smua ada jwpnnya kan??

jawapan yang mudah.......drpd bc buat orang2 yang xske pe bc buat:-

So....Do I Care???

ADIOS.....MAASSALAMAH...................

0 orang telah tinggal komen: