#CABARAN20HARI Kuih Kegemaran Di Bulan Puasa

Friday, July 03, 2015 Rahim Aim21 10 Comments

#CABARAN20HARI Kuih Kegemaran Di Bulan Puasa


Harga Kuih Semakin Mahal...



Bismillah...
Alkisah...


#Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015


Assalamualaikum dan selamat petang. Kini bermulalah FASA KE-2 bagi #CABARAN20HARI PUASA/RAYA 2015. Dengan tajuk yang ke-7 iaitu "KUIH KEGEMRAN DI BULAN PUASA. Along nak cerita dari mana pun kurang pasti. Sebabnya, Entry ni bakal di tulis secara ringkas andai Along jawab secara STRAIGHT TO THE POINT.

Setiap orang ada kuih kegemaran masing-masing. Ada ke yang tidak suka kuih? Ada yang suka MANIS, PEDAS, MANIS DAN PEDAS dalan satu jenis dan sebagainya. Jika di tanya kepada Along, sudah semestinya MANIS DAN PEDAS dalam satu jenis kuih yang sama menjadi pilihan utama Along.

Ada ke kuih macam tu? ADA!!! Ada dua jenis : 1) DONUT SAMBAL 2) POPIA SAMBAL. Kebiasaannya, kedua-dua kuih ini, sambalnya tidak terlalu pedas, tapi lebih kepada manis. Namun, pada tahun ini, amat sukar sekali untuk menjumpai peniaga bazar ramadhan yang menjual kedua-dua jenis kuih di atas. Mereka beralasan, MODAL duit untuk membuat kedua jenis kuih tersebut 2 kali ganda daripada kuih biasa. Along sendiri kurang pasti kenapa. Mungkin pada SAMBAL dan GULA kot? Entahlah... Namun, itulah dua kuih kegemaran Along yang Sungguh Along gemari dan sukai..


Salam Ukhuwah..
Adios...
MAASSALAMAH.......

10 comments:

  1. lepas ni belanja dayah dekat usim yer =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahha... lepas raya, bazar Ramadhan ada lagi ke? Ekeke

      Delete
  2. alaaa kekny pun suka gak pau sambal popia sambal.. saje nak tiru kekny hahahahha

    ReplyDelete
  3. ahaha..KG pun suka juga donut sambal dan popia sambal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi, tulah kan KG.. benda-benda tu dah mahal sekarang..katanya kos nak buat dua kali ganda..huhu

      Delete
  4. Replies
    1. Yup..sdp sgt...mana-mana tmpt pun,rasa ttp sdp...

      Delete
  5. Kak lya pon suka gak popia long..popia biasa jer yg inti dia taugeh kcg pjg carrot tu laaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erk..Along makan jgk popia tu... sedap memang sedap..tapi..kalau dah banyak sangat sayur di dalamnya... Herm... xske..ahha

      Delete