Fenomena : Listen!Listen!Listen!

Wednesday, January 16, 2013 Rahim Aim21 6 Comments

Assalamualaikum!!!pertama sekali...entry bc kali ni...bukan lah untuk menyakiti hati sesiapa..mahupun tanda bc protes atas apa yang terjadi..akan tetapi..sebagai seorang hamba Allah...yang ingin bersuara..yang ingin menyatakan pendatapt serta hak sebagai seorang muslim......Fenomena LISTEN ini tercetus pabila berlakunya HIMPUNAN KEBANGKITAN RAKYAT baru2 ini(sebenarnya da lama da berlaku....)....actually asal fenomena ini adalah daripda video yang dimuat naik ke laman sesawang..tentang seorang pelajar india UUM mengutarakan soalan  yang dirampas mikrofonnya begitu sahaja oleh seorang yang kurang adab sopannya iaitu SHARIFAH ZOHRA .....semua orang tahu..semua orang mengambil bahagian...sama ada sokong mahupun tidak.....ianya tetap berlaku.....


sebenarnya...untuk membentuk sebuah negara..semua orang berhak bersuara....cuma....bezanya....pendapat yang bernas sahaja perlu diguna pakai...bukan pendapat sebelah pihak..akan tetapi...pertimbangan berdasarkan IDEA kedua-dua belah pihak....Siapa kata apabila HIMPUNAN KEBANGKITAN RAKYAT di adakan....tanda kita tak sayang MALAYSIA????tanda kita nak mencemari indeks ke-AMANAN DUNIA???



sebenarnya.....ianya tanda kita CINTAKAN NEGARA kita ni...kita nak kan perubahan...itu je....betol tak???bc mengutarakan pendapat sebagai SUARA PELAJAR....itu je....saban tahun....peruntukan PTPTN bertambah....kenapa peruntukan tu tak di beri terus kepada pelajar secara percuma???kan memudahkan pembelajaran di institusi pengajian di MALAYSIA....maafkan bc andai bc salah bicara...


yang kedua-Malaysia merupakan sebuah negara islam.....mengapa perlu ikut budaya barat???bukankah dasar kerajaan Malaysia menegakkan agama islam yang kita semua CINTAI ini???jika begitu.....wajibkanlah pemakaian tudung..penutupan aurat bagi orang islam je(sebab hukum tu hanya untuk orang islam...)...laksanakan sedikit demi sedikit hukum islam.....sepertimana di jalankan di Tanah Arab....sekali lagi...maafkan bc andai apa yang bc katakan salah....

yang-ketiga....Kita semua sayangkan Malaysiakan???tanah tumpahnya darah kita semua.....tempat kelahiran moyang2 kita yang terdahulu....tanah di mana kita dapatkan rezeki daripadanya....bukan bermaksud bc nak menyebelahi mana2 pihak..tetapi....sebagai pelajar..bc ingin bersuara.....kita mahukan pembaharuan bukan???kita mahukan agar kita dapat semula hak kita sebagai pelajar kan???kita mahu bantu Malaysia Dalam sektor Ekonomi bukan???jika begitu..mengapa hak kita untuk bersuara...menambah baik institusi kerajaan Malaysia yang sedia ada tidak diberi sepenuhnya????mengapa hanya mahu dengar yang hanya menyokong sahaja...(daripada penyokong kerajaan) n abaikan yang daripada rakyat biasa seperti kita???...untuk kali ketiga..maafkan bc andai salah beri pendapat....

akhir sekali..as the conclusion.....hidup kita ni....adalah LISTEN AND LESSON....dengar dan belajar...erti kata lain.....jangan abaikan pendapat orang lain......sedangkan NABI MUHAMMAD..sewaktu buat perjanjian HUDAIBIYAH.....baginda dengar apa yang dicadangkan pihak musyrikin Makkah....n yang paling hebat sekali...baginda terima beberapa cadangan2 tersebut......bukankah itu yang sepatutnya di lakukan oleh mereka yang bergelar Pemimpin???akhirnya....Hikmah daripada perjanjian itu...AGAMA ISLAM tersebar luas ke seantero dunia......

QUOTES hari ni..semua tahu..sebab mudah di ingati :

Try to LISTEN......And take LESSON from it....

ADIOS..........REMEMBER ALLAH ALWAYS.................MAASSALAMAH.................

6 comments:

  1. assalamulaikum..

    suara mahasiswa tidak boleh dibisukan, kerana "jiwa muda" lah bakal peneraju negara, golongan ini lah yg memberi 1001 impak yg psitif kepada negara..

    jangan pula menjadi mahasiswa yang membisukan kebenaran, Rasulullah tidak pernah menyembunyikan kebenaran dalam menyampaikan risalahnya... ayuh..!! bangkit kerana benar..

    tahniah bgi mereka yg mendapat senstiviti terhadap perkara sperti ini..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam..tq for the feedback ::fatinqistina90::....betol tu...suara mahasiswa masa kini lah antara suara yang penting..sebab kita la peneraju masa akan datang....kita xkan kekal sbagai mahasiswa selamanya...tapi...akan mningkat sbagai suara belia pada masa akan datang..

      siapakah kita pada masa kini..adalah cerminan bagi bakal2 bayi yang akan lahir n membesar pada masa akan datang....

      dengarlah rintihan mahasiswa pada masa kini.....dengarlah luahan hati kita semua...wahai insan bergelar pemimpin.... :)

      Delete
  2. UUM = Universiti Untuk Mendengar (LISTEN....LISTEN....LISTEN...­)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.....tahu xpew.....kesian mahasiswa uum..mana xnya..da la majlis tu tuk suara mahasiswa..tetiba kna listen! listen! lisnten! plak,,,,

      Delete
  3. assalamualaikum. follow sini jugaak^^ hehhe. btw.kurang jelas lagi bab Listen ni sebenarnya. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Listen ni fenomena baru...xjugak..bc xtawla da brapa lama..ape yang bc tahu....listen ni berlaku time ada forum suara mahasiswa.....di mana seorang pelajar india..yang bernama Bawani...sedang menyatakan soalan...dengan menggunakan suara mahasiswa..tetapi...telah di ambil mike nya oleh Sharifah Zohra.....nak taw lbih lanjut...baca kat blog member kita ni:

      http://aderakukeysah.blogspot.com/2013/01/kak-pah-listen.html

      Delete