KERTAS GAMBAR AGUNG

Friday, September 11, 2015 Rahim Aim21 10 Comments

KERTAS GAMBAR AGUNG


Nilai kertas berdasarkan warna...


Bismillah...
Alkisah...

GAMBAR AGUNG


Assalamualaikum dan selamat petang. Petang-petang begini, semestinya kebanyakan dari kita sedang beriadah dengan rakan-rakan. Sama ada di atas PADANG atau di GELANGGANG. Sama ada di luar bangunan mahupun di dalam bangunan. Apa jua akitiviti menyihatkan diri tetap di kira RIADAH. Selepas RIADAH, semestinya kita akan berasa PENAT, DAHAGA, LAPAR ataupun sebagainya kerana ianya adalah TANDA kita kehilangan TENAGA setelah aktiviti-aktiviti RIADAH kita lakukan dengan SEPENUH HATI dengan PENUH SEMANGAT.

KEBANYAKAN dari kita, akan mulai mencari KERTAS GAMBAR AGUNG yang tersimpan rapi, sama ada di dalam KOCEK SELUAR ataupun BEG DOMPET untuk membeli keperluan asas DIRI bagi menghilangkan KEPENATAN, LAPAR dan juga DAHAGA. SETIAP helaian kertas yang terpotret gambar AGUNG, NILAINYA dibezakan dengan WARNA yang BERBEZA

Tetapi, TIDAK semua orang memiliki kertas berwarna yang mempunyai NILAI yang tinggi. Sebagai CONTOH, Along ada KERTAS GAMBAR AGUNG warna UNGU dalam BEG DOMPET, mana kala, kawan along mempunyai KERTAS GAMBAR AGUNG warna MERAH sahaja di dalam DOMPET. Di sebabkan warnanya berbeza, nilai juga jadi berbeza.

Korang dah tahu apa Along maksudkan dengan KERTAS GAMBAR AGUNG bukan? Itulah DUIT KERTAS MALAYSIA yang kita guna pakai, sejak dahulu sehingga kini. ASALnya hanyalah sekeping KERTAS yang di CETAK. Namun, SEKEPING kertas itu jugalah menjadi BERNILAI dan BERHARGA, di sebabkan CETAKAN dari sudut WARNA dan NILAI yang terpatri di atas KERTAS tersebut membezakannya dengan KERTAS-KERTAS yang LAIN.

Apa jadi andai KERTAS GAMBAR AGUNG yang bernilai RM50 hilang dari simpanan kita? Tak payah kata RM50, mungkin RM10 sahaja hilang dari simpanan kita. Apa kita rasa? Rasa GELISAH? SUSAH HATI? TIDAK TENANG? SEDIH? Kertas sahaja pun, kenapa perlu rasa semua tu? Jawapannya mudah, KERTAS-KERTAS GAMBAR AGUNG INI, sangat BERNILAI berbanding KERTAS-KERTAS lain. Along sendiri, kalau tiba-tiba sahaja RM50 hilang dalam simpanan, ibarat perempuan MEROYAN yang kehilangan ANAK.

Bagaimana pula situasinya bila KERTAS GAMBAR AGUNG tidak mencukupi untuk membeli atau membayar sesuatu? Mesti tidak keharuan punya lah. Sanggup pergi ke BANK atau MESIN ATM berdekatan untuk mengeluarkannya dari PERUT mesin tersebut. KERTAS memang boleh MERUBAH DUNIA. INOVASI KERTAS memang sangat DAHSYAT. Sungguhpun KERTAS hanyalah KERTAS.

Pernah dengar lagu RINGGIT nyanyian MONOLOQUE? Dekat bawah ni Along kongsikan lagunya. Bukan apa, Sebab lagu ni ada MAKSUD yang SANGAT MENDALAM...
Salam Ukhuwah...
Adios...
MAASSALAMAH...

10 comments:

 1. Betul tu Along.. cuma nilai matawang ditentukan oleh rizab Emas sesebuah negara..Mulakan simpanan emas juga utk masa depan tau.. at least 1gram 1 bulan..hehehehe..

  ReplyDelete
  Replies
  1. nilai ringgit jatuh disebabkan Rizab MEas juga ke? huhu

   Delete
 2. hanya sekeping kertas kan long ,cuma nilainya yang tinggi dan rendah :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. betul tu kak na...setiap orang punyai kertas yang berbeza..

   Delete
 3. walau apapun, mutu duit baharu kita ni memang ke longkang.Budak-budak guna kat kantin sekolah selalu kena reject sebab duit koyak.Sedangkan duit tersebut juga didapati dari kantin yang sama.Tak ke menyusahkan pengguna?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Memanglah.. Tak dinafikan... Herm... Nak ganti KERTAS dengan apa ek?

   Delete
 4. mcm mne nk booking tuk tempat ni ea???

  ReplyDelete
 5. Nilai matawang sekarang berpandukan kepada warna kertas tersebut. Even budak-bidak kecik yang datang raya pun danh demand tak nak kaler biru. Aduhai.

  ReplyDelete