Generasi Pantang Larang

Monday, August 10, 2015 Rahim Aim21 4 Comments

GENERASI PANTANG LARANG


Antara Realiti dan Maksud Yang Tersembunyi...


Bismillah..
Alkisah...

Credit YOUTUBE channel :


Assalamualaikum dan selamat petang. Selamt berpuasa bagi yang masih berpuasa untuk melengkapkan PUASA 6 masing-masing. Selamat menyantap makanan tengah hari pula buat mereka yang sedang berehat untuk sementara waktu, setelah penat bekerja daripada pagi. Tidak kisah lah sama ada korang semua sedang makan bersama keluarga di rumah, atau sedang makan di mana-mana restoran, gerai mahupun kedai makan bersama isteri mahupun rakan taulan. YANG PENTING!!! Solat Zuhur jangan lupa di tunaikan. Ok?

PANTANG LARANG. Macam-macam pantang larang yang kita pernah dengar. Sama ada RELEVEN mahupun tidak, kebanyakan dari kita ada yang menerima BULAT-BULAT apa yang disampaikan dari GENERASI ke GENARASI. Ada juga yang menolak secara BULAT-BULAT. Kekadang, sebenarnya, PANTANG LARANG ni, RELEVENNYA dalam kehidupan kita, memang ada, sebagaimana yang di sampaikan oleh sahabat aku si AMAN WAN ni dalam VIDEO di atas. Sebagai PEMIKIR, jangan terima bulat-bulat kata-kata orang lama, cuba kita KAJI MAKSUD SEBENAR apa yang mereka cuba SAMPAIKAN di sebalik PANTANG LARANG yang wujud ZAMAN BERZAMAN ini.

Salam Uhuwah...
Adios...
MAASSALAMAH...

4 comments:

 1. Yang baik kita ambil..pertimbangkan..fikir dan muhasabah..

  ReplyDelete
  Replies
  1. betul tu kak PC... ayat orang tua leboh makan garam daripada kita tu, ada juga kebenarannya..

   Delete
 2. Pantang larang sebenarnya org tua2 dulu adalah utk.mendidi.anak, tp ada kalanya sudah tak relevant lagi utk digunapakai zaman sekaang.

  ReplyDelete
  Replies
  1. along setuju...kanak-kanak zaman la ni..xmakan saman..ahha

   Delete