TUTORIAL : Pasang Ayat Bergerak pada Tab Blog

Thursday, July 30, 2015 Rahim Aim21 6 Comments

TUTORIAL : PASANG AYAT BERGERAK PADA TAB BLOG


Ayat bergerak pada tab blog


Bismillah...
Alkisah...



Maaf sebab gambar di atas tidak bergerak tulisannya... Lupa nak download SOFTWARE yang boleh rakam aktiviti di skrin laptop..

Assalamualaikum. Pernah tak korang semua tertanya-tanya atau tercari-cari di internet, cara-cara pasang ayat bergerak pada tab blog korang? Mesti korang pernah tengok kan ada ayat-ayat bergerak di tab blog orang-orang yang korang semua BLOGWALKING terutama sekali blog Along. Ingin tahu caranya? Ingin mencantikkan blog dengan meletakkan GADGET ini di blog korang? Mudah sahaja.


<script language='javascript'>
var txt=" Orang biasa, Berkongsi Cerita ";
var kelajuan=250;var segarkan=null;function bergerak() { document.title=txt;
txt=txt.substring(1,txt.length)+txt.charAt(0);
segarkan=setTimeout("bergerak()",kelajuan);}bergerak();
</script>


Pertamanya, tulisan merah itu, korang boleh ubah ikut suka hati korang. Ikut kesesuaian korang atau tema blog korang atau sebagainya. Yang berwarna oren itu pula, korang ubahla ikut suka korang, kelajuan ayat tersebut bergerak. Mudah sahaja bukan? Eh, lupa pula. Korang Copy sahaja semua CODE di atas ni, dan paste di  Add GADGET-->HTML/JAVASCRIPT. Korang tahukan mana nak cari benda tu? Hehehe. Yang penting, korang kena pergi ke DASHBOARD --> LAYOUT terlebih dahulu..

Yang penting, letakkan gadget ni di area inactive gadget contohnya area FOOTER. Bukan apa, Gadget ni, bukan AKTIF pada tempat ia di letakkan pun. Ianya aktif dekat TAB BLOG tu. Letak mana-mana pun tidak kisah sebenarnya.. :)

Itu sahaja rasanya :)...

Adios...
MAASSALAMAH....

6 comments: