Tips Tengah Hari : Berjimat-Cermat Waktu Lunch

Thursday, December 27, 2012 Rahim Aim21 4 Comments

Sirih dari pulau mutiara...
   Sirih junjung warisan bangsa...
Lafaz bismillah pembuka bicara...
   Ucapan salam pemanis kata...

Assalamualaikum!!!hehe..saje je bc nak berpantun..(bc dapat pantun ni daripada member bc time form 3..hehe)...ok....geng2 mesti time tengah hari laparkan??nak2 geng2 yang study dkat universiti mahupun kolej...tak pun..geng2 yang sudah bekerja...mesti korang akn cari kdai makan berhampiran untuk makan tengah hari kan??bohong la law x....hehehe....



Kat Bawah ni...bc bagi kat korang..tips2 berjimat cermat time lunch :

1)Bawak Bekal


mungkin ramai yang rase..tak sempat la nak siapkan makanan untuk di makan pada waktu tengah hari...sebenanrya....mudah je....waktu tengah hari adalah waktu yang membuatkan seseorang tu mengantuk...so..bila mkan banyak2 n makanan yang berat2(such as nasi,n so on lar..)..membuatkan kita semakin mengantuk sbnarnya.....betol tak???

so...bc sarankan geng2 buat sandwich.....untuk di makan time lunch(saranan je k??)sbbnya...2 keping roti kan bersamaan satu pinggan nasi....?betolkan????law bc salah tlong betolkan...so..mana lagi jimat??bawak sandwich atau beli makanan kat kdai??pkir2 kan la ye??hehe

2)Jangan Malu Untuk Bawak Bekal


tolong la ok??bc rayu...jangan rasa malu untuk bawak bekal ke universiti..kolej mahupun tempat kerja geng2 semua.....buat pe nak malu??takut orang gelak??kata geng2 semua macam budak2 kecik??nak wat pe rase mcam tu???korang bawak makanan..bukannya bawak mainan budak sekolah rendah such as beyblade,crushgear,n so on lar...law geng2 bawak makanan pun...bukan untuk diorang..untuk dri korang sendri jugak....yang kenyang mesti la geng2 yang bawak bekal...bukan orang yang duk perli ape korang buat!!!huh(saje..lepas geram..hehe)

3)Beli La Ala Kadar


nampak gambar di atas???ikan beratur panjang semata-mata nak bli KRABBY PATTY..(sorry,kluar tajuk kejap..hehe)...tips ketiga ni..law geng2 memang NAK SANGAT beli makanan kat gerai2 kat luar sana..tlonglah..beli ala kadar...untuk mengalas perut pun cukup lar..ni x...beli macam2....beli nasi...berlaukkan ayam,ikan,udang,sotong,telur,sayur,n so on lar...pergh!!!mcm xpernah makan setaun la.....pelahap benor bagi mreka yang buat mcm tu....kalau hari ni geng2 mkan nasi berlaukkan ayam,n ikan n sayur(cntohnye lar)....n geng2 buat tiap2 hari....bc yakin...dalam masa sebulan...duit geng2 mesti cepat habis...yang pelajar dengan duit pinjamannya..yang pekerja dgn duit gajinya....mcam mane la geng2 semua nak simpan duit geng2 tu??habis pada makan je...baru makan tengah hari....law geng2 buat perkara yang sama untuk sarapan??makan petang ke??makan malam??hah!!!pokai taw tak???betol tak bc kata??

As The conclusion....bc sampaikan Tips2 bc ni mengikut pendapat bc je....setiap orang ada pendapat yang berbeza..betol tak??law nak ikut..ikut la cara bc ni..law tak nak..terpulang la....law geng2 ada pendapat sendiri..komenla entry bc ni..kita berkongsi ilmu....law nak belanja bc makan tengah hari pun ok jugak..hehe(jimat duit aku..haha)...

Quotes Yang Selalu Kita Dengar :

MEMBAZIR ITU AMALAN SYAITAN

so...........berjimat cermat ok???


ADIOS.....................MAASSALAMAH.............................

4 comments:

  1. Bila sebut mengenai bekal, teringat saya budaya yang biasanya diamalkan oleh masyarakat Jepun iaitu membawa 'bento' ke tempat kerja. Ramai juga rakan lab saya di sini yang membawa bekal. Semoga budaya bento ini boleh diteruskan. Bukan sahaja jimat, malah makanan yang dimakan lebih diyakini kerana disediakan sendiri. Silalah berkunjung ke http://travelogisma.blogspot.jp/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Along setuju dengan pendapat Tuan... Lagi-lagi hidup dalam keadaan EKONOMI Malaysia yang tidak menentu....

      Delete