Jenis-Jenis WINDOWS ( Dahulu sehingga kini)

Wednesday, August 26, 2015 Rahim Aim21 4 Comments

JENIS-JENIS "WINDOWS" (Dahulu Sehingga Kini)


Sejarah "WINDOWS" - Merentasi Masa, Mengukir Nama.


Bismillah...
Alkisah...

(Ihsan Google)

Assalamualaikum dan selamat malam. Sudah beberapa hari juga Along tidak mengUPDATE sebarang ENTRY di blog Along ni. MALAS! Itu perkataan sesuai buat Along untuk beberapa hari ni. Idea untuk menulis itu memang ada, tapi MALAS telah mengusai diri. MALAS ni, kalau tak di lawan, tiada guna juga. Ia akan kekal dalam diri apabila kita tidak BERUSAHA gigih melawannya dan mengusirnya JAUH-JAUH dari diri kita.

Malam ini, Along ingin kongsikan suatu sejarah LAMPAU yang telah banyak mengubah KEHIDUPAN hampir keseluruhan MANUSIA. PEMIKIRAN IDEA KREATIF yang dahulunya di anggap seperti MUSTAHIL, di realisasikan sehingga menjadi antara perkara terpenting dari aspek KEMAJUAN dan juga TEKNOLOGI buat kita sebagai PENGGUNA.

BILL GATES & PAUL ALLEN - DUO Pencetus Idea MICROSOFT


Microsoft co-founders Paul Allen (left) and Bill Gates surrounded by computers


Mengikut sejarah, sebelum kewujudan ENTITI bernama KOMPUTER, penggunaan mesin TYPEWRITER adalah cara untuk kita menulis dan menaip suatu-suatu bahan percetakan. Selain itu, penggunaan KERTA KARBON menjadi alternatif untuk kita menyalin satu-satu DOKUMEN. BILL GATES dan PAUL ALLEN, merasakan KOMPUTER PERIBADI merupakan jalan menuju ke masa hadapan. Dari sini tercetusnya IDEA dalam membangunkan sebuah syarikat yang di beri nama MICROSOFT. Visi mereka? Ingin melihat setiap rumah, ada DESKTOP sendiri.

WINDOWS 1.0


The Windows 1.0 desktop


Inilah dia, WINDOWS pertama yang di keluarkan secara RASMI dari pihak MICROSOFT pada 20 NOVEMBER 1985. Pada asalnya, mereka memanggil sistem ini dengan kod "INTERFACE MANAGER". Tetapi, mereka menggunakan perkataan WINDOWS memandangkan ia lebih mudah untuk mewakili KOTAK-KOTAK atau TINGKAP yang menjadi asas kepada sistem baharu ini. Sistem ini, merupakan sistem pertama yang mengunakan DROP DOWN MENUS, SCROLL BARS, ICONS dan juga DIALOG BOXES. Selain itu, ianay juga di lengkapi dengan beberapa SOFTWARE lain seperti PAINT, CALCULATOR, WINDOWS WRITER, NOTEPAD, CALENDER, CARD FILE dan juga JAM. WOW! Percaya atau tidak? Along pun macam kurang percaya. Namun, inilah realitinya. Apa yang SEDIA ADA dalam LAPTOP atau DESKTOP kita sekarang ini, telah ada dan wujud sejak dari WINDOWS 1.0 lagi. Cumanya, INTERFACE memang berbeza kerana semuanya mengalami PROSES INOVASI.

WINDOWS 2.0 - 2.11


The Windows 2.0 desktop


WINDOWS 2.0 ini di keluarkan secara rasmi pada 9 DISEMBER 1987. Lebih kurang 2 TAHUN selepas WINDOWS 1.0 Diumumkan. Ianya adalah penambah baikan kepada WINDOWS 1.0. Dengan penambahan KAPASITI MEMORI dan juga DESKTOP ICONS, semestiya boleh membantu pengguna ketika itu dan memudahkan penggunaan mereka dalam mengendalikan kerja yang memerlukan penggunaan komputer. Menarik bukan? Kerana pada tahun 1988, MICROSOFT telah menjadi SYARIKAT PERISIAN KOMPUTER TERBESAR DI DUNIA. Dan, KOMPUTER telah menjadi sebahagian daripada penggunaa harian oleh PEKERJA PEJABAT.

WINDOWS 3.0 - WINDOWS NT


The Windows 3.0 desktop


PADA 22 MAY 1990, WINDOWS 3.0 di keluarkan secara rasmi oleh SYARIKAT WINDOWS. Tidak lama selepas itu, WINDOWS 3.1 pula di keluarkan pada tahun 1992. Ada suatu perkara menarik dekat sini yang Along nak korang tahu. Dalam tempoh 2 tahun ni, antara 1990 - 1992, SYARIKAT MICROSOFT telah berjaya menjual 10 JUTA salinan perisian mereka. Banyak tu! Agak-agak berapa ringgit lah kan satu-satu OPERATING SYSTEM tu di jual? Baru 3 jenis WINDOWS, tapi, dah KAYA tahap NAK #%@$^#!

Windows, yang selama ini, di guna pakai untuk memudahkan pekerjaan harian, telah dimuatkan dengan SOFTWARE yang di beri nama GAME. Solitaire, Hearts dan juga Minesweeper. Ok, Siapa pernah main GAME-GAME ini kita geng. Kerana GAME-GAME ini, kekal wujud sehingga ke WINOWS XP.

WINDOWS NT? Lebih kepada BISNES.

WINDOWS 95


The Windows 95 desktop


Siapa pernah dengar tentang WINDOWS 95 ni kita GENG. WINDOWS yang di keluarkan pada 24 OGOS 1995 ini telah mencatat suatu rekod baru dalam penjualan sistem windows dengan berjaya terjual sebanyak 7 JUTA dalam tempoh 5 minggu yang pertama semenjak ianya di umumkan. Dan dari sinilah, wujudnya ciri-ciri BAHARU yang kita guna pakai sehingga KINI iaitu, START MENU, TASKBAR, MINIMIZE, MAXIMIZE dan CLOSE BUTTONS bagi setiap WINDOWS atau TETINGKAP yang di buka. Dan dari sini juga lah, bermulanya penggunaan INTERNET kerana WINDOWS 95 mempunyai BUILT-IN INTERNET SUPPORT.

WINDOWS 98 - WINDOWS ME - WINDOWS 2000


The Windows 98 desktop


WINDOWS 98 - Di keluarkan secara rasmi pada 25 JUN 1998. Windows ini lebih mesra pengguna berbanding Windows 95. Along tahu, sebab Along sendiri pernah guna WINDOWS 98 dahulu. Windows ini, di katakan sebagai "WORKS BETTER, PLAYS BETTER". Kerana WINDOWS 98 adalah sistem PERTAMA keluaran MICROSOFT yang mampu membantu pengguna membuka dan menutup Tetingkap Windows dengan lebih pantas, mndukung penggunaan DVD begitu juga USB, dan juga penggunaan QUICK LAUNCH BAR yang memudahkan pengguna untuk membuka apa-apa program tanpa perlu mencarinya di START MENU mahupun DESKTOP.


The Windows¤Me media experience


WINDOWS ME - Windows ini lebih kepada penggunaan MEDIA. Percaya atau tidak, WINDOWS ME ini menawarkan lebih banyak LAGU, lebih banyak VIDEO untuk pengguna. Setiap WINDOWS semestinya mempunyai suatu kelebihan yang BAHARU berbanding WINDOWS-WINDOWS sebelumnya. Begitu juga WINDOWS ME ini. Dari sini lah bermulanya kewujudan 3 jenis perisian baru buat sistem WINDOWS ini yang di beri nama SYSTEM RESTORE, MOVIE MAKER dan juga MICROSOFT WINDOWS MEDIA PLAYER 7. Windows ME ini adalah Windows terakhir yang menggunakan WINDOWS 95 BASE CODE.


Windows 2000 Professional


WINDOWS 2000 - Di cipta hasil daripada penambah baikan WINDOWS NT 4.0 BACE CODE. IAnya di cipta untuk menggantikan WINDOWS 95, 98 dan juga NT WORKSTATION 4.0. Sekian..

WINDOWS XP


The Windows XP Home Edition desktop


HAH! Jangan terkejut. Along sekadar ingin menggembirakan hati dan jiwa sendiri ketika menaip keseluruhan enty ini. Akhirnya, Tiba juga Along dalam penulisan berkaitan dengan WINDOWS- WINDOWS yang agak TERRRRRRRKENAL dan masih WUJUD PENGGUNAANNYA sehingga KINI! Oh, YESZA!!! WINDOWS XP, THE LEGENDARY WINDOWS XP! Along masih ingat lagi, saat kali pertama menggunakan WINDOWS XP, rasa teruja tahap GABAN! MAna tidaknya, WINDOWS XP ni SUPPORT pelbagai jenis GAME! Pernah dengar game DOTA? RED ALERT? WARCRAFT? STARCRAFT? Windows XP SUPPORT ke semuanya. Windows XP ini di keluarkan pada 25 OKTOBER 2001. Bak kata orang putih "FAST AND STABLE".

WINDOWS VISTA


The Windows Vista desktop


Along pasti, sesiapa sahaja yang pernah menggunakan WINDOWS XP, akan sedikit teruja untuk menggUPGRADE OS korang ke WINDOWS VISTA ini. VISTA yang di keluarkan pada tahun 2006 ini mempunyai sistem keselamatan yang paling tinggi berbanding WINDOWS-WINDOWS sebelumnya. Namun, dari kaca mata Along sendiri, VISTA ni, jenis WINDOWS yang kurang sesuai dengan GAMING. Herm... Tapi, sepertia biasa MICROSOFT BERJAYA MENGHASILKAN INTERFACE yang sangat-sangat menarik. Contohnya START MENU yang menjadi bulan dan lebih kecil berbanding WINDOWS XP. Selain itu WINDOWS TRANSPARENCY mula diperkenalkan secaar rasmi pada VISTA.

WINDOWS 7


The Windows 7 desktop


Along yakin, masih ramai pengguna WINDOWS 7 ni. Kerana RAMAI yang tidak suka akan INTERFACE WINDOWS 8 / 8.1. Along juga macam koarng dahulu. Tapikan, sampai bila kita tidak mahu keluar dari kepompong WINDOWS 7 dan mencuba WINDOWS baru yang telah diUPGRADE oleh SYARIKAT MICROSOFT tu? WINDOWS 7, Herm. Windows 7 ni lebih BAIK berbanding WINDOWS VISTA. Percayalah! Kerana, Along agak KONFIUS, tidak faham. Kenapa Windows tidak REALEASE WINDOWS 7 terus selepas WINDOWS XP. Huhuhu. Kenapa perlu VISTA? Kenapa?

WINDOWS 8 - WINDOWS 8.1


A PC running Windows 8


WINDOWS 8 - Boleh Along katakan, ianya WINDOWS yang agak GAGAL. Maaf Along katakan, WINDOWS 8 banyak sangat masalah. LEMBAB, PENGGUNAAN RAM tidak STABIL. Memang INTERFACE dia amat berlainan dengan INTERFACE WINDOWS XP, VISTA begitu juga 7. Dengan START MENU yang tiada BUTANG start menu. Apa lagi ek? Bila buka applikasi WINDOWS 8 sendiri seperti PHOTO VIEWER, MUSIC PLAYER dan sebagainya, tiada butang TUTUP atau PANGKAH atau MAXIMIZE dan MINIMIZE di penjuru atas sebelah kanan. Sungguh MERAPU! Sangat MERAPU! Hahaha. Puas Hati...

WINDOWS 8.1 - ALHAMDULILLAH. Berkat kesabaran pengguna WINDOWS 8, dengan memberi FEEDBACK-FEEDBACK yang MEMBANGUN kepada MICROSOFT. Akhirnya, pelbagai FEATURES telah dikembalikan semula kepada pengguna WINDOWS. Windows 8.1 adalah PENAMBAH BAIKAN yang sangat TIP-TOP di tahap TERBAIK. Start Menu dah ada semula. MAXIMIZE, MINIMIZE dan CLOSE button dah di wujudkan semula. Penggunaan WINDOWS yang lebih STABIL, LANCAR dan PANTAS. Senang cerita, Along sangat berpuas HATI!!!! Bagi pengguna WINDOWS 8 yang masih setia dengan WINDOWS 8 walaupun korang sedar, WINDOWS 8 banyak kekurangan, Along BERHARAP SANGAT. Korang UPGRADE windows korang ke WINDOWS 8.1. Please....

WINDOWS 10
Inilah dia, WINDOWS yang LATEST atau TERBARU. Susah Along nak cakap tentang WINDOWS ini. Korang semestinya dapat NOTIFICATION dari WINDOWS kan? Syarikat MICROSOFT mengedarkan secara PERCUMA WINDOWS 10 ini kepada semua penggunannya melalui NOTIFICATION tersebut. Koarng semua perlu RESERVE terlebih dahulu, dan apabila tiba masanya. KORANG boleh DOWNLOAD dan INSTALL bila-bila masa sahaja WINDOWS 10 tu. Ramai antara kita telah pun INSTALL, begitu juga Along. Namun, Entahlah. Along agak KECEWA setelah beberapa ketika penggunaan WINDOWS 10 ini. WINDOWSNYA agak LEMBAB dan KURANG LANCAR. NVIDIA Along UNABLE untuk di guna pakai untuk game seperti PES. Untuk bukak satu-satu SOFTWARE, agak memakan masa! Memanglah, START BUTTON dia, apabila di TEKAN, lebih mesra alam kembali seperti INTERFACE WINDOWS XP,VISTA dan 7 dengan sedikit penambah baikan. Namun, kerana sistem operasi yang agak LAMBAT membuatkan Along rasa TERTEKAN. Huhu. Mujur Boleh REVERT semula ke WINDOWS 8.1. Kalau tidak, aniaya diri weyh!  Windows 10 ni, perlukan penambah baikan seperti WINDOWS 8 dahulu, Mana tahukan, akan datang wujudnya WINDOWS 10.1 ke. Windows 10 yang lebih STABIL, LANCAR dan PANTAS untuk di gunakan.


Itu sahaja SEJARAH dan JENIS-JENIS WINDOWS (Dahulu Sehingga Sekarang). Windows-windows yang Along sendiri pernah guna, Along REVIEW mengikut kaca mata hitam Along sendiri. Semuanya adalah hasil PNEGALAMAN Along sendiri.Setiap orang berbeza pengalaman. Bagaimana dengan pengalaman korang semua? Share di kotak COMMENT di bawah ni...


Salam Ukhuwah...
Adios...
MAASSALAMAH...
NOTA KAKI : Sumber RUJUKAN Along datangnya dari WEBSITE MICROSOFT sendiri. Kesuluruhan gambar juga Along ambil dari WEBSITE mereka. Untuk ketahui lebih lanjut berkaitan dengan sejarah MICRSOFT, boleh baca sini :

4 comments:

 1. Windows 8 je sy pakai along..hehehe

  ReplyDelete
  Replies
  1. Along sarankan Tuan @nor azman UPGRADE ke Windows 8.1...

   Delete
 2. hebat entry ni Along...!! gigih sungguh Along taip satu persatu fakta..
  kak ain bagi TEPUKAN GEMURUH.....!! tahniah Along, Kipidap tau..
  hasilkan entry2 yang berinfo luar biasa macam ni selalu ok.... :)


  sambil2 tu jangan lupa GA kak ain ye..
  InsyaAllah ada 3 hari lagi...!!

  Salam.. haii.. jemput join giveaway saya ye.. ParodyMe : 1st Giveaway By DRAMATIC UNIC dengan hadiah wang tunai keseluruhan bernilai RM350 untuk direbut..!! Jom ajak ramai-ramai join.. jomm.. jommm..!! tQ so much... :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terima kasih Kak Ain... wah GEMURUHnya tepukan tu. NAk nangis TERHARU Along di buatnya.

   Ya ALLAH! Ya ampun Kak Ain! Hampir terlupa pula akan GA Kak Ain, Mana tidaknya..terlalu fokus nak TINGkatkan UV.. huhu.. ok2, Along akan cuba join hari atau esok.. huhu

   Delete