Harga suatu nyawa~

Wednesday, December 25, 2013 Rahim Aim21 2 Comments

Assalamualaikum,salam ukhwah buat semua.Sudah lama agaknya saya tidak berkongsi cerita.Maaf sebab sudah lama tidak POST dalam ruang diari online ini.Sebelum saya memulakan perkongsian cerita,saya ingin bertanya,


"Orang kata,kalau nak tahu lelaki tu,penyayang ataupun tidak,tengoklah sama ada dia sukakan kucing ataupun tidak.Betul ke?Itu persoalan yang korang sendiri ada pelbagai jawapan di benak pemikiran korang."

Berbalik kepada tajuk entry saya pada hari ini,Saya ingin berkongsi pengalaman saya sendiri.Baru-baru ini,pada suatu malam,saya menunggang motosikal menuju ke stesen minyak untuk memenuhkan tangki minyak yang kian kosong(takkan penuhkan tangki perut pulak..hehe)...Tiba di suatu selekoh,saya perlahankan motor kerana saya dapati seekor anak kucing ingin melintasi jalan tersebut.

Saya berhenti kerana ingin memberi ruang untuk anak kucing tersebut melintas dengan selamat,akan tetapi,anak kucing tersebut turut berhenti lalu menatap mata saya.Apa yang bermain difikiran saya,mungkin anak kucing tersebut ingin beri peluang kepada saya terlebih dakulu untuk melalui jalan tersebut.


saya mula menunggang secara perlahan,tanpa disangka,anak kucing tersebut mula mengorak langkah secara perlahan.Saya melajukan sedikit motor saya dengan harapan kucing itu lari ke arah lain,tanpa diduga,anak kucing itu lari menuju ke arah hadapan motor saya.Saya panik,lalu mengelak agar saya tidak melanngar anak kucing tersebut.

Alhamdullah,nyawa anak kucing tersebut tidak melayang dihujung tayar motor saya.Tidak mengapa,walaupun saya mengalami kecederaan ringan,asalkan anak kucing tersebut dapat terus kekal hidup di atas muka bumi ini.

Akan tetapi,

Apakah hikmah di atas segala yang berlaku?Mengapa saya diuji Allah sebegitu rupa?Hikmah yang saya dapat rasakan ialah,mungkin,Allah ingin sedarkan saya agar kembali mengingatinya semula,mungkin saya telah lalai daripada mengingatinya.Siapa tahukan?Allah lebih mengetahui segalanya.

Quotes Untuk Semua :

Bila Allah Mula Menguji Kita,
Tidak Bermakna,Allah ingin Membebani kita,
Tapi Bermakna,Allah ingin kita mengingatinya semula....

Wassalam Gang.....May Allah Bless Us All....

2 orang telah tinggal komen:

DUGAAN-DUGAAN KETIKA SOLAT

Saturday, November 23, 2013 Rahim Aim21 0 Comments


Assalamualaikum,Alhamdulillah.....entry pada hari ini,A little bit ISTIMEWA bagi saya kerana ianya merupakan entry ke  saya...YEAH!!!dah seratus entry dah saya taip serta share cerita dengan korang semua...ucapan terima kasih,saya ucapkan kepada semua pembaca setia serta para follower saya yang tidak jemu SUPPORT blog saya.. :)..



Ok.berbalik kepada topik kita pada hari ini,mesti korang pernah ditimpa dugaan serta ujian kan ketika menunaikan solat?tidak kiralah sama ada solat itu di masjid mahupun rumah,berjemaah,mahupun bersendirian,kita tidak akan terlepas dari segala dugaan yang melanda…hehehe..(susah kot nak khusyuk time solat.. )


Herm….dugaan tersebut kekadang mebuatkan kita leka serta alpa..dan mungkin kekadang,kita sendiri terlupa,sudah berapa rakaatkah kita bersolat atau mungkin kita akan ragu-ragu sama ada,kita sudah bertahyat awal ataupun belum…(jujur,kekadang berlaku pada diri saya sendiri..)

Sebelum saya menyambung cerita,marilah kita bermuhasabah diri sebentar,merenung diri kita sendiri di hadapan cermin,letakkan tangan di dada,lalu bertanya pada diri :

Apakah Sah Solatku Selama Ini?

Baiklah,di sini,saya ingin menyenaraikan beberapa dugaan ketika solat.

1)      Dugaan solat ketika panas serta hujan

Dugaan solat ketika panas kebiasaannya berlaku ketika kita bersolat di tempt yang tidak mempunyai/rosak Air-cond mahupun Kipas.Badan akan mulai berpeluh,fikiran akan mula terawang-awangan sambil memikirkan KENAPAL PANAS SANGAT?/BILAKAH SOLAT INI AKAN BERAKHIR…

Dugaan solat ketika hujan pula,tidak bererti,kita solat di dalam bangunan,akan tetapi,solat dalam keadaan suasana yang padat menyebabkan kita terpaksa solat tanpa bumbung.Solat ini kebiasaannya berlaku pada 2 solat sunat hari raya serta solat JUMAAT.Mereka yang solat dalam hujan ini,wajib meneruskan solat walaupun hujan menujah-nujah tubuh serta membasahi pakaian mereka(andai solat yang ditunaikan adalah solat wajib lar..)…

2)      Dugaan lapar dan kenyang

Hah!ni satu lagi dugaan yang kita tidak dapat elakkan iaitu lapar ketika solat.(tu lar,siapa suruh tak makan awal-awal)….Tapi,walaupun di sarankan untuk makan terlebih dahulu sebelum solat,korang janganlah pula makan sampai kenyang sebelum solat,karang,tak pasal-pasal korang rasa berat je nak tunaikan solat….(kan aniaya diri sendri namanya tu)..haha..

3)      Dugaan nyamuk serta gatal-gatal

Dugaan ni lagi la tak boleh bla…Sebab apa?sebabnya kadang-kadang,baru je kita mula membaca doa iftitah,mulalah tangan dan kaki kegatalan,mulalah kita menggaru sana-sini,walhal kita tahu,hakikatnya,3 kali pergerakan dalam solat membuatkan solat kita terbatal.Herm,tapi,nak buat camne kan,kita ni manusia biasa,yang tidak terlepas dari melakukan kesalahan… (#_#)”..

4)      Dugaan mata

Dugaan ini,tidak lah dugaan yang besar,akan tetapi,dugaan ini berlalu tanpa kita sedari.Biasalah,manusia,akan mencari-cari sesuatu yang menarik perhatiannya.Mata akan mula melilau-lilau ke kiri,ke kanan,ke barat barat laut mahupun timur laut…Demi mencari sesuatu yang menarik perhatian minda serta matanya…MasyaAllah…

Dan pelbagai lagi dugaan yang kita hadapi ketika kita melakukan solat,yang saya fikir,membuatkan kita lari dari niat yang sebenar iaitu SOLAT ITU DILAKUKAN KERANA ALLAH.ni tak,bila ditimpa dugaan je,akan terdetik dalam hati kita,untuk mempercepatkan solat agar segala dugaan berakhir..,(Ish3,dah salah niat tu…..musibah2 muhasah diri semula..)

Ayuh perbetulkan niat kita semua,tegakkan tiang agama kita ini sebaik-baiknya.

QUOTES untuk semua :

Tanpa Solat yang sempurna,
Kita hanya manusia biasa...


Dari Insan Yang Mendamba Cinta Ilahi......MAASSALAMAH.... 

0 orang telah tinggal komen:

STRESS!!!!

Monday, November 18, 2013 Rahim Aim21 0 Comments

Assalamualaikum....korang pernah tengok RUNNING MAN x??haha..so..kalau pernah..korang mesti knl mamat di bawah ni.



haha..nama dia dalam RUNNING MAN adalah Kang Gary...(nama betul tahla..lupa plak..)..tapi kan..hari ni..bukanlah saya nak bercerita tntg RUNNING MAN mahupun GaRy..saya cuma nak cakap...saya STRESS!!!yes...stress dengan kelajuan WIFIKK1 yang laju ibarat siput yang sedang berlumba 100 meter...haha...

STRESS sangat2 la weyh....nk open FB..nak open BLOG..smuanya kna tunggu page loading....huhuhu...(sakit aty titew...huhu)...sekarang ni pun,time menulis CERITERA ini...saya stress gile2....hahaha(Gelak x ikhlas...)kekadang saya rasa macam nk campak je laptop member2 saya.(ye la..xknla nak campk laptop sndri kan??hehe...)....

(-_-#)....

Btwy......ape2 pun....kelajuan WIFI ini mengajar saya erti bersabar...erti kasih sayang,erti cinta dan sebagainya...(hahaha.....takde kaitan)...takpe2...huhu..masuk hari ni..da dekat 3 hari SAYA delaykan untuk update blog..n masuk hari ni jugak....da dkt 3 hari saya tulis...tapi x siap2 entry ni..huhu...SOB2... (Y_Y)..

Ewm....Hari pun da larut malam....So..jom kita semua tidur...... :)

Quotes untuk semua :

Takdir itu Milik Sang Pencipta....
Kita hanya merancang,tapi dia yang menentukan segalanya....

Sweet Dreams To All......MAASSALAMAH.....




0 orang telah tinggal komen:

Exam OH exam...

Thursday, November 14, 2013 Rahim Aim21 4 Comments



Assalamualaikum...pernah x suatu saat...kita merasakan..kita malas gile2??hinggakan kita rasa semua yang kita buat...serba x kena...hurm....SAYA kan..rasa MALAS SANGAT x99 nak study..huhu.....rasa macam x best je baca buku..kan bagus kalau otak kita ni macam Laptop..huhu...bleyla kita browse all over the internet....then download setiap jawapan yang kita perlukan....SO..secara automatic la kan....memory kita akan dapat simpan n proses jawapan yang kita perlukan dengan mudah... :)

Bila cakap tntg exam je...mulalah masing2 study gile2....ada yang tidur lewat la..ada yg plan nak berbincg dalam dewan peperiksaan la...n paling truk..bawak TOYOL dalm dewan exam...(korang mesti taw mksud saya kan??haha)..So...mcm2 care lagilah yang korang bakal buat...Saya BUDAK BAIK...JUJUR PLUS AMANAH TAW...(hehehe..terpoyo plak...)

3 daripada 6 subjek yang saya ambil di Universiti telah saya hadapi peperiksaan yang yang disedoakan..(exam mid-sem je kot..)..so..tggal 3 paper je lagi..hari ini..maybe..saya kan mghadapi lagi 2 paper...huhu....WISH ME LUCK OK??saya tahu..korang semua baik2 blake...(harap termakan pujilah..haha)..



Dari segi pointer..saya target xtinggi...cuma target yang sy harapkan adalah 3.5 ke atas....(hahaha....poyu..)..semoga..segalanya dipermudahkan Allah....malas x malas no. 2..yang penting....buku ttp kna bace..hehehe...

Quotes untuk semua... :

Bila kita rasa kita lemah,
Ingatlah,bukan bererti kita perlu mengalah,
Tetapi,kita perlu bangkit dan jangan menyerah.

.......Maassalamah........

4 orang telah tinggal komen:

Simple Holiday Giveaway by SN

Wednesday, November 13, 2013 Rahim Aim21 18 Comments

Assalamualaikum!!!hye semua..da lama saya xjoin mana2 giveaway..tahla..tetiba plak terasa nak join giveaway....BTWY..harap semua support saya ok??hehe...GIVEAWAY ini di buat oleh SITI NURAZWANIZA(SN)....

SIMPLE HOLIDAY GIVEAWAY BY SN
11 NOV - 6 DEC

 [  CLICK  BANNER TO JOIN  ]
_________________________________________________________________________________

SENARAI HADIAH 
SIMPLE HOLIDAY GIVEAWAY BY SN

     1.   Abaya Dubai material nida by Hasnur Haniim Collection's  x1
     2.   Dress Damia material chiffon ( full lining ) by Hasnur Haniim Collection's  x1
     3.   Sepasang Handsock by Hasnur Haniim Collection's  x1
     4.   Felt Craft by Jaja  x3
     5.   Tasbih Digital + Kompas by Tudung & Pakaian Muslimah ShuhadaHalim SemuaShop x5
     6.   Pensel box (lengkap alat tulis + pensel warna) by Tudung & Pakaian Muslimah 
           ShuhadaHalim SemuaShop  x1
     7.   Pasmina turki saiz besar by Tudung & Pakaian Muslimah ShuhadaHalim SemuaShop  x1
     8.   Tudung turki bidang 50 by Tudung & Pakaian Muslimah ShuhadaHalaim SemuaShop  x1
     9.   Tudung turki bidang 60 by Tudung & Pakaian Muslimah ShuhadaHalim SemuaShop  x1
   10.   Shawl by SoldOutScarves  x2
   11.   Lotion by Eymasu  x2
   12.   Layered Cardigan warna royal blue by NisAza Hijab  x1 *postage ditanggung pemenang*
   13.   Pashmina by Nur Illa  x3
   14.   2 Keychain by Saljiah Zafirah  x1
   15.   Button badge by Ain Rahman  x2
   16.   Cute notebook by Ain Rahman  x1
   17.   2 Unit Fridge Magnet by Nur Farahain  x2
   18.   Top Up RM 5 by Khalid Kyle  x2
   19.   Top Up RM 5 by Nor Nadia Syakila  x3
   20.   Top Up RM 5 by Siti Norhaziqah  x2
   21.   Top Up RM 5 by Nadia NK  x2



...MAASSALAMAH....



18 orang telah tinggal komen:

Wajah Baru....Jiwa tetap sama...

Tuesday, November 12, 2013 Rahim Aim21 0 Comments



Assalamualaikum!!!kepada follower2 BC sekalian.....mulai detik ini...Blog bc berwajah baru..URL pun ber alamtkan URL baru..(hahaha..saje ngengada tukar..)..bukan pe..biar nampak lebih matang sikit la kan..da duk U la katakan..hahaha..tapi..korang jangan risau..Saya tetap orang yang sama,berpaksikan gaya penulisan yang sama....berorientasikan kisah kehidupan semasa...serta berteraskan gelak ketawa yang tidak kering gusi hendaknya..hehehe...

First of all....knape saya plih warna hijau?apakah saya sudah tidak suka akan warna oren lagi?tidak sebenanrya....cuma..saya rasa..warna hijau..warna yang agak mendamaikan hati serta jiwa-jiwa yang bakal membaca entri2 terbaru di blog saya..(harap macam tu la..haha)...so...korang jagan pulak pelik ok? :)

hah!!knapa saya letak gambar header macam tu?(ada ke yg tanya ek?hahaha)..sebab...saja..suke2..(skati aku la..korang kesah apa..haha)...

harap sangat lepas ni,,,bertambahla follower saya.....n paling penting..tolong r..tinggalkan commnet bagi setiap entry saya...x ksian kat saya ke???huhuhu......

Berubah itu tidak salah,
Yang salah adalah,
Mereka yang menghalang kita untuk berubah...

so..that`s all from me gang......MAY ALLAH BLESS US....MAASSALAMAH...........

0 orang telah tinggal komen:

Owh YPJ..Bilakah pinjamanku bakal diberikan.....

Thursday, October 24, 2013 Rahim Aim21 2 Comments



Assalamualaikum semua,maaf sebab da dekat SATU minggu BC x online serta mengemas ruangan luahan PERASAAN yang BC sayangi ini.Sayu rasanya HATI ini,ingin ku bawa jauh dari sini..(Sedih sangat2 ni,korang kena lah faham)...Sayu bile lihat kawan2 BC dah dapat pinjaman PTPTN!!!!huhuhuhu....BC x nk la pinjam PTPTN..that`s why,sebagai anak jati JOHOR....BC memohon pinjaman dariada YAYASAN PELAJARAN JOHOR(YPJ)...tapi,sampai sekarang masih tiada khabar berita,tentang keputusan pinjaman tersebut.. :-(

Tapi,hikmah yang BC dapat lihat dengan mata hati,dengan jiwa yang tenang...(hahahahaha)..ialah,BC perlu bersabar :)...Lambat atau cepat,segalanya ketentuan Ilahi,BC hanya perlu berdoa agar segalanya dipermudahkan Allah :)...BC bukan pe,taknak lah menyusahkan Emak ngan Ayah LAGI...Cukuplah dulu,mereka tanggung perbelanjaan BC time zaman persekolah sekolah rendah plus sekolah menengah..huhu.Dengan adanya pinjaman ni,sekurangnya meringankanlah bebanan mereka...(kesian kat parents BC..huhu...)..



HAH!!!ni BC nak bagi Peringatan sempena hari KHAMIS kepada semua para PEMINJAM sama ada PINJAMAN MARA,PTPTN,PINJAMAN YPJ dan sEbAgAiNyA.....tlong ALERT ye....duit yg korang pinjam tu....TOLONGLA....Jangan GUNA pada perkara yang X sepatutnya,seperti JOLI sana sini,pergi KARAOKE la,Berjimba-JIMBA tanpa arah tujuan la dan sebagainya.....(Banyak lagi sebenanrya..korang ley fkir sndri lah..)



AND THE MOST IMPORTANT THING IS :

JANGAN BUAT-BUAT LUPA NAK BAYAR PINJAMAN-PINJAMAN KORANG TU...DAH NAMA PUN PINJAMAN KAN???ALERT LA SIKIT!!!

ok?ingat pesanan BC tu Baik-Baik...BC wat pesanan ikhlas tu!!!...BTWY...jangan lupa,doakan agar BC cepat-cepatlah dapat pinjaman daripada YPJ tu...huhuu...DUIT DAH KERING LA WEYH!!!!kat bawah ni,BC sediakan teks DOA bc untuk korang AMIN kan...

Ya Allah,Engkau permudahkanlah PINJAMAN yang dibuat oleh NURRAHIM BIN SHAMSUDIN daripada YPJ.Semoga insan ini,peroleh pinjamannya secepat mungkin..Kepada Engkaulah kami memohon agar doa kami diperkenan dan diterima.... AMIN...

Kepada yang mendoakan,terima kasih BC ucapkan,kepada yang belum berdoa tu,tlong doakan seikhlas hati yew??huhuhuu..

Ni Quotes khas untuk korang semua :

Kata Pada Hati,
Sabar itu indah,
Ada kemanisan disebalik kesabaran..

Kata Pada Hati,
Tunggu itu Perit,
Ada kepahitan disetiap penantian.

Apa pun yang dilalui,katakanlah pada hati,Ikhlaskanlah diri,kerana disetiap keikhlasan ada kebahagiaan yang menanti :)

MENUNGGU DAN TERUS MENUNGGU.......MAASSALAMAH......

2 orang telah tinggal komen:

Otak Tepu,Mata Mengantuk 2

Saturday, October 19, 2013 Rahim Aim21 0 Comments

Assalamualaikum semua!!!This is the second part for OTAK TEPU,MATA MENGANTUK!!!(xsgke ada second part..haha)...errr..Hari ini..BC n team mates BC yang semalam PERGI The MINES!!!alar....kat Seri Kembangan tu..alar...yang tu lar..hahaha(BC baru frist first time weyh pergi situ..teruja gilewr)..OK!!!tujuan utama BC and the gang pi sana adalah untuk shooting sebuah SKETSA PENDEK untuk assignment subjek arab kiteorang..(Bukan untuk melepak ok??BC baik taw..)..

So,kami pun memulakan sesi rakaman di KFC the MINES...Sehingga satu tahap,kami lihat,pekerja2 KFC tu naik menyampah dengan kami..haha..mana x nya..dudk kat KFC,buat a LITTLE BIT BISINGS then x mkn ape2 kat KFC...at the end,me and my pal,AMIN HAMDAN buy 2 drinks from KFC.BC pun blilah air AIS LEMOND TEA manakala member BC air PEPSI je..


So,hasil penat gigih,jerih perih yang tiada kaitan dengan JERING....Sketsa Pendek tersebut berjaya di rakan dengan JAYANYA!!!(Alhamdulillah)..Rakaman yang dilakukan hampir 7 jam lebih itu bakal dimuatkan dalam video yang hanya BERDURASI 8 ke 12 minit sahaja(OMG)...rakaman punyalah lama,tapi hasil kerja sekadar 8 minit jer??!!!huhu,itulah lumrah seorang penerbit FILEM kecil-kecilan seperti kami....hahaha..walaupun filem pendek itu skdr untuk tatapan LECTURER and rakan2,skurangnya...tetap ada penonton!!(kau ada??!!haha..)

Why otak BC tepu time ada kat MINES?sebab banyak sangat gelak ketawa....(Sebab tu jewr?)..yewla...da la kna hafal skrip dalam BAHASA ARAB..(bukan tamil,bukan cina,bukan-bukan pun sama)...Bile nak terjemahkan dalam bentuk perbualan,ada yang lupa lah,ada yang blank lah and macma2 lagi lah.....(BC pun sama je,xterkecuali..huhu)..


So,after that..mata pun start mengantuklah kan?sebab banyak sangat gelak,OTAK PUN DAH JADI TEPU...huhu....TiMe tu dalam fikiran BC nak cepat2 habiskan rakaman2 tersebut..(Penat kot..huhu)...

-AMIN KERUGIAN RM1 DI KERUSI REST AND GO-

itulah kenyataannya....Al-kisah,kan kerusi tu,bile kita masukkan RM1,ia akan bagi urutan kerusi ke badan(K2b,haha)..tapi...nak dijadikan CHERITA,duit kerusi tu telan,urutnya x jugak..hahaha..KASIHAN!!!


.Kenyataan kedua lagi lah memeritkan kiteorang semua,tetiba dapat info kata ENGLISH ada satu assignment yang perlu disiapkan serta dihantar sebelum pukul 11 lebih malam ni jugak!!!Pergh!..perit beb....nasib baik kami sempat balik ke USIM(inilah U tempat BC blajar..haha)..untuk beronline bagi SUBMIT kerja kami di internet...(Alhamdulillah)....

cukuplah aktiviti BC pada hari ini...eh!!jap3!!ada lagi satu aktiviti yang BC n AMIN buat,Kami punyelah berSEMANGAT waja ingin siapkan assignment ENGLISH dengan menggunakan internet BERKELAJUAN TINGGI...after je sampai USIM dari KTM Nilai..kami terus balik blik,amik lappy and chager terus menuju ke Fakulti Kepimpinan Dan Pengurusan(FKP) yang kami sayangi walaupun baru sebulan lebih kami berada di sini...Try punya Try untuk menembusi password serta username WIFIFKP..akhirnya kami mnyerah kalah..

Akhirnya...terpakse jugaklah kami guna wifi USIMKK1..antara wifi yang kelajuannya ibarat kura2 yang mengejar arnab tanpa letih serta penat jemu bertamu dihati..hahaha...

So...I think,thats All for you guys(girls also..)..Now!!!i just want to rest my eyes....nilah jadinya bile Otak tepu,Mata Mengantuk....

Sebelum tidur,ni ada quotes untuk semua petikan dari lagu LP - Castle Of Glass :

CAUSE I`M ONLY A CRACK IN THIS CASTLE OF GLASS,
HARDLY ANYTHING THERE FOR YOU TO SEE,
FOR YOU TO SEE.

SLEEPY PRINCE CHARMING.....MAASSALAMAH.....

0 orang telah tinggal komen:

Otak Tepu,Mata Mengantuk

Friday, October 18, 2013 Rahim Aim21 0 Comments

Assalamualaikum to all readers!!!Actually,lama da BC tak update blog ni.Bukan pe,hanya kerana kebodohan BC yang xdapat dielakkan(Geram plak pada diri sendiri,huhu)....BTWY,hari ini,BC kembali untuk berkongsi ChErItA...UPS!!FIRST OF ALL :

BC SUDAH BERGELAR MAHASISWA!!!

Yup..itulah kenyataannya..(nampk x,btapa lamanya BC x update blog..haha)....Nasib baikla BC tak lupa password blog(kalau x,aniaya diri sendiri jewr)...FYI,sebelum ni,ada kenalan2 BC tegur gaya penulisan BC,tapi,bile difikirkan semula,setiap orang berbeza..(betulkan????)So,apakah dengan gaya peulisan sebegini menunjukkan BC x matang?Menunjukkan BC perosak BAHASA MELAYU?huhuhuhu...



Ok,,enough of MERAPU....berbalik kepada TAJUK BESAR BC pada hari ini,OTAK TEPU,MATA MENGANTUK actually berkaitan dgn group discussion BC pada malam ni..(hahahahahaha...saje nak gelak)...Geng2 semua bayangkanlah,da la tak dew angin ribut petir serta Hujan yang membasahi bumi,tetiba je dak pompuan dari ahli Group BC mengatakan adanaya DISKUSI pada jam 10.00 MALAM TEPAT TAK LEBIH TAK KURANG(tokok tambah je tu..haha)..Da la time tu BC n member BC pi lepak kedai nasi KANDAR....(SABAR ITU SEBAHAGIAN DARIPADA IMAN)..

Nak tak nak,pergi lah jugak dengan rela hati serta ihlas niat kerana Allah(Cewah!!)...Then,nak dijadikan cerita,rupe2nya,dak2 pompuan tu a litttle bit misCOMMUNICATION..mana tah diorang dapat maklumat agar DISKUSI diadakan(Wallahua`lam)...

Mende panjang lebar BC punya muqaddimah ni?xdew kaitan dgn tajuk r....(adoyai..)..Ok2,tadi,time DISKUSI dijalankan,macam2 cadangan keluar dari benak fikiran masing2...Kami ditugaskan untuk membuat kaji selidik berkaitan MASYARAKAT MINORITI SIAM DI KELANTAN.....(kelantan la weyh!!jauh tu..)..So,nak taknak,kami skumpulan kena lah pi Kelantan..

PERBINCANGAN yang diadakan hampir 2 jam tadi,makin lama makin buat BC jadi mengarut..mana taknya...makin lama,makin pelik-pelik cadangan yang diutarakan...Makin lama makin TEPULAH otak BC....Baik2 informasi dapat diterima akal..Akhirnya informasi tu terpaksa pergi kerana memory HANG!!!So,bila jadi macam tu,konfirm!!!Mata BC jadi MENGANTUK!!!



Argh!!!time menulis ni pun BC rasa otak BC dah TEPU GILEWR2!!!....Mata makin lama makin tertutup rapi....Tapi,demi geng2 semua!!!BC sanggup menulis ChErItErA ini untuk anda semua baca...

QUOTES :

THE cycle of life,
What GOES up,
GOES down...

THINK POSITIVE.......MAASSALAMAH.........

0 orang telah tinggal komen:

Cerita di sebalik lagu KOTAK HATI

Tuesday, April 02, 2013 Rahim Aim21 0 Comments



Assalamualaikum..pembuka madah bicara,bait2 kata yang terukir,menggamit jiwa2 yang membacanya (wah!!jiwangnya bc!!!)..bc tau bc mang jiwang(menyampah la pulak)..hahaha...takpe2..ngee~

Setiap orang(ye ke?rasenye sebahagian je.hehe)...ada lagu yang korang patrikan untuk hubungan cinta korang..(kan?x3)....bc pun nak jugak share satu lagu cinta yang sangat menarik yang membuatkan hubungan cinta yang terpatri antara bc dan si dia....pernah dengar lagu KOTAK HATI by HUJAN...pernah tak??(mesti r geng2 pernah.....popular owr)....hehe....meh kita selami kisah cinta bc melalui lagu yang bc maksudkan ni.... :)


Tak usah kau terangkan ku tahu,
potret wajahmu di setiap penjuru,
curahkan deritamu padaku,
biarku rasa apa yang kau lalu,

Time ni,bc n dia masih tak de pape lagi,kiteorang ibarat bestfriends..walaupun baru jugak kenal time tu..rase cam da lama GILER kenal..hehe....kbetulan....time kteorang knal..die lalui konflik percintaan dalan hubungannya yang lalu....so..bc sebagai lelaki yang SANGAT CARING..hehe...bc pun jadilah pendenganr setia dia....n bc la tempat dia berkongsi cerita suka dukanya...

Terang-terang,
bersama rasa sayang,
ku biarkan kau terbang,
terang-terang,
sudut kecil ku isi,
untuk senyuman mu lagi,

So..as time by pass...bc pun jatuh hati kat dia,dia pun cam tu jugak..n bc rase dia la yang jatuh hati kat bc dulu..hahaha......(BC yakin!!dia jatuh hati kat bc dulu!!hehe)...and bc telah kembalikan keceriaan di wajah nya...(snyuman plus tawe riangnya...:-) )......walaupun tak semua perkara itu indah dengan snyuman...bc tetap jadi pendenganr setia kedukaannya....n bc akan sdaya upaya buat dia tertawe semula... :)

Berbaring renung kita ke bulan,
lagu yang ku tulis ku nyanyikan,
lagu cinta tentang kita berdua,
yang kan kita kenangi hingga tiba masa,

oits!!!jangan duk pikir kami berdua-duaan di bawah sinaran bulan ok?hehe...baringla kat tempat masing2.... haha...kan JAUH DI MATA,DEKAT DI HATI...hehe....memori yang tercipta antara kami takkan dengan mudah kami melupakannya kot???macam2 da bc n dia lalui...suka duka,PEPERANGAN serta perpisahan...
HOPE lepas ni,,hubngan yang terpatri,akan di potretkan dalam sebuah PERNIKAHAN yang kekal hingga ke syurga....

Mmpi-mimpi,
yang tak kembali,
aku janji,
janji takkan pergi.

MIMPI???yup,itulah yang bc rasekan....bak kata BUNFACE : BAGAIKAN MIMPI JADI REALITI.......
mimpi ape yang bc maksudkan ni?ingat tak yang bc ada katakan bc nak berjumpa dengan dia?(hah!!!!tak ingat ke tak bace entry bc tu?huhuhu)...yerp...bc da jumpa dia!!!YES!!!!dia lagi pendek dari bc!!!haha...(bangge weyh)....setelah beberapa tahun kami knali tulah first time bc jumpa dia!!!betul kata orang..SABAR ITU INDAH....tentang janji pulak....bc tak sanggup weyh kehilangan dia!!!bukan kerana dia cantik!bukan kerana dia kaya!tapi kerana agamanya......kerana Cintanya yang dipenuhi kepercayaan serta kesetiaan..n mcam2 lagi lar..(susah tuk digambarkan dengan kata2).....huhuhuhuhu...

p/s: di saat penulis tulis tentang janji...sebenanrnya dia sendiri tak pasti apa yang patut ditulisnya...kerana pada dia..janji itu....mempunyai erti yang tidak boleh di gambarkan dengan tulisan....

kat bawah ni..music video oleh kumpulan HUJAN yang bertajuk KOTAK HATI


enjoy the video ok??haha..hah!!sebelum terlupa quotes kat bawah ni..khas untuk geng2 semua...

JANGAN MEMATRI SEBUAH JANJI,
YANG TIDAK DAPAT ENGKAU POTRETKAN MENJADI REALITI....

ADIOS.................HAPPY ALWAYS.................MAASSALAMAH.........................

0 orang telah tinggal komen:

apa yang kita boleh beli dengan RM1???

Wednesday, March 27, 2013 Rahim Aim21 0 Comments



Assalamualaikum!!salam sejahtera,salah perkenalan(bagi yang baru kenal bc yang HANDSOME ni,hehe),salam rindu(buat readers2 bc),serta salam bagai pungguk rindukan bulan(bagi mereka yang tengah angau..haha)..so sweet!!!!(tak pasal-pasal)...Apa yang kita boleh beli dengan RM1?ye..itulah persoalan yang  bc ingin timbulkan.Kadang2,kita langsung tak hargai wang bernama RM1 sebab wang bernama RM1 ni macam tak de nilai pada konteks zaman sekarang.Bukan langsung tak de,cumenye,ewm....paham2 sendiri la...(o.0)...  


1)Topup



zaman sekarang ni siapa yang taknak topup?semua orang nak kan?bile topup takde dalam phone,,mesti korang risau gile2 kan?sampai sanggup korek duit tabung semata-mata nak beli topup(tu pun kalau korang menabung..ekeke)...hah!!apa kaitan RM1 dengan topup??keuntungannya bagi pengguna celcom lar....sebabnya..ley REQUEST RM1 kat member2 korang..hehehe....so..pentingkan RM1 ni??n korang pulak...ley Share RM1 dengan orang tersayang serendah RM1 dari celcom ke celcom......(cas 50 sen di kenakan untuk setiap transaksi)..so who cares??demi orang tersayang..sanggup weyh!!haha

2)Gula-gula 20 biji


hah!sape tak pernah makan gula-gula?jangan tipu r..semua mesti pernahkan??hehe..pernah makan gule2 kat atas ni tak?kalau tak pernah,jangan lupe beli n makan ok?hehehe....so...berapa harga gula2 pada masa kini??kalau kat tempat bc la,harga bagi gula-gula di atas n beberapa gula-gula lain seperti gula2 HACKS n gula2 KOPIKO ialah 10sen = 2...kat tempat geng2 pulak??

3)Air kotak


sedapnya minum air kotak!!!!yummy!!!haha...dengan RM1,kita dapat minum minuman yang hanya di isi dalam kotak.TAPI!!!!jangan pulak korang ngengada gi kedai nak beli air kotak saiz besar dengan hanya berbekalkan duit RM1!!!!huhu..harga RM1 hanya untuk air kotak kecik sahaja ok?ngee~..n korang jangan pulak bawak RM1 untuk beli air kotak susu mcam DUTCH LADY....memang tak lar!!!takkan dapat dibeli dengan hanya RM1..haha

4)Pen


dengan berbekalkan RM1..kita dapat beli pen sebatang(sebatang jer..bukan SEPEKET..ok??)..dengan pen sebatang...kite boleh guna lebih kurang  sebulan lebih...kira penggunaan standard la....so..jangan mudah buang pen dalam tong sampah ok?rugi RM1 owr.....selain pen,,mcam2 lagi alat tulis lain yang bernilai RM1 ada....so...pandai2 la guna RM1 ok?hehe

5)Derma Seikhlas Hati



yup,perkara ke lima kita boleh lakukan ialah,derma se ikhlas hati.Tak kira lah di tabung2 masjid mahupun,tabung2 kemanusian GHAZA....normally...sebahagian daripada kita akan derma RM1 setiap kali bersolat jumaat....(bagi kaum adam,kaum hawa jangan memandai nak pi solat jumaat...)...RM1 ni ibarat angka yang paling ikhlas dalam hidup kita semua untuk menderma..hehehe,,,kebiasannaya kaum bapa akan beri anak2 mereka yang kecik2 RM1 untuk di masukkan ke dalam tabung derma...

konklusinya...dengan hanya RM1..macam2 perkara bermanfaat kita boleh dapat....so..hargailah duit yang diberi nilai RM1 ok???Quotes kat bawah ni...untuk geng2 semua...quotes kali ni berbentuk pantun...:)...

SAKIT MENJERIT SETELAH DI GIGIT,
DI GIGIT OLEH NYAMUK BETINA,
KISAH HIDUP KERTAS BERNILAI RM1,
MEMBERI 1001 MANFAAT KEPADA PENGGUNANYA.

ADIOS.............SMILE ALWAYS :)..................MAASSALAMAH................................

0 orang telah tinggal komen:

Kertas A4 yang Ajaib?

Monday, March 25, 2013 Rahim Aim21 2 Comments

Assalamualaikum wahai bloggers2 serta kaki2 dan tangan2 readers yang dirahmati Allah sekalian!hehe...
hyep2!!sorry coz jarang2 update blog bc ni....(alar..mesti geng2 x kesah kan??)...arini..detik ini,saat ini,bc nak share kat geng2 smua,orang2 kampung,makcik2 yang jual kuih,mamak2 kedai makan,dan semua umat islam di muka bumi Allah yang kita tumpang hidup untuk sementara ni tentang KERTAS A4...ape?geng2 tak tau ke kertas A4 tu ape?camne bentuknye??ish3....bute kertas la korang ni..hehehe...(just joke around)...

pertama sekali....ape yang bakal bc tunjukkan ada ceritanya yang tersendiri.....mengikut sumber yang bc perolehi..kisah di sebalik kertas A4 ni terjadi antara seorang islam dengan seorang kristian(xpasti pangkat sebenar diorang ape)..maybe antara ulama` dengan paderi??bc x pasti....n bc sendiri xpasti...ianya cerita rekaan atau pun realiti....so...korang dengar je lar cerita bc ni ok??hehe....

seorang ulama` telah mencabar seorang paderi dalam menguji kebijaksanaan hanya menggunakan kertas A4.so...beginilah ceritanya...

ok..sebelum terlupa..sediakan bahan2 di bawah.....

terpulang pada geng2 nak guna kertas A4 warna ape,ikut minat masing2

perbalahan pertama :


Ulama` berkata : bumbung seperti rumah melambangkan tempat ibadah kami sebagai orang islam iaitu MASJID


Paderi pula berkata : separuh bumbung melambangkan rumah ibadat kami iaitu gereja

perbalahan kedua :


Paderi berkata : 3 bahagian pada kertas melambangkan tuhan kami (konsep trinity)


Ulama` menjawab : Allah itu maha esa,tiada tuhan yang selainnya

perbalahan ke tiga :


setelah itu,kertas di potong kepada 3 bahagian.

PERHATIAN
ABAIKAN BAHAGIAN KERTAS YANG PANJANG TERLEBIH DAHULU


Ulama` berkata : Allah adalah tuhan kami

P/S : cuba geng2 bukak potongan kertas yang kita abaikan tadi :)

Paderi berkata : Salib adalah lambang ketuhanan kami

so da tau kan??apa gunanya kertas yang kita abaikan tadi?dah2!!!jgn tengok lama2....buang cepat bahagian yang panjang tu....

lastly..kemenangan milik ulama`..nak tau bagaimana ulama` menang?


ulama` berkata : saya tahu,satu tempat yang sesuai untuk awak...iaitu HELL (neraka)

so...kertas pun da habis...camne si paderi nak bidas semula??tiada....begitulah AJAIBNYA sehelai kertas yang bernama A4(kertas pun ada nama??hehe)....begitu hebat jugaklah agama ISLAM yang kita cintai ini....:)

P/S :
        MAAF KALAU APA YANG BC CUBA SAMPAIKAN,GENG2 KURANG MEMAHAMINYA.
        BC CUBA SEBAIK MUNGKIN UNTUK BERCERITA DENGAN CARA YANG LEBIH 
        MUDAH AGAR GENG2 DAPAT MEMAHAMINYA......

HAH!!!jangan terkejut pulak.....bc sediakan quotes kat bawah ni khas buat geng2 semua :

Jangan letakkan ISLAM hanya pada kad pengenalan,
Jangan letakkan ISLAM hanya sebagai agama warisan,
Jangan letakkan ISLAM hanya pada keturunan,
kerana,
ISLAM ITU TERLETAK PADA HATI,
ISLAM ITU TERLETAK PADA PERBUATAN,
ISLAM ITU TERLETAK PADA KATA-KATA.


ADIOS GANG.............SMILE ALWAYS.................MAASSALAMAH



2 orang telah tinggal komen:

Kawan senang...senang sangat dapat..kawan susah???

Friday, March 15, 2013 Rahim Aim21 0 Comments


KAWAN SENANG,SENANG DAPAT.KAWAN SUSAH?


Assalamualaikum,salam sejahtera kepada para pembaca semua.Apa khabar?Di harapkan,anda semua sihat selalu disamping keluarga serta rakan taulan tercinta.Bagaimana pula dengan rakan anda?Apakah dia juga sihat-sihat seperti anda?

Tajuk yang cuba saya ketengahkan pada hari ini ialah berkaitan dengan KAWAN!!! KAWAN yang ada di sekeliling kita!!!Kawan yang kita kawan daripada kecil!!!Kawan yang kita main masak-masak bersama..main kejar-kejar bersama.Kawan yang diibaratkan seperti dalam lagu Malique ft Black,ketawa bersama..menangis bersama..ku bersumpah harap kita mati pun bersama..Waktu senang,senang je nak bersama....waktu susah?SUSAH PULA NAK BERSAMA!!!!

Ye,itulah fakta tentang kawan.Apa yang kita tahu tentang KAWAN kita??apakah kita kenal sepenuhnya siapa kawan-kawan kita??Adakah kita tahu niat sebenar mereka dalam berkawan??Apakah kita tahu isi hati mereka?Adakah kawan ibarat ayat di bawah ni :

KAWAN.....APA ERTINYA??!! 
Mungkin cam iklan Ali Cafe..... "sahabat sejati sentiasa di hati" 
atau......L'oreal??!! "kerana dirimu begitu berharga" 
tapi kata orang kawan tu bahaya....... 
macam iklan astro..... "macam-macam ada" 
tapi saya tak kisah bagi saya kawan tu macam iklan Fair & Lovely.... "Tiap hari sayang".

Saya yakin semua pernah dapat,pernah baca,siap forward lagi kat rakan-rakan bukan?Persoalannya,adakah kawan ibarat ayat di atas ni?Ya,itulah hakikat sebenar erti kawan dalam kehidupan kita.
Persoalannya,kenapa dan mengapa kawan senang,senang sangat kita dapat?Ianya disebabkan sifat semulajadi manusia.Semua orang sukakan kegembiraan!Semua orang sukakan kebahagiaan!Semua orang sukakan kesenangan!Kalau kita  bertanya kepada orang miskin sekalipun,adakah dia ingin hidup miskin selamanya?Adakah dia merancang dari kecil untuk hidup miskin?Siap buat perancangan rapi lagi dari kecil untuk hidup dalam kemiskinan.Apakah itu jawapan mereka?Jawapannya mestilah TIDAK SAMA SEKALI!!!!!...

Berkaitan kawan susah pula,pernahkah kita timbulkan persoalan,sebelum kita berkawan dengan sesiapa.Apakah mereka ikhlas berkawan denganku?Apakah aku mengenali diri mereka yang sebenar atau sandiwara dunia semata?

QUOTES UNTUK SEMUA :

BERKAWANLAH DENGAN MEREKA YANG BERILMU,
KELAK DIKAU PEROLEH CEBISAN ILMU DARI MEREKA,
BERKAWANLAH DENGAN MEREKA YANG BERAGAMA,
KELAK DIKAU DAPAT MENAMBAH ILMU AGAMA DI DADA,
JANGAN DIKAU MENCARI KAWAN YANG PUNYAI HARTA,
KERANA HARTA TIDAK MENJAMIN KE SYURGA.......


MAASSALAMAH…

0 orang telah tinggal komen:

Surat : MAAF DARI HATI~

Monday, February 25, 2013 Rahim Aim21 0 Comments

Assalamualaikum!!!!wassap2!!!hello3!!!!(saje jadi gile sekejap)..rindu bc tak???(mesti dalam hati jawab.. TAK!!!!)..hahaha....da lama kan bc menghilang??kan3???bc bukannya ketandusan idea nak menulis..cuma...bc bz la dengan kerja......siang da kerja jadi cikgu..malam part time burger plak...(jual burger??sedap ke bc masak???)..haha..bc assistant je...tukang bungkus burger je..hahahaha...(owh..baru taw)....ok...arini bc nak citer tentang satu surat....surat ape plak ni??mesti surat cinta kan???haha...eh..xdewla..surat kemaafan je....nak tahu lebih lanjut..bacelah surat kat bawah ni...


ups!!!salah gambar plak!!(saje je tu..nak tayang jam baru)..muahaha...twin G-SHOCK...ape mcam....sweet x??bc beli khas buat si die..(satu lagi sape punye??)..bc punya la...ekekeke....hehehe...sorry2....kat bawah ni hah suratnye..ekeke....


hah!!!apemcam???terbaikkan suratnya??muahaha......akhirnya.....dia sedar pun..muahaha...(jahat kan bc ni??))..hehehe....nampak x ada bahagian yang di blurrkan??haha..tu atas permintaan dia....takkan la geng2 xtaw....law surat kiriman rasmi bahagian tu ada ape kan?ekekeke.....so.....bc hepi sebenarnya....(hati berbunga-bunga..)..ekekeke....dia ada mintak surat balaz..tapi...bc tak tau la nak balas ape....so bc balaz la melalui blog bc ni...hehe..


hah....i forgive u....itu yang mampu bc katekan buat si die....hehehe...hah!!papepun..tq tuk semua yang doakan kami..mungkin inilah hikmah Allah....kan3???putus...tak bererti pergi selamanya..tapi mengajar erti cinta..betul tak???mengajar erti memahami..betul tak??membuatkan kita kita sedar.....betapa pentingnya dia dalam hidup kita..kan3??.....ekekeke.....insyaAllah...bc akan berjumpa dengan dia xlama lagi..buat pertama kalinya...bc akan berdepan dgn dia....bc nak serahkan jam tu sendri kat dia n hope..die sukela jam tu...:)....bile bc nak jumpe dia??wat pe bc gtaw geng2 semua..ti ada plak yang jadi spy..hahaha...xpasal-pasal paparazi datang(da macam artis plak..) :)....ekekeke....


untuk pengetahuan geng2 semua....si dia sangat meminati teddy bear.....so...bc plan..suatu hari nanti(bukan sekarangla..bc masih blom mmpu lagi..huhu)...bc nak belikan dia sekumpulan teddy bear lebih kurang mcam gambar di atas........haha...cuma..bc takut ti....dia da x nampak bc da after dapat teddy bear2 tu...yewla...mata tgk teddy bear je kan.huhu......ekekekekeke(berangan je ni..tak tawla bile bc mampu belinya..huhu)....


papepun..bc syukur pada Allah......tq Allah.....n terima kasih juga buat si die.....betul kata orang:

"TIADA ORANG MAMPU LARI DARI KESALAHAN"
"BELAJARKAN UNTUK MELUPAKAN DAN MEMAAFKAN"

as the conclusion.......bc berharap..pas ni kiteorang da xdew masalah lagi da...tq untuk semua yang sentiasa mendoakan kami....korang nak Quotes.???tu yang kat atas tu...tulisan merah..Quotes dari bc la tu.hahaha...

ADIOS.............SMILE ALWAYS................MAASSALAMAH.....................


0 orang telah tinggal komen:

Tanya Sama Hati...

Thursday, February 07, 2013 Rahim Aim21 0 Comments



Assalamualaikum..salam ukhuwah..salam perkenalan (bagi yang baru first time bace blog bc...)...salam ilmu..salam sejahtera..dan salam bersalaman sesama kita...hehehe...ok...actually entry ni..bc pending da agak lama..untuk bacaan korang semua....bukan pew..bc bz la...penat tau mengajar budak2....huhu....tiap2 hari menjerit sampai HILANG SUARA...kesian bc..huhu...

ok..back to our entry title : TANYA SAMA HATI....apa yang di maksudkan dengan perkataan tu??macam2 maksud sebenarnya...ada yang berkaitan cinta..berkaitan kawan..berkaitan akhlak..berkaitan agama..berkaitan dengan suka duka kehidupan dan sebagainya...kan3??tapi....sejauh mana kita faham maksud perkataan ni??kat bawah ni...bc senaraikan....kaitan2 yg bc sebutkan tadi...

1)berkaitan CINTA




tanya sama hati...apakah cinta itu suci??berlandaskan islam yang di redhai??adakah cinta itu kerana Allah atau kerana nafsu semata??tanya sama hati...apa yang kita inginkan dalam bercinta???keseronokan dunia atau keseronokan akhirat yang ingin digapai oleh manusia??adakah kita bersedia..pikul tanggungjawab sebagai pelengkap pasangan kita??menjadi muslim dan muslimah sejati di atas hamparan bumi yang terbentang luas ini...

2)berkaitan KAWAN




tanya sama hati....apakah kita jujur dan tulus ikhlas dalam berkawan??apakah kawan yang kita pilih itu...memberi pengaruh yang baik atau sebaliknya??adakah kawan kita itu bawa kita kepada kebaikan atau dosa yang semakin berleluasa??tanya sama hati...adakah kawan kita itu boleh di percayai??adakah mereka akan ada di waktu susah atau sekadar ada diwaktu senang kita?adakah kawan sebegitu yang kita cari??

3)berkaitan AKHLAK





tanya sama hati....akhlak apekah yang bakal kita wariskan kepada deligasi muda mudi pada masa akan datang???adakah pergaulan bebas??merokok??menagih dadah??selalu menggunakan perkataan2 yang mencarut...???menzalimi antara satu sama lain??gangsterism??dan sebagainya..akhlak sebegitukah yang kita ingin wariskan kepada mereka??atau...belia yang mempunyai WAWASAN...BERDAYA SAING...PUNYAI SIFAT KEPIMPINAN...ADIL...MENJALANKAN HUKUM HAKAM ISLAM DENGAN SEMPURNA....(serta segala seifat dan akhlak mulia yang di tunjukkan oleh RASULULLAH kepada kita)...

4)berkaitan AGAMA



tanya sama hati....adakah kita ikut segala perintah dan tinggalkan larangannya??apakah kita sudah bersedia hadapi kematian yang akan menjelma bila-bila masa??cukupkah ilmu agama di dada untuk mengharungi kehidupan dunia yang di penuhi pancaroba??tanya sama hati....adakah hidup kita ini berlandaskan islam yang kita cintai??tatkala orang bukan islam menghina islam..kita MARAH!!!semangat BERKOBAR-KOBAR untuk pertahankannya...tapi bila soal hukum hakam islam..kita tidak ikut..kita langgar..kita abaikan..adakah itu tanda kita cintakan islam??sedangkan kita sendiri sedikit demi sedikit membinasakan islam pada pandangan masyarakat bukan islam??apakah yang patut kita lakukan sebgai penyelesaian masalah yang kian menguasai masyarakat islam pada zaman ini??

actually..mcam2 lagi kaitan persoalan TANYA SAMA HATI yang boleh kita tanya dri dan hati kita sendiri...(cuma..takkanlah bc kena senaraikan semuanya..huhu)...tak kesian ke kat bc??huahuahua...so..ada tak terkesan sedikit di hati geng2 semua...mesti adakan walaupun sedikit??(alar...sikit pu8n jadi lar...huhu)....

As The Conclusion.....TANYA SAMA HATI...siapakah kita ketika ini??apakah kita bersedia untuk hadapi cabaran dunia masa hadapan???apakah iman di dada sudah kukuh??ilmu agama sudah cukup??

Quotes Untuk Semua..Di petik daripada nasyid JAGALAH HATI oleh SNADA :

JAGALAH HATI...JANGAN KAU KOTORI...
JAGALAH HATI...LENTERA HIDUP INI.....
JAGALAH HATI...JANGAN KAU NODAI...
JAGALAH HATI...CAHAYA ILLAHI.....

ADIOS..........TANYA SAMA HATI............MAASSALAMAH..........

0 orang telah tinggal komen:

Menangkap Hidupan Laut : Sumber rezeki Atau Hobi?

Tuesday, January 29, 2013 Rahim Aim21 0 Comments


Assalamualaikum!!!!bertemu kita kembali dalam segmen celoteh suka duka bersama bc(hhaha....segmen baru la plak bc ni..)..hehe...gurau2 jer....ok..tajuk pun tentang LAUT..mestilah ada kaitan dengan ikan..udang...dan sebagainya kan??takkanlah aa kaitan dengan ayam..kambing dengan lembu plak..betul x??hehehe....ok...harini bc nak berbincang dengan korang semua...adakah Manangkap Hidupan Laut ni SUMBER REZEKI atau HOBI semata-mata..


pada sesetengah orang ianya SUMBER REZEKI...ianya adalah hasil pendapat bagi sesetengah individu ataupun keluarga untuk meneruskan kelangsungan hidup...betul ke?yup..betol sangat2..sebenarnya..memancing adalah salah satunya....memancing ni..ada pakejnya jugak..
(pakej pe plak bc nak mengarut ni??)..hehehe...bile sebut tentang memancing...pakejnya ialah menjaring...menjala...mencandat dan sebagainya...(haha...nape plak menda2 tu pakej plak??haha)...coz semuanya tu merujuk pada satu perkara yang SAMA iaitu menangkap hidupan laut sebagai sumber makanan dan rezeki...


DA MACAM MENARI BALLET DA..hehehe

ok....bila kita bercakap tentang MEMANCING,MENJALA,MENCANDAT dan sebagainya....mesti perkara pertama kita fikir adalah NELAYAN...yes NELAYAN....ala..nelayan....jiran kita yang selalu kelaut tu....takkan tak kenak kot??ala.....nelayan yang selalu tlong kita untuk dapatkan ikan2 kat laut tu??ala..orang yang jual kepada kita ikan tu??alar...ish3..tu pun tak kenal..hahaha....yewla..kita kan TAK DE MASA nak ke laut cari ikan sendiri kan??So..beli kat PASAR jewla...kan3??hehehe...

Pernah tak kita hargai jasa baik nelayan??pernah tak??pernah tak kita ucap TERIMA KASIH kat nelayan2 yang setia pergi laut untuk dapatkan ikan,udang,dan sebagainya untuk kita beli kat PASAR tu?hah...mesti tertanya-tanya...camne nak ucapkan kalau kita xpernah jumpa diorang..betol tak??senang je..jawapan bc ialah...mengucapkan tanda SYUKUR KITA KEPADA ALLAH...takkan tu pun tak pandai kot???haha....


ok..pada sesetengah orang pulak....menangkap hidupan laut adalah hobi..betul tak??pada bc..ianya adalah hobi..(sebenarnya..hobi baru..huhu).....selama ni bc paling malas nak memancing,menyauk dan sebagainya....tapi..sejak 2 3 menjak ni...best plak pi laut...tenang jer(dapat lihat keindahan ciptaan ilahi)....hilang stress..kesedihan dan masalah...tak dapat ikan pun tak pewlah..yang penting dapat menjauhi hiruk pikuk kehidupan dunia yang dipenuhi dengan masalah.....betul tak??



bila dikatakan hobi..mestilah sesuatu yang menjadi kegemaran seseorang kan??sebagai contoh....main game PS2/PS3.....tu pun ley jadi hobi...tapi kalau main tu tak ingat dunia..tu namanya HANTU PS2/PS3!!!...jadi da tak betol tu..solat pun tinggal....ape semua tu??(haish bc ni..masuk tentang game plak)..haha..sorry2....
jauh menyimpang plak..hehehe...sebenarnya ada la sikit2 kaitannya..(hah!!nak mengarut pe la bc ni...)...kat PS2/PS3 kan ada game simulasi memancing...(penggemar game tahu la..)...hahaha...kan3??sedangkan dalam fone ANDROID pun ada APLIKASI memancing ni....kan3??hehehe

TAPI!!!!!!!!!!!!!!!!!


ada sesetengah pihak yang TIDAK BERTANGGUNGJAWAB...jadikan menangkap hidupan laut kerana kepentingan mereka sendiri!!!!!ni yang bc geram sangat ni!!!ish3....sabar je lar..ujian Allah...mereka ada yang gunakan bom ikan,,,(pernah dengar tak??)....ada yang guna racun..(ada jugak ek??)..n mcam2 cara lagi lar...mereka menangkap spesis haiwan yang kian pupus....ada yang menangkan ikan jerung la...semata-mata nak jual kat orang tengah atau sebagainya....(RAKUS TAK MANUSIA??...)hahaha...law korang ingat..tu dialog sapew???hah!!!dialog dalam FENOMENA : LISTEN!LISTEN1LISTEN! la..hehehehe...

kalau ikut ayat MAT LUTHFI plak :

1 : Tahu tak ikan apa yang  banyak masalah?
2 : ikan jerung..
1 : salah...itu skema lama...
2 : habis tu..ikan ape?
1 : ikan bawal...
2 : bawal ape?
1 : BAWALNI(bawani sebenarnya...)..hahahaha
2 : krik..krik..krik..

hehe...so..mcam2 kan ada???konklusinya..ikut kita lar nak gunakan mcam mana dengan sumber laut yang menjadi salah satu rezeki..makanan kita di atas muka bumi ni....tapi...gunalah seabik mungkin..jangan kita salah gunakan nikmat Allah ni...kelak kita jugak yang rugi...nak ke jadi MANUSIA YANG RUGI???bc taknak...haha...


So....ape hobi korang??Ada hobi menarik nak kongsikan dengan bc???jangan lupa komen ok??law rase menarik..share la dengan member2 korang..sedare mare.nenek yang guna BLOG atau FACEBOOK..atuk yang ada I-PAD...cucu yang ada I-PHONE...penjual ikan yang guna GALAXY-TAB...dan sebagainya...kan SHARING IS CARING..hehehe

QUOTES :

WHEN U`R HAVING PROBLEM....
ASK ALLAH TO HELP U...
COZ ALLAH KNOWS WHAT U DIDN`T KNOW.....
LET ALLAH SOLVE IT WITH U....


ADIOS..........REMEMBER ALLAH ALWAYS..............MAASSALAMAH...................

0 orang telah tinggal komen: