2012 is memory..here come 2013......

Monday, December 31, 2012 Rahim Aim21 0 Comments

Asssalamualaikum...huhu..adakah bc agak lambat tuk post entry ni???ewm.....bc nak jugak post tentang tahun baru..azam baru...n mcam2 baru lagi la cam geng2 blogger yang lain..haha....sebelum tu..bc nak tunjuk satu perkara lawak kat geng2 semua..


agak2 korangla kan..sedara bc ni..saje atau dia btol2 tak taw???bc konfirm..dia tak tengok kalender.muahaha...ok...enough of meraban....bila cakap tentang tahun baru....mesti geng2 semua akan bercakap tentang azam baru kan??mcam2 azam baru yang korang ada...maybe salah satunya ada kat bawah ni :

1)nak rumah baru
2)nak lebih kaya
3)nak beli kereta baru
4)nak jadi anak yang soleh,taat kepada ibu bapa

nak itu la..nak inilah...mcam2 la yang geng2 nak..btol kan??bc pun ada jugak azam tahun baru...azam tahun baru bc yang paling utama adalah sbgaimana disebut dalam doa iftitah:

sesungguhnya..solatku..ibadahku,hidup dan matiku...hanya lah kerana Allah..Tuhan sekalian alam...

ada x yang sama azam mcam bc ni??law xdew..cepat2 la ubah azam korang mcam bc..bukan ape...ianya kan lbih baik..hehehe...

bc pun ada azam lain jugak..sebelum tu...bc nak gitaw...azam bc tuk 2012 da pun tercapai(maksud bc..azam sampingan la...)iaitu..jeng...jeng..jeng....


hah!!!ni la azam bc....bc nak berblogging..dari awal tahun lagi bc nak berblogging..tapi..tahla...xpandai la..huhu....ingatkan susah sangat blogging ni...Alhamdulillah..Allah permudahkannya...tq untuk semua yang post tutorial kat blog masing2 cara nak cantikkan blog....hehe..credit ni untuk korang semua...SAYANG korang semua...haha..


ni yang kedua azam bc..untuk dapatkan follower 100 orang...tapi..Alhamdulillah...terlebih lebih plak...tq untuk semua followers bc....bc hargai korang....(kebanyakannya hasil blogwalking..hehehe)..tapi papepun..trima kasih.....pd asalnya bc hnya ada 3 orang je followers....bile bc modified blog bc....(menjadi semakin comel n cantik..haha)...baguslah..ada yang berminat nak bace n follow...

untuk pengetahuan geng2..bc mula aktif berblogging pada bulan 7 tahun 2012....(baru lagi kan??)kire junior lagi la dalam berblogging ni...law ada salah silap..mintak tunjuk ajar ok??

untuk azam tahun baru 2013 ni...bc ada azam baru untuk diari blog bc ni...bc nak tambah followers banyak2....target bc mungkin 200 orang pun da ckup(korang tlongla k???add la bc ni..realisasikanlah azam bc ni...huhu) n bc nak buat entry yang bermanfaat buat korang semua bace n share dengan kawan2 korang...mane la tawkan....ilmu kan bila di kongsi...bertambah-tambah pahala kita.. :-).....

azam tahun baru bc yang lain adalah..bc nak lalui pengalaman yang menarik sepanjang tahun ni agar bc dapat catattkan dalam blog bc ni akn ape yang bc lalui untuk geng2 smua bace..hehe(saje nak buat geng2 jelez..hahaha)

ok...malam ni bc tak buat quotes untuk geng2..tapi ucapan khas buat geng2 semua... :-)....hope u all like it..


hehe..sorry taw kalau x cantik....huhuhu...hope geng2 semua suka la ok??sayang korang semua(ups!!!sorry..jadi lelaki gedik sekejap..haha..sekejap jewr..huhu)...

Selamat Malam geng..hehe...................

ADIOS.................MAASSALAMAH...........................

0 orang telah tinggal komen:

Art Of Islam~Seni Dari Aspek Islam.....

Sunday, December 30, 2012 Rahim Aim21 0 Comments

Assalamualaikum~....geng2 semua da makan ke belom??hehe....harini..bc nak promote group yang bc tubuhkan kat fb...Groupnya adalah ART OF ISLAM...nak join...klik SINI~...

Tujuan bc tubuhkan group ni suatu ketika dahulu adalah sbagai tempat kita share sgla jenis ksenian berdasarkan islam....actually..dlm islam ni..mcm2 seni ada..cuma kita perlu explore n buka minda kita spaya kita dapat mendalami pelbagai jenis seni dari aspek islam....kat sini..bc tunjukkan..beberapa jenis seni dalam islam....

1)tulisan khat :



kat dunia ni..mcam2 jenis tulisan khat ada..ada khat diwani jali,ada khat nasakh.khat kufi fatimi n mcm2 lagi lar....(bc xtaw sgt....bc pon pandai pun tulis khat sbnrnya...huhu)...law nak taw tentg khat lbih lanjut....klik sini : info tentang khat

2)seni bina islam


gambar kat atas ni..adalah masjidil nabawi di madinah....mesti ada yg tertanya,knpe bc kata seni bina islam ni tergolong dalam seni dari aspek islam.??..btol kan??coz....ada ke agama lain nak buat tempat solat mreka mcam masjid??hehe...n kebiasaannya..di dinding-dinding...dan di siling....akan ada ukiran tulisan khat...akan ada mcm2 ukiranlah....kan3??hehehen paling penting..tiap masjid...biasanya berbeza dia punya DESIGN..kan??hehe

3)terdapatnya seni syi`ir dan nathar

k..tentang dua benda di atas ni..bc blajar time form 6 STAM aritu....syi`ir atau dalam bahasa mlayunya syair adalah salah satu seni yg dicipta oleh orang arab....ianya berbentuk puji-pujian,penghinaan,dan mcam2 lagi lar.....sya`ir melayu sgt berbeza dengan sya`ir arab......

tentang nathar plak.....ianya berbentuk mcam surat....ataupun knyataan.,..(bc lupa r..itu je yang bc ingat..huhu)

4)Arudh wal Qafiah

mungkin ada yang pernah dgr..dan mungkin geng2 smua x pernah dengar..Arudh Wal Qafiah adalah kaedah untuk buat syair arab yang bc sbutkan tadi....contohnya....bagi syair melayu...bila baris pertama di akhiri dengan perkataan "nya"..maka baris2 berikutnyaa kena berkhir dengan perkataan atau sebutan yang sama..betolkan???begitu juga syair arab.....bila di akhiri baris bawah pada bait(iaitu baris pertama)....maka di akhiri baris bawah juga lah bagi bait ke-2...n so on lar..

Actually..mcm2 lagi la seni dalam islam ni..cuma kita ni sbgai umat islam..kena lebih explore n mendalami islam untuk mengetahuinya....cuma........



nampak signing board kat atas tu???jgn plak dalami seni islam jer...dalami la islam keseluruhannya..... sebagaimana hadis Rasulullah yang bermaksud.. :

Ertinya: 
Daripada Abu Hurairah r.a. berkata: Bersabda Rasulullah Salawatu Alai Wasalam, "Islam mula tersebar dalam keadaan dagang (asing). Dan ia akan kembali asing pula. Maka beruntunglah orang orang yang asing". 

H.R. Muslim 

so....kita perlu la jadi orang yang asing tu..orang asing yang di maksudkan adalah....kita asing daripada klalaian dunia..kita asing drpd orang yang tidak mahu mendalami islam....kita asing daripada mereka yang hanya islam pada nama ataupun sbgainya(geng2 pun ley fikir sndri....)coz islam sendri datang dalam keadaan asing kan??islam datang dalam keadaan zaman yang dipenuhi jahiliyah....dalam keadaan di waktu tiada lagi yang mahu menyembah Allah.....dan lastly..ia akn pergi dalam keadaan asing yang membawa erti..islam akn hilang dan lenyap....pabila umatnya pada zaman sekarang ataupun akan datang...lupa akannya..sbgaimana telah berlaku pada zaman jahiliyah terdahulu..inilah di katakan ..JAHILIYAH MORDERN...

as the conclusion......

mcam2 seni dari aspek islam..wujud dalam kehidupan kita.....cumanya....bukalah mata kta..minda kita..dan hati kita....pandangklah segalanya di dunia ni...adalah hasil ciptaan dan ianya wujud kerana Allah yang menghendakinya......

tentang hadis pulak...tepuk dada..tanyalah iman kita....apakah tahap iman kita yang sebenar???apakah kita ni da jalankan tggungjawab yang sepatutnya terhadap islam ni???jom la kita sama2 fikir(bc pun insan biasa....bnyak sangat kekurangannya,,,)

Quotes Of The Day:

Learn More....Study more...
Be A Muslim That Love To Explore...


ADIOS.................MAASSALAMAH....................

0 orang telah tinggal komen:

Tips Tengah Hari : Berjimat-Cermat Waktu Lunch

Thursday, December 27, 2012 Rahim Aim21 4 Comments

Sirih dari pulau mutiara...
   Sirih junjung warisan bangsa...
Lafaz bismillah pembuka bicara...
   Ucapan salam pemanis kata...

Assalamualaikum!!!hehe..saje je bc nak berpantun..(bc dapat pantun ni daripada member bc time form 3..hehe)...ok....geng2 mesti time tengah hari laparkan??nak2 geng2 yang study dkat universiti mahupun kolej...tak pun..geng2 yang sudah bekerja...mesti korang akn cari kdai makan berhampiran untuk makan tengah hari kan??bohong la law x....hehehe....



Kat Bawah ni...bc bagi kat korang..tips2 berjimat cermat time lunch :

1)Bawak Bekal


mungkin ramai yang rase..tak sempat la nak siapkan makanan untuk di makan pada waktu tengah hari...sebenanrya....mudah je....waktu tengah hari adalah waktu yang membuatkan seseorang tu mengantuk...so..bila mkan banyak2 n makanan yang berat2(such as nasi,n so on lar..)..membuatkan kita semakin mengantuk sbnarnya.....betol tak???

so...bc sarankan geng2 buat sandwich.....untuk di makan time lunch(saranan je k??)sbbnya...2 keping roti kan bersamaan satu pinggan nasi....?betolkan????law bc salah tlong betolkan...so..mana lagi jimat??bawak sandwich atau beli makanan kat kdai??pkir2 kan la ye??hehe

2)Jangan Malu Untuk Bawak Bekal


tolong la ok??bc rayu...jangan rasa malu untuk bawak bekal ke universiti..kolej mahupun tempat kerja geng2 semua.....buat pe nak malu??takut orang gelak??kata geng2 semua macam budak2 kecik??nak wat pe rase mcam tu???korang bawak makanan..bukannya bawak mainan budak sekolah rendah such as beyblade,crushgear,n so on lar...law geng2 bawak makanan pun...bukan untuk diorang..untuk dri korang sendri jugak....yang kenyang mesti la geng2 yang bawak bekal...bukan orang yang duk perli ape korang buat!!!huh(saje..lepas geram..hehe)

3)Beli La Ala Kadar


nampak gambar di atas???ikan beratur panjang semata-mata nak bli KRABBY PATTY..(sorry,kluar tajuk kejap..hehe)...tips ketiga ni..law geng2 memang NAK SANGAT beli makanan kat gerai2 kat luar sana..tlonglah..beli ala kadar...untuk mengalas perut pun cukup lar..ni x...beli macam2....beli nasi...berlaukkan ayam,ikan,udang,sotong,telur,sayur,n so on lar...pergh!!!mcm xpernah makan setaun la.....pelahap benor bagi mreka yang buat mcm tu....kalau hari ni geng2 mkan nasi berlaukkan ayam,n ikan n sayur(cntohnye lar)....n geng2 buat tiap2 hari....bc yakin...dalam masa sebulan...duit geng2 mesti cepat habis...yang pelajar dengan duit pinjamannya..yang pekerja dgn duit gajinya....mcam mane la geng2 semua nak simpan duit geng2 tu??habis pada makan je...baru makan tengah hari....law geng2 buat perkara yang sama untuk sarapan??makan petang ke??makan malam??hah!!!pokai taw tak???betol tak bc kata??

As The conclusion....bc sampaikan Tips2 bc ni mengikut pendapat bc je....setiap orang ada pendapat yang berbeza..betol tak??law nak ikut..ikut la cara bc ni..law tak nak..terpulang la....law geng2 ada pendapat sendiri..komenla entry bc ni..kita berkongsi ilmu....law nak belanja bc makan tengah hari pun ok jugak..hehe(jimat duit aku..haha)...

Quotes Yang Selalu Kita Dengar :

MEMBAZIR ITU AMALAN SYAITAN

so...........berjimat cermat ok???


ADIOS.....................MAASSALAMAH.............................

4 orang telah tinggal komen:

Last Entry : TENTANG MAJLIS KAHWIN MAK CIK!!!

Wednesday, December 26, 2012 Rahim Aim21 0 Comments

Assalamualaikum!!!fuh...straight 3 post bc wat tentang majlis kahwin mak sdara bc...huhu..(majlisnya terbahagi kpada 3 hari owr..)

1)HARI JUMAAT : AKAD NIKAH
2)HARI SABTU    : MAJLIS KHATAM AL-QURAN
3)HARI AHAD     : MAJLIS PERSANDINGAN

lama kan???fuh..penat owr bc....(pnat tgok je.,.haha)....bc n spupu spapat bc yang lelaki amek tender basuh cawan pada hari ahad tu...agak kecoh owr!!!mlut lbih bnyk wat kerja drpd tgn..hehe...so...bc malas nak bebel bnyk2...biar gambar sahaja yang bercerita kat korang...:

1)Hari Jumaat Punye Gambar:




nampak tak??bersepah kan??banyak sangat barangnye



cantik tak pelaminnya??serba putih..





sweetnye...hehehe



adik-adik sedara bc sempat main permainan yang di panggil..
"golek2 telur..pecah sebiji...pop"
(bc tak tawla nama sebenar permainan ni apa..haha)




2)hari sabtu plak : 


time nie nak basuh cawan..habis bc n spupu spapat kena bebel dengan akk tudung merah tu











pergh!!smart kan bc??hehehe

3)last day..hari ahad lar...














buah langsat nie jadi pencuci mulut bagi para jemputan




bro....buat kerja la...tu pun nak posing pe??hehe





yang baju putih nie..atok bc sebelah ayah...


ni sedara bc..nama dia saufi...geng2 boley add dia kat fb untuk fb dia..klik sini





hah!!yang baju ijau ni....Dj sepanjang majlis berlangsung....


hadiah : cabutan bertuah,soalan teka teki dan sebagainya











yang kat atas nie....Kambing Panggang....boleh tahan la rasanya..



time ni..pakcik bc(yang baju kuning) mintak tlong ambilkan senduk....untuk isi tauhufa dalam mangkuk...



brother ni buat roti canai..boleh tahan owr rasanya....


kat atas nie plak..tauhu bakar...sedap..pedas...berapi..hehehe


yang ni pulak..Air cedok...
Dari depan...Air Longan,Air Katirah,Air Teh Bunga dan Air Asam Boy


juadah di waktu pagi






nila makanan yang bc makan time pagi...


saje suruh sdara amek kan gambar..hehe



2 gambar kat atas bc amek time tengan basuh cawan..saja..suka-suka nak main buih..hehehe







semua gambar kat atas nia plak..pekerja-pekerja rasmi untuk tender basuh cawan....



cawan2 kotor yang perlu di sucikan..hehe


duit yang kat bunga tu..ada RM2....geng2 ley tengok je..hehe..jangan jelez...

nampak tak??panjang lebar gambar-gambar bc bercherita kat geng2 semua.....hehe....bc da cakap da...mesti geng2 penat kan tengok gambar??hehehe....papepun..majlis dah berakhir dengan jayanya....ALHAMDULILLAH...

P/S:  
         tension owr...da la lama sangat majlis nyer...kena bebel dengan makcik lain...dan sbgainya...Hanya bc n spupu spapat n Alalh jew la yang taw btapa tensionnya kiteorang..tapi tak pe..lepas ni...da Tak de lagi perkahwinan pakcik2 atau makcik2 sama ada sebelah mak mahupun sebelah ayah...tinggal perkahwinan bc(ups...lambat lagi lar semua tu...muda2 da pkir nak kawin..apelar..)..n semua perkahwinan generasi kdua (kiteorang lar) iaitu adik-beradik bc n smua spupu spapatbc yang lain....hehe.....

QUOTES UNTUK GENG2 SEMUA :

Cinta Itu Ibarat Pohon Bunga...
    Indah Di mata..Cantik Di Hati...
Wanginya Menyelubungi Duka Yang Lara...
    Durinya Menjadi Pelindung Diri...


ADIOS...................MAASSALAMAH...............................



0 orang telah tinggal komen: