TUTORIAL : Pasang Gadget Online User di blog

Friday, July 31, 2015 Rahim Aim21 13 Comments

TUTORIAL : PASANG GADGET ONLINE USER DI BLOG


Ketahui berapa orang yang sedang baca blog anda.


Bismillah......
Alkisah...


Assalamualaikum dan selamat petang. Pernah tak terfikir, berapa orang sedang membaca blog anda? Berapa ramai yang baca secara SILENCE READER dan tidak tinggalkan jejak secara COMMENT mahupun FOLLOW blog anda. Jangan risau, anda boleh ketahuinya dengan meletakkan GADGET ini. ONLINE USER akan membolehkan anda mengetahui, bilangan pembaca yang sedang membaca blog anda semua. Memang kita tidak akan tahu, siapakah pembaca tersebut, namun, dengan mengetahui bilangan pembaca blog kita, sekurangnya, senyuman akan mula terukir di bibir kita.

Setiap kali kita sendiri melayari atau membuka paparan blog kita sendiri, ianya di kira 1 online user. Bermakna, kita juga di kira sebagai salah seorang ONLINE USER. Katakanlah, ada 26 ONLINE USER, bermakna, bilangan sebenar adalah 25 ONLINE USER memandangkan 1 ONLINE USER adalah diri kita sendiri.

Hurm. Cara pasang Gadget Online User adalah seperti berikut.

1) Anda semua perlu SIGN UP di website ini : http://www.freeonlineusers.com/



2) Ikut sahaja semua STEP yang di pinta oleh WEBSITE tersebut. Kebiasaannya mesti korang tahu kan? Lepas Sign Up satu-satu WEBSITE, kebiasaannya korang mestilah buka email korang, baca confirmation email. Kalau perlu, mungkin korang di suruh tekan apa-apa LINK untuk aktifkan REGISTRATION korang tu.

3) Lepas itu, korang SIGN IN sahaja di WEBSITE tersebut. Dan ikut sahaj STEP yang di pinta.



4) Ok, bila anda semua sudah sampai seperti dalam gambar di bawah ini, Anda jangan terburu-buru untuk masukkan HTML/CODE dekat bawah ini dekat ruangan GADGET di blog anda semua. Ini ada satu TIPS yang menarik untuk korang semua. 



5) Tips pertama, seperti mana dalam gambar rajah di nombor (3), jika anda teliti anda akan dapati perkataan ini :


Sebenarnya anda BOLEH UBAH code tersebut. Tapi, TAPI hanya pada CODE ini sahaja :

</script> Online Users</font></a>

Tulisan yang warna merah itu sahaja ok? Ubah sahaja ikut suka korang :)

6) Tips kedua, adalah sebelum meletakkan CODE yang anda dapat di ruangan GADGET-->HTML/JavaScript. Anda perlu letakkan CODE di bawah ini terlebih dahulu :


<div style="position: fixed; top: 30px; right:3px;"><div style="margin-left: .1em; margin-right: .1em" class="linkopacity" href="#" rel="nofollow" target="_blank" imageanchor="1"><span style="background-url:http://i1218.photobucket.com/albums/dd417/cheesweet/stripes.gif; color: #000000; padding: 3px 4px; border-bottom: 0px #FFFFFF dotted;">

Mesti anda semua tertanya-tanya kan? Kenapa perlu berbuat demikian? Kerana, jika anda meletakkan KOD HTML di atas terlebih dahulu sebelum KOD HTML yang anda semua generate di WEBSITE tersebut, anda akan dapati, bilangan ONLINE USER berada di sebelah kanan atas Blog anda. Tetapi, jika anda tidak meletakkan KOD di atas terlebih dahulu, anda akan dapat lihat bilangan ONLINE USER di ruangan di mana GADGET anda di letakkan. Anda boleh tengok contoh di blog Along sendiri. Berada di sebelah kanan atas bukan?

Along harap, korang semua faham apa yang along cuba sampaikan. Tidak susah pun sebenarnya. Sebarang pertanyaan, sila tinggalkan di ruangan COMMENT. 

Adios...
MAASSLAMAH....

13 comments:

  1. Replies
    1. amboi soalan..ahha..Dah lama dah buat sebenarnya kak mas..

      Delete
  2. Replies
    1. comel gmbr pnda..ahha..yup..macam tu ja caranya cik nab... mudah kan?hehe

      Delete
  3. Alhamdulillah terima kasih share tutorial ni..akak PC dah berjaya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.congrates kak PC.. moge ianya bnyk mmbntu akk dlm dunia blogging..

      Delete
  4. Tq for the tutorial..
    http://stnrsyfh.blogspot.com/2015/07/pencarian-bloglist-review-blog-ogos.html?

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. pastikan..nnti along bw blog abe noze..da ad ya gadgetnya..ahha

      Delete
    2. pastikan..nnti along bw blog abe noze..da ad ya gadgetnya..ahha

      Delete