Art Of Islam~Seni Dari Aspek Islam.....

Sunday, December 30, 2012 Rahim Aim21 0 Comments

Assalamualaikum~....geng2 semua da makan ke belom??hehe....harini..bc nak promote group yang bc tubuhkan kat fb...Groupnya adalah ART OF ISLAM...nak join...klik SINI~...

Tujuan bc tubuhkan group ni suatu ketika dahulu adalah sbagai tempat kita share sgla jenis ksenian berdasarkan islam....actually..dlm islam ni..mcm2 seni ada..cuma kita perlu explore n buka minda kita spaya kita dapat mendalami pelbagai jenis seni dari aspek islam....kat sini..bc tunjukkan..beberapa jenis seni dalam islam....

1)tulisan khat :



kat dunia ni..mcam2 jenis tulisan khat ada..ada khat diwani jali,ada khat nasakh.khat kufi fatimi n mcm2 lagi lar....(bc xtaw sgt....bc pon pandai pun tulis khat sbnrnya...huhu)...law nak taw tentg khat lbih lanjut....klik sini : info tentang khat

2)seni bina islam


gambar kat atas ni..adalah masjidil nabawi di madinah....mesti ada yg tertanya,knpe bc kata seni bina islam ni tergolong dalam seni dari aspek islam.??..btol kan??coz....ada ke agama lain nak buat tempat solat mreka mcam masjid??hehe...n kebiasaannya..di dinding-dinding...dan di siling....akan ada ukiran tulisan khat...akan ada mcm2 ukiranlah....kan3??hehehen paling penting..tiap masjid...biasanya berbeza dia punya DESIGN..kan??hehe

3)terdapatnya seni syi`ir dan nathar

k..tentang dua benda di atas ni..bc blajar time form 6 STAM aritu....syi`ir atau dalam bahasa mlayunya syair adalah salah satu seni yg dicipta oleh orang arab....ianya berbentuk puji-pujian,penghinaan,dan mcam2 lagi lar.....sya`ir melayu sgt berbeza dengan sya`ir arab......

tentang nathar plak.....ianya berbentuk mcam surat....ataupun knyataan.,..(bc lupa r..itu je yang bc ingat..huhu)

4)Arudh wal Qafiah

mungkin ada yang pernah dgr..dan mungkin geng2 smua x pernah dengar..Arudh Wal Qafiah adalah kaedah untuk buat syair arab yang bc sbutkan tadi....contohnya....bagi syair melayu...bila baris pertama di akhiri dengan perkataan "nya"..maka baris2 berikutnyaa kena berkhir dengan perkataan atau sebutan yang sama..betolkan???begitu juga syair arab.....bila di akhiri baris bawah pada bait(iaitu baris pertama)....maka di akhiri baris bawah juga lah bagi bait ke-2...n so on lar..

Actually..mcm2 lagi la seni dalam islam ni..cuma kita ni sbgai umat islam..kena lebih explore n mendalami islam untuk mengetahuinya....cuma........



nampak signing board kat atas tu???jgn plak dalami seni islam jer...dalami la islam keseluruhannya..... sebagaimana hadis Rasulullah yang bermaksud.. :

Ertinya: 
Daripada Abu Hurairah r.a. berkata: Bersabda Rasulullah Salawatu Alai Wasalam, "Islam mula tersebar dalam keadaan dagang (asing). Dan ia akan kembali asing pula. Maka beruntunglah orang orang yang asing". 

H.R. Muslim 

so....kita perlu la jadi orang yang asing tu..orang asing yang di maksudkan adalah....kita asing daripada klalaian dunia..kita asing drpd orang yang tidak mahu mendalami islam....kita asing daripada mereka yang hanya islam pada nama ataupun sbgainya(geng2 pun ley fikir sndri....)coz islam sendri datang dalam keadaan asing kan??islam datang dalam keadaan zaman yang dipenuhi jahiliyah....dalam keadaan di waktu tiada lagi yang mahu menyembah Allah.....dan lastly..ia akn pergi dalam keadaan asing yang membawa erti..islam akn hilang dan lenyap....pabila umatnya pada zaman sekarang ataupun akan datang...lupa akannya..sbgaimana telah berlaku pada zaman jahiliyah terdahulu..inilah di katakan ..JAHILIYAH MORDERN...

as the conclusion......

mcam2 seni dari aspek islam..wujud dalam kehidupan kita.....cumanya....bukalah mata kta..minda kita..dan hati kita....pandangklah segalanya di dunia ni...adalah hasil ciptaan dan ianya wujud kerana Allah yang menghendakinya......

tentang hadis pulak...tepuk dada..tanyalah iman kita....apakah tahap iman kita yang sebenar???apakah kita ni da jalankan tggungjawab yang sepatutnya terhadap islam ni???jom la kita sama2 fikir(bc pun insan biasa....bnyak sangat kekurangannya,,,)

Quotes Of The Day:

Learn More....Study more...
Be A Muslim That Love To Explore...


ADIOS.................MAASSALAMAH....................

0 orang telah tinggal komen: