apa yang kita boleh beli dengan RM1???

Wednesday, March 27, 2013 Rahim Aim21 0 Comments



Assalamualaikum!!salam sejahtera,salah perkenalan(bagi yang baru kenal bc yang HANDSOME ni,hehe),salam rindu(buat readers2 bc),serta salam bagai pungguk rindukan bulan(bagi mereka yang tengah angau..haha)..so sweet!!!!(tak pasal-pasal)...Apa yang kita boleh beli dengan RM1?ye..itulah persoalan yang  bc ingin timbulkan.Kadang2,kita langsung tak hargai wang bernama RM1 sebab wang bernama RM1 ni macam tak de nilai pada konteks zaman sekarang.Bukan langsung tak de,cumenye,ewm....paham2 sendiri la...(o.0)...  


1)Topup



zaman sekarang ni siapa yang taknak topup?semua orang nak kan?bile topup takde dalam phone,,mesti korang risau gile2 kan?sampai sanggup korek duit tabung semata-mata nak beli topup(tu pun kalau korang menabung..ekeke)...hah!!apa kaitan RM1 dengan topup??keuntungannya bagi pengguna celcom lar....sebabnya..ley REQUEST RM1 kat member2 korang..hehehe....so..pentingkan RM1 ni??n korang pulak...ley Share RM1 dengan orang tersayang serendah RM1 dari celcom ke celcom......(cas 50 sen di kenakan untuk setiap transaksi)..so who cares??demi orang tersayang..sanggup weyh!!haha

2)Gula-gula 20 biji


hah!sape tak pernah makan gula-gula?jangan tipu r..semua mesti pernahkan??hehe..pernah makan gule2 kat atas ni tak?kalau tak pernah,jangan lupe beli n makan ok?hehehe....so...berapa harga gula2 pada masa kini??kalau kat tempat bc la,harga bagi gula-gula di atas n beberapa gula-gula lain seperti gula2 HACKS n gula2 KOPIKO ialah 10sen = 2...kat tempat geng2 pulak??

3)Air kotak


sedapnya minum air kotak!!!!yummy!!!haha...dengan RM1,kita dapat minum minuman yang hanya di isi dalam kotak.TAPI!!!!jangan pulak korang ngengada gi kedai nak beli air kotak saiz besar dengan hanya berbekalkan duit RM1!!!!huhu..harga RM1 hanya untuk air kotak kecik sahaja ok?ngee~..n korang jangan pulak bawak RM1 untuk beli air kotak susu mcam DUTCH LADY....memang tak lar!!!takkan dapat dibeli dengan hanya RM1..haha

4)Pen


dengan berbekalkan RM1..kita dapat beli pen sebatang(sebatang jer..bukan SEPEKET..ok??)..dengan pen sebatang...kite boleh guna lebih kurang  sebulan lebih...kira penggunaan standard la....so..jangan mudah buang pen dalam tong sampah ok?rugi RM1 owr.....selain pen,,mcam2 lagi alat tulis lain yang bernilai RM1 ada....so...pandai2 la guna RM1 ok?hehe

5)Derma Seikhlas Hati



yup,perkara ke lima kita boleh lakukan ialah,derma se ikhlas hati.Tak kira lah di tabung2 masjid mahupun,tabung2 kemanusian GHAZA....normally...sebahagian daripada kita akan derma RM1 setiap kali bersolat jumaat....(bagi kaum adam,kaum hawa jangan memandai nak pi solat jumaat...)...RM1 ni ibarat angka yang paling ikhlas dalam hidup kita semua untuk menderma..hehehe,,,kebiasannaya kaum bapa akan beri anak2 mereka yang kecik2 RM1 untuk di masukkan ke dalam tabung derma...

konklusinya...dengan hanya RM1..macam2 perkara bermanfaat kita boleh dapat....so..hargailah duit yang diberi nilai RM1 ok???Quotes kat bawah ni...untuk geng2 semua...quotes kali ni berbentuk pantun...:)...

SAKIT MENJERIT SETELAH DI GIGIT,
DI GIGIT OLEH NYAMUK BETINA,
KISAH HIDUP KERTAS BERNILAI RM1,
MEMBERI 1001 MANFAAT KEPADA PENGGUNANYA.

ADIOS.............SMILE ALWAYS :)..................MAASSALAMAH................................

0 orang telah tinggal komen: