DUGAAN-DUGAAN KETIKA SOLAT

Saturday, November 23, 2013 Rahim Aim21 0 Comments


Assalamualaikum,Alhamdulillah.....entry pada hari ini,A little bit ISTIMEWA bagi saya kerana ianya merupakan entry ke  saya...YEAH!!!dah seratus entry dah saya taip serta share cerita dengan korang semua...ucapan terima kasih,saya ucapkan kepada semua pembaca setia serta para follower saya yang tidak jemu SUPPORT blog saya.. :)..



Ok.berbalik kepada topik kita pada hari ini,mesti korang pernah ditimpa dugaan serta ujian kan ketika menunaikan solat?tidak kiralah sama ada solat itu di masjid mahupun rumah,berjemaah,mahupun bersendirian,kita tidak akan terlepas dari segala dugaan yang melanda…hehehe..(susah kot nak khusyuk time solat.. )


Herm….dugaan tersebut kekadang mebuatkan kita leka serta alpa..dan mungkin kekadang,kita sendiri terlupa,sudah berapa rakaatkah kita bersolat atau mungkin kita akan ragu-ragu sama ada,kita sudah bertahyat awal ataupun belum…(jujur,kekadang berlaku pada diri saya sendiri..)

Sebelum saya menyambung cerita,marilah kita bermuhasabah diri sebentar,merenung diri kita sendiri di hadapan cermin,letakkan tangan di dada,lalu bertanya pada diri :

Apakah Sah Solatku Selama Ini?

Baiklah,di sini,saya ingin menyenaraikan beberapa dugaan ketika solat.

1)      Dugaan solat ketika panas serta hujan

Dugaan solat ketika panas kebiasaannya berlaku ketika kita bersolat di tempt yang tidak mempunyai/rosak Air-cond mahupun Kipas.Badan akan mulai berpeluh,fikiran akan mula terawang-awangan sambil memikirkan KENAPAL PANAS SANGAT?/BILAKAH SOLAT INI AKAN BERAKHIR…

Dugaan solat ketika hujan pula,tidak bererti,kita solat di dalam bangunan,akan tetapi,solat dalam keadaan suasana yang padat menyebabkan kita terpaksa solat tanpa bumbung.Solat ini kebiasaannya berlaku pada 2 solat sunat hari raya serta solat JUMAAT.Mereka yang solat dalam hujan ini,wajib meneruskan solat walaupun hujan menujah-nujah tubuh serta membasahi pakaian mereka(andai solat yang ditunaikan adalah solat wajib lar..)…

2)      Dugaan lapar dan kenyang

Hah!ni satu lagi dugaan yang kita tidak dapat elakkan iaitu lapar ketika solat.(tu lar,siapa suruh tak makan awal-awal)….Tapi,walaupun di sarankan untuk makan terlebih dahulu sebelum solat,korang janganlah pula makan sampai kenyang sebelum solat,karang,tak pasal-pasal korang rasa berat je nak tunaikan solat….(kan aniaya diri sendri namanya tu)..haha..

3)      Dugaan nyamuk serta gatal-gatal

Dugaan ni lagi la tak boleh bla…Sebab apa?sebabnya kadang-kadang,baru je kita mula membaca doa iftitah,mulalah tangan dan kaki kegatalan,mulalah kita menggaru sana-sini,walhal kita tahu,hakikatnya,3 kali pergerakan dalam solat membuatkan solat kita terbatal.Herm,tapi,nak buat camne kan,kita ni manusia biasa,yang tidak terlepas dari melakukan kesalahan… (#_#)”..

4)      Dugaan mata

Dugaan ini,tidak lah dugaan yang besar,akan tetapi,dugaan ini berlalu tanpa kita sedari.Biasalah,manusia,akan mencari-cari sesuatu yang menarik perhatiannya.Mata akan mula melilau-lilau ke kiri,ke kanan,ke barat barat laut mahupun timur laut…Demi mencari sesuatu yang menarik perhatian minda serta matanya…MasyaAllah…

Dan pelbagai lagi dugaan yang kita hadapi ketika kita melakukan solat,yang saya fikir,membuatkan kita lari dari niat yang sebenar iaitu SOLAT ITU DILAKUKAN KERANA ALLAH.ni tak,bila ditimpa dugaan je,akan terdetik dalam hati kita,untuk mempercepatkan solat agar segala dugaan berakhir..,(Ish3,dah salah niat tu…..musibah2 muhasah diri semula..)

Ayuh perbetulkan niat kita semua,tegakkan tiang agama kita ini sebaik-baiknya.

QUOTES untuk semua :

Tanpa Solat yang sempurna,
Kita hanya manusia biasa...


Dari Insan Yang Mendamba Cinta Ilahi......MAASSALAMAH.... 

0 orang telah tinggal komen:

STRESS!!!!

Monday, November 18, 2013 Rahim Aim21 0 Comments

Assalamualaikum....korang pernah tengok RUNNING MAN x??haha..so..kalau pernah..korang mesti knl mamat di bawah ni.



haha..nama dia dalam RUNNING MAN adalah Kang Gary...(nama betul tahla..lupa plak..)..tapi kan..hari ni..bukanlah saya nak bercerita tntg RUNNING MAN mahupun GaRy..saya cuma nak cakap...saya STRESS!!!yes...stress dengan kelajuan WIFIKK1 yang laju ibarat siput yang sedang berlumba 100 meter...haha...

STRESS sangat2 la weyh....nk open FB..nak open BLOG..smuanya kna tunggu page loading....huhuhu...(sakit aty titew...huhu)...sekarang ni pun,time menulis CERITERA ini...saya stress gile2....hahaha(Gelak x ikhlas...)kekadang saya rasa macam nk campak je laptop member2 saya.(ye la..xknla nak campk laptop sndri kan??hehe...)....

(-_-#)....

Btwy......ape2 pun....kelajuan WIFI ini mengajar saya erti bersabar...erti kasih sayang,erti cinta dan sebagainya...(hahaha.....takde kaitan)...takpe2...huhu..masuk hari ni..da dekat 3 hari SAYA delaykan untuk update blog..n masuk hari ni jugak....da dkt 3 hari saya tulis...tapi x siap2 entry ni..huhu...SOB2... (Y_Y)..

Ewm....Hari pun da larut malam....So..jom kita semua tidur...... :)

Quotes untuk semua :

Takdir itu Milik Sang Pencipta....
Kita hanya merancang,tapi dia yang menentukan segalanya....

Sweet Dreams To All......MAASSALAMAH.....




0 orang telah tinggal komen:

Exam OH exam...

Thursday, November 14, 2013 Rahim Aim21 4 Comments



Assalamualaikum...pernah x suatu saat...kita merasakan..kita malas gile2??hinggakan kita rasa semua yang kita buat...serba x kena...hurm....SAYA kan..rasa MALAS SANGAT x99 nak study..huhu.....rasa macam x best je baca buku..kan bagus kalau otak kita ni macam Laptop..huhu...bleyla kita browse all over the internet....then download setiap jawapan yang kita perlukan....SO..secara automatic la kan....memory kita akan dapat simpan n proses jawapan yang kita perlukan dengan mudah... :)

Bila cakap tntg exam je...mulalah masing2 study gile2....ada yang tidur lewat la..ada yg plan nak berbincg dalam dewan peperiksaan la...n paling truk..bawak TOYOL dalm dewan exam...(korang mesti taw mksud saya kan??haha)..So...mcm2 care lagilah yang korang bakal buat...Saya BUDAK BAIK...JUJUR PLUS AMANAH TAW...(hehehe..terpoyo plak...)

3 daripada 6 subjek yang saya ambil di Universiti telah saya hadapi peperiksaan yang yang disedoakan..(exam mid-sem je kot..)..so..tggal 3 paper je lagi..hari ini..maybe..saya kan mghadapi lagi 2 paper...huhu....WISH ME LUCK OK??saya tahu..korang semua baik2 blake...(harap termakan pujilah..haha)..



Dari segi pointer..saya target xtinggi...cuma target yang sy harapkan adalah 3.5 ke atas....(hahaha....poyu..)..semoga..segalanya dipermudahkan Allah....malas x malas no. 2..yang penting....buku ttp kna bace..hehehe...

Quotes untuk semua... :

Bila kita rasa kita lemah,
Ingatlah,bukan bererti kita perlu mengalah,
Tetapi,kita perlu bangkit dan jangan menyerah.

.......Maassalamah........

4 orang telah tinggal komen:

Simple Holiday Giveaway by SN

Wednesday, November 13, 2013 Rahim Aim21 18 Comments

Assalamualaikum!!!hye semua..da lama saya xjoin mana2 giveaway..tahla..tetiba plak terasa nak join giveaway....BTWY..harap semua support saya ok??hehe...GIVEAWAY ini di buat oleh SITI NURAZWANIZA(SN)....

SIMPLE HOLIDAY GIVEAWAY BY SN
11 NOV - 6 DEC

 [  CLICK  BANNER TO JOIN  ]
_________________________________________________________________________________

SENARAI HADIAH 
SIMPLE HOLIDAY GIVEAWAY BY SN

     1.   Abaya Dubai material nida by Hasnur Haniim Collection's  x1
     2.   Dress Damia material chiffon ( full lining ) by Hasnur Haniim Collection's  x1
     3.   Sepasang Handsock by Hasnur Haniim Collection's  x1
     4.   Felt Craft by Jaja  x3
     5.   Tasbih Digital + Kompas by Tudung & Pakaian Muslimah ShuhadaHalim SemuaShop x5
     6.   Pensel box (lengkap alat tulis + pensel warna) by Tudung & Pakaian Muslimah 
           ShuhadaHalim SemuaShop  x1
     7.   Pasmina turki saiz besar by Tudung & Pakaian Muslimah ShuhadaHalim SemuaShop  x1
     8.   Tudung turki bidang 50 by Tudung & Pakaian Muslimah ShuhadaHalaim SemuaShop  x1
     9.   Tudung turki bidang 60 by Tudung & Pakaian Muslimah ShuhadaHalim SemuaShop  x1
   10.   Shawl by SoldOutScarves  x2
   11.   Lotion by Eymasu  x2
   12.   Layered Cardigan warna royal blue by NisAza Hijab  x1 *postage ditanggung pemenang*
   13.   Pashmina by Nur Illa  x3
   14.   2 Keychain by Saljiah Zafirah  x1
   15.   Button badge by Ain Rahman  x2
   16.   Cute notebook by Ain Rahman  x1
   17.   2 Unit Fridge Magnet by Nur Farahain  x2
   18.   Top Up RM 5 by Khalid Kyle  x2
   19.   Top Up RM 5 by Nor Nadia Syakila  x3
   20.   Top Up RM 5 by Siti Norhaziqah  x2
   21.   Top Up RM 5 by Nadia NK  x2



...MAASSALAMAH....



18 orang telah tinggal komen:

Wajah Baru....Jiwa tetap sama...

Tuesday, November 12, 2013 Rahim Aim21 0 Comments



Assalamualaikum!!!kepada follower2 BC sekalian.....mulai detik ini...Blog bc berwajah baru..URL pun ber alamtkan URL baru..(hahaha..saje ngengada tukar..)..bukan pe..biar nampak lebih matang sikit la kan..da duk U la katakan..hahaha..tapi..korang jangan risau..Saya tetap orang yang sama,berpaksikan gaya penulisan yang sama....berorientasikan kisah kehidupan semasa...serta berteraskan gelak ketawa yang tidak kering gusi hendaknya..hehehe...

First of all....knape saya plih warna hijau?apakah saya sudah tidak suka akan warna oren lagi?tidak sebenanrya....cuma..saya rasa..warna hijau..warna yang agak mendamaikan hati serta jiwa-jiwa yang bakal membaca entri2 terbaru di blog saya..(harap macam tu la..haha)...so...korang jagan pulak pelik ok? :)

hah!!knapa saya letak gambar header macam tu?(ada ke yg tanya ek?hahaha)..sebab...saja..suke2..(skati aku la..korang kesah apa..haha)...

harap sangat lepas ni,,,bertambahla follower saya.....n paling penting..tolong r..tinggalkan commnet bagi setiap entry saya...x ksian kat saya ke???huhuhu......

Berubah itu tidak salah,
Yang salah adalah,
Mereka yang menghalang kita untuk berubah...

so..that`s all from me gang......MAY ALLAH BLESS US....MAASSALAMAH...........

0 orang telah tinggal komen: