Mari Belajar Origami!!!bersama BC....

Wednesday, January 09, 2013 Rahim Aim21 2 Comments

Assalamualaikum..anda tahu apakah itu origami??anda tahu origami dibuat daripada apa??anda tahu ada berapa jenis origami kat dunia ni?dan adakah anda tahu....origami bersal daripada mana??(konfirn geng2 xtaw..saje je bc persoalknnya..hehe)

origami ni adalah satu hasil kerja yang teliti..unik...dan seni yang halus....origami kebiasaannya dibuat daripada kain dan kertas(xtaw la kalau geng2 pernak jumpa origami dbuat drpd benda lain..hehe)...origami dipercayai wujud setelah kertas diperkenalkan di CINA pada abad yang pertama pada 105 A.D.(bc xtaw la maksud A.D. tu ape..puas cari kat internet..xjumpa..huhu...)

adusy....banyak sangat puak huraian tentang origami ni..law sesiapa nak tahu lebih lanjut..klik link kat bawah ni..

http://ms.wikipedia.org/wiki/Origami

ok....sekarang bc nak ajar korang buat step beberapa jenis origami yang popular.....mule2...sediakanlah dlu kertas ok depan lappy ksygn korang tu taw!!hehe....yang xdew lappy..jangan cemburu..hehe...guna jew desktop korang tu....jgn segan2 n jgn malu..orang xtaw pun...hehe...

1)origami berbentuk wajah itik..hehe



2)origami berbentuk katak



4)origami berbentuk burung


4)origami berbentuk bunga morning glory



kat atas ni..beberapa contoh origami yang bc dapat kongsikan kat geng2 semua..(yewlar..law kongsi banyak2...ti geng2 pening kepala pulak nak buatnya...hehe)....actually...bc jumpa cara2 nak buat origami2 kat atas ni di laman web kat bawah ni....

http://www.en.origami-club.com/

law nak mengharap bc tunjuk step2nya..alamatnya..geng2 semua bengong ti kpala nak ikut...(bc xbrape pandai dalm bab2 mgajar orang..hehe)....so...cuba la ok??xrugi pun korang blajar seni origami ni....

as the conclusion....(tu dia!!!conclusion dia da kluar da..haha)....xkesahlah...origami ni berasal daripada mana pun.....yang penting ia ilmu yang very...very.....very.... unic for u all to learn it......

ni ada satu Quotes...khas buat geng2 semua...(geng2 mesti tahu kan...sape yang pernah guna quotes ni..)...bagi yang tengok MLM....(tu dia....xkan korang ingat multi-level-marketing kot??)..haha....MAHARAJA LAWAK MEGA 2012 lew....hehe....ni quotes dia :


TAWAKKAL INNAHU...............
DOK TRY...........DOK TAHU.........


ADIOS............CHEER ALWAYS.............MAASSALAMAH............................


2 comments:

  1. saye reti buat kapal terbang kertas je. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.....terbang jauh tak??ke terbang melalut??hehe

      Delete