MAGIC SIM dari CELCOM

Tuesday, July 14, 2015 Rahim Aim21 68 Comments

MAGIC SIM dari CELCOM


Perkenalkan MAGIC SIM, Pelan terbaru daripada CELCOM, yang semestinya anda mahukan


Bismillah..
Alkisah...




Assalamualaikum dan selamat tengah hari. Berbekalkan semangat ingin berkongsi CERITA. Along tulis ENTRY ini tanpa ada keraguan di hati. Abaikan 1 mata dalam gambar kerana ianya sekadar SIMBOLIK betapa mata dapat menangkap MAGIK-nya SIM KAD ini secara penggunaan mata kasar. Dapat di lihat secara jelas betapa SIM KAD ini amatlah dinanti-nanti kan oleh semua orang khususnya pengguna CELCOM dan XPAX. Eh?

Sebelum tu :


Gambar di atas ni adalah sedikit perbandingan antara MAGIC SIM dengan #HOTLINK. Aku bukan nak kata, MAGIC SIM lebih baik berbanding #HOTLINK. Cumanya, sebagai pengguna tegar XPAX / CELCOM macam aku ni, semesti rasa GEMBIRA dan BAHAGIA kerana AKHIRNYA, XPAX / CELCOM telah datangkan SIM KAD atau PELAN basic internet yang PERCUMA seakan sama seperti #HOTLINK. Maka, tidak perlulah kami beli sim kad #HOTLINK lagi semata-mata untuk sekadar menggunakan internet FREE. Walhak hakikat sebenar, nombor #HOTLINK tersebut tidak langsung digunakan untuk Panggilan mahupun SMS. 

Kan rugi dekat situ, sebab kita sekadar guna untuk internet basic sahaja apabila menggunakan #HOTLINK. TOP-UP pula kita RELOAD sebab nak hidupkan nombor itu supaya nombor ktia kekal aktif dan INTERNET BASIC dapat di guna pakai. Sebab Along tahu, realiti yang berlaku. Dah dua kali Along beli #HOTLINK, dan dua kali jugalah NOMBOR ALONG MATI sebab lama sangat tak TOP-UP. Yalah, mana nak TOP-UP nombor CELCOM / XPAX yang kita guna pakai untuk PANGGILAN dan SMS lagi, mana nak TOPUP nombor #HOTLINK yang kita guna pakai sekadar untuk INTERNET BASIC sahaja, banyak betuk perlu keluar duit pada TOP-UP. I HATE IT!!!



Inilah dia kelebihan yang anda-anda semua akan dapat bila menggunakan MAGIC SIM. Nampak tak? Ada FREE HI-SPEED INTERNET setiap kali RELOAD dan ianya bergantung pada berapa ringgit yang kita RELOAD. Menarik bukan? Apa lagi Along patut cerita untuk meyakinkan korang ek?

Ok, Dekat bawah ni ada gambar perbandingan ke-2 bagi MAGIC SIM dan #HOTLINK :



Nampak tak? Kelebihan MAGIC SIM berbanding #HOTLINK? Bukan nak PROVOK ke apa ke, Cumanya, inilah kelebihan yang kita dapat sebagai pengguna XPAX / CELCOM apabila kita tukar PELAN sim kad ktia kepada pelan MAGIC SIM. Eh? Tukar Pelan? Boleh ke? Tak payah beli sim baru? Betul ni? Jawapannya : YA dan SEMESTINYA boleh sekadar tukar PELAN, bayar pada kadar harga yang sama iaitu RM5 anda boleh guna PELAN MAGIC SIM selamanya. SELAMANYA!!!

CARA TUKAR PELAN KE MAGIC SIM




Faham tak apa Along cuba sampaikan dekat gambar di atas ni? Mesti korang faham kan? Korang kan BIJAK BELAKA. Tak susah pun kan? Ini lah peluang untuk kita semua, pengguna XPAX / CELCOM untuk jimat cermat dengan cara tidak menggunakan SIM KAD lain. Hehehe. TOP-UP pula sekadar untuk 1 SIM KAD sahaja selepas ini. JIMAT!

TAPI!!!

Ada TAPInya ok? Setiap SIM KAD ada kelebihan dan kekurangan, bergantung pada COVERAGE setempat. COVERAGE SETEMPAT ok? Ada tempat yang COVERAGE-nya CELCOM, ada yang COVERAGE-nya MAXIS, ada yang U-MOBILE, DIGI dan sebagainya. Ikut tempat lah kan, tempat mana yang COVERAGE PERKHIDMATANNYA KUAT dan POWER!!!

Jadi, KONKLUSINYA lah kan. Apa tunggu lagi? Kenapa korang buang masa lagi? Bertukar atau Belilah MAGIC SIM untuk dapatkan kepuasan hati dalam berinternet! Anda pasti tidak akan menyesal dengan bayaran RM5 yang korang semua telah buat! Yakin pada diri ok? Hehe..


Sebarang KRITIKAN dan CADANGAN, tinggal sahaja di ruang KOMEN ok?


Adios...
MAASSALAMAH...

68 comments:

  1. BOLEH TAHAN JUGAK PAKEJNYA..ADA FREE

    ReplyDelete
  2. singgah sini sekejab, nk wish selamat hari raya dan maaf zahir batin yer :D insyaAllah nnt free2 sikit akk dtg blogwalking sini yer :D M

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Kak Sya sebab sudi singgah. Selamat hari raya juga.. terharu Along sbb kak Sya tidak lupa dekat Along..hehe

      Delete
  3. Yes, aina dri dlu setia dgn xpax celcom. Beli simkad maxis pun sbb nk dptkn basic data. Tq along perkenalkan magic sim ni. rasany memng sgt berbaloi tmbah lagi xpax xdak tamat tempoh kredit. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aina guna yang sampai 25 tahun punya sim kad ke tu? ahha..untung la..

      Delete
  4. Tapi satu jelah... celcom agak mahal. Tp celcom jgk lah line internet dia memng gempak aah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah..yang tu Along agak setuju... hehehe...

      Delete
  5. nice share... tgh consider nih...

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. Alhamdulillah...dah bertukar dari sebelum raya lagi..hehe

      Delete
  7. RM0 U've fully used yr FREE basic Internet for this month.Continue to chat on WhatsApp &more@ RM1/day!Send NET1 to 28882 now!For more Internet plans,dial *118#.
    Cam mana nak dpat balik free bsic intrnt ni?dah lama da saya tidak dapat free basic intrnt ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh? ye ke? Adeyh..kurang pasti la pula..huhu

      Delete
    2. Actually kan, free basic internet pun ada kuota dia. Cuma kita tak rasa sebab internet slow gila.. kalau plan #hotlink kuota dia 500mb..

      Delete
  8. sebenarnya magic sim ni bagui ke? aq dgr byk org ckp pasal ni je, entah apa unlimited internet, murah la.. aq ni noob sikit hahaha. skrg tgh guna prepaid DG, teruk betul la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus tak bagus.. bergantung pada COVERAGE SETEMPAT juga...

      Delete
  9. Please type MIG and send to 28882.mksdnya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu cara tukar pelan xpax lain ke xpax magic sim..

      Delete
  10. @Azizah Hamzah

    Aq skrg ni tgh guna magic sim xpax la, dulu guna prepaid hotlink, okay la ade 450MB, xde free internet tanpa had cume dia org top up lagi 450 MB dr 12am hingga 7am. aq rasa xpax magic sim ni okay la, kat KL line dia strong je. XPAX internet burung hantu skrg ni free tanpa had dr 1am hingga 7am, ko blh guna sampai batt koyak la.

    ReplyDelete
  11. @RahimAim BudakPrihatin

    ya tu aq tak tau la, x pernah guna celcom. cume aq tau DG ni teruk bila cakap pasal coverage. aq masuk je bangunan mesti xde 3G balik2 Edge je. slow betul la internet dia tu. bila aq tgk member guna telco lain mcm best je asyik blh tekan, aq kena tunggu lama

    ReplyDelete
  12. betul gak
    area aq ni ok je, dah pernah guna yg kuning ngan hijau
    sbb tu nak try prepaid ni
    mohon pencerahan klo bro guna jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok..sorry sbb lmbt reply comment korang @azizah hamzah dengan @john liew.. Aku pengguma magic sim.. aku xnafikan.. magic sim dari celcom lebih laju brbnding maxis punya.. ikut pgalaman aku la..stkt ni, aku belum cuba digi lagi... tapi, baru2 ni, aku cek website xpax.. aku agk trkjut satu perkara... basic internet dari magic sim dah tak umlimited da... dia bagi 500mb basic internet free je sbulan... agk trkjt juga dgn fakta ni... cuma aku kurang pasti la telko lain buat perkara yg sama ke apa ke... bnda yg asl unlimited jadi limited.. macam pelik je..entahla.. tapi, aku boleh kata.. pelan magic sim, ok penggunaannya setakat ni penggunaan aku la.. maaf kalau penceraham aku xmenepati apa yg krg nk tahu..

      Delete
    2. 500mb stiap bulan.. mksdnya..tamat 500mb pggunaan korg pd buln trsbut.. xd da intrnet korg...krg kna lggn brung hntu nya yg rm10 untuk 500mb

      Delete
    3. Sori @RahimAim Budak Prihatin Dan @Azizah Hamzah kalu rse spam ye.nk try sim kad onexox pn bleh WhatsApp telegram sy 0176032805

      Delete
  13. Aku punya magic sim dah xleh pakai. Free basic internet pn dah xde. Topup rm10 pn dah x dpt 100mb percuma yg dihebohkan sgt tu. Mula2 aku pakai magic sim sebulan okayy cun melecun. Masuk 2nd month free basic internet pn dah xde, 100mb ikut topup pn dah xde. Aku ada pegi centre tnya pasal ni, yg aku kecewanya org center tu sendri x phm magic sim tu apa. Hhahahahha. Tipah tertipu

    ReplyDelete
    Replies
    1. serius lah... adeyh... tapi.. buat masa skrg ni... aku punya BASIC INTERNET still ada.. Mungkin tidak lama lagi, BASIC INTERNET aku juga bakal di tarik macam korang semua... Herm... Nak marah pun ada... Geram lagi lah... Aku put trust kot pada XPAX.. tapi, bila dah berlaku macam ni.. siapa yang tak hangin satu badan, ye dak? Herm...

      Delete
  14. tak de dah top up dpt free internet sekarang.....saje nak tarik minat org ngan top up dapat free internet.....basic internet pun dah tak unlimited mcm sblm ni...skrg takat 500mb sebulan ke setahu aku....top up tak de dah free internet tu confirm...

    ReplyDelete
  15. eh salah...free basic internet mmg tak de dah utk magic sim...semua kene langgan balik la....magic sim tak de magic dah hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku setuju... Apa guna Internet Burung Hantu? Orang muda, memanglah suka, orang yang berumur macam emak aku tu? Kesian emak aku. Beria aku suruh dia tukar kepada pelan MAGIC SIM. Akhirnya, dah tak MAGIC dah..huhu

      Delete
  16. Menyesal tukar ke magic sim.sms 12sen mahal.kejap je kdt habis.dah x boleh tukar plan lame pulak tu hmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2lah kita menyesal... Along juga turut menyesal dengan XPAX yang entah apa-apa... Awal-awal haritu, semuanya tampak indah... tetapi, KEINDAHAN itu hilang secara tiba-tiba...

      Delete
  17. Kalau bayar gne bil(not prepaid)bole gone x magic sim ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dari postpaid tak boleh tukar ke prepaid.. tapi vice versa boleh je

      Delete
  18. klau saya lupa nk topup bape lama tempoh tarikh luput utk magic sim ni?

    ReplyDelete
  19. Tapi kenape bile aku buat cmtu, die reply "Sorry, this service is not availabe at the moment."

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lar..macam tu ke? Adeyh... Sebab entry ni, Along tulis pada bulan JULAI yang lalu..sekarang dah bulan NOVEMBER.. so perubahan yang berlaku pada CELCOM Along sendiri kurang tahu dalam tempoh tu..

      Delete
  20. Sori @RahimAim Budak Prihatin Dan rakan2 yg lain rase spam ye.sy cari2 info dan blog ni keluar,sy baca smpi abes smpi la ke komen2 terakhir.saya adalah dealer utk onexox.bleh try google, utk maklumat lanju berkenaan onexox ni,kelebihan utama die tempoh tamat 28 bulan Dan caj panggilan yg murah serendah 6 sen 1-30 saat utk kesemua rangkaian..kalu brminat email je saya razalisafie@gmail.com.nnti boleh cerita lebih lanjut lebih lanjut.tq author

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sudi COMMENT dan tinggal INFO... Bagus juga ada INFO sebegini... Entry ni di tulis sekitar 14 Julai tahun lalu... Sudah beberapa bulan juga ianya berada di internet... Jadi agak normallah untuk menjumpainya di carian google... :)... Tak spam pun, Along alu-alukan info sebegini di blog Along... Dengan syarat, kena la pada caranya, dan biarlah COMMENT di ENTRY yang berkaitan dengannya... :)... Papepun, Saya suka! Saya suka! hehe

      Delete
  21. Sori lupa nk bgtau sim onexox ni hanye rm10 Dan ada kredit rm5.tq author

    ReplyDelete
  22. Ak nk 3mb max sebulan ...sebulan bayar rm80. Xde contract

    ReplyDelete
  23. nak tnye niee...klu kita nak tukar plan magic k plan CELCOM IOX mcm mna.???

    ReplyDelete
  24. Saya reload rm10 tpi x dapat pon 100mb free saya...satu lagi...lepass saye langgan 500mb(10 hinggit)x bleh guna...balance masih 500 tpi bila open data x bleh guna...tlong pls

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pertamanya, ENTRY yang Along tulis ni ENTRY di awal wujudnya MAGIC SIM... Maka, sebarang pembaharuan dan pertukaran TnC Magic SIM Along sndri tidak tahu. Keduanya, Masa Along menulis ni, Along menulis mengikut pandangan kaca mata Along waktu tu... Tidak dinafikan, MAGIC SIM sudah kehilangan MAGICnya... Along sendiri tidak terkecuali merasai keMENGARUTan yang terjadi ke atas MAGIC SIM... Maaf..

      Delete
  25. kekonfiusan melanda...betul ke tak pelan dia lebih kurang sama dengan hotlink??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang dah equal... dan pelan hotlink in my own experience skrg lebih better... maaf..

      Delete
  26. Nak tanya kalau tukar ke plan Magic Sim ni die punya validity depend on berapa kita topup ke ? kalau aktive kan untuk setahun/365days boleh x ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup..depend pada validity topup... Dulu ada caranya untuk aktifkan jadi setahun terus, kalau tak silap 2 tahun pun ada. Tetapi perkhidmatan tersebut telah dimatikan oleh celcom.. huhu.. Wallahualam..

      Delete
  27. Makluman: validity xpax leh beli 1y rm30 2y rm50
    Sila dial *111*1*4# pilih situ nak yg mana.

    Tapi nak bgtau la, MNP ke Onexox automatik dapat 2y 4m kredit validity. Simkad RM10 je. Tiada free basic internet siput. Internet Arnab ada la.. 500Mb/30hari RM18. Kan korang guna 500MB je sebulan untuk social media. Set je guna 2G. Dapat speed 160+kbps berbanding basic internet 64kbps. Lagi Best.

    fb.com/dealerbaikhati
    016-9213-568

    ReplyDelete
  28. Aku nak tanya apa perbezaan internet magic sim n xpax turbo. Lagi2 plan burung hantu tu. Confius. Adakah magic sim 10gb per day n xpax turbo 333md per day. Atau sama je.

    ReplyDelete
  29. Hi
    Nak tanya macam mana nak aktifkan magic simkad?
    Sebab aku cuba nak pakai basic data dia kata kena aktif kan simkad tu.

    ReplyDelete
  30. hi.. sy nak tanya mcm mna nak tukar xpax turbo kpd magic sim ?? nom asl sy sbnr magic sim.. mohon jwb :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf.. kurang pasti.. tidak pernah cuba Xpax turbo... macam mana boleh tukar kepada xpax turbo drpd magic sim? kenapa tukar? huhu

      Delete
  31. https://kaktheo.blogspot.com/2017/02/memasang-magic-sim-dual-sim-card.html

    ReplyDelete