JOJO, TORA dan DING DANG

Friday, December 18, 2015 Rahim Aim21 13 Comments

JOJO, TORA dan DINGDANG


Dulu selalu minta ayah dan emak belikan.... 


Bismillah... 
Alkisah...




Assalamualaikum dan selamat malam. Tadi pergi kedai runcit berdekatan dengan rumah. Niat asal nak beli MAMEE CHEFF perisa TOM YAM THAI yang CUP punya. Sedang berdiri di hadapan kaunter, sementara menunggu untuk barangan di kira harga, tiba-tiba mata Along terpandang dua buah KOTAK di atas (seperti dalam gambar), Along cuba cari kotak keTIGA, tetapi, hampa. Along tidak menjumpainya. Secara tiba-tiba itu jugalah, NOSTALGIA LAMA mula memalit semula kotak fikiran Along. Semuanya berkisar sewaktu Along kecil-kecil dahulu, sewaktu berumur sekitar 5-10 tahun.

Dulu, bila pergi sahaja ke MANA-MANA kedai RUNCIT bersama AYAH atau EMAK, pasti Along akan MINTA agar mereka belikan Along JOJO, TORA ataupun DING DANG. Tak kesah lah, mana-mana pun yang mereka belikan, asalkan dapat pun dah cukup membuatkan Along berpuas hati. Semuanya berpunca daripada pengaruh TV. Ya lah, kan dulu, setiap hari, ada sahaja iklan baru berkaitan dengan JOJO, TORA dan DING DANG ni. Macam-macam permainan ada di dalamnya. Dari yang MENARIK, sehinggalah yang KURANG MENARIK. Semuanya ada. Biasalah, KANAK-KANAK. Bila dengar tentang PERMAINAN, pasti akan mahu dimilikinya. Along juga tidak terkecuali pada waktu itu.

Korang mesti ada pengalaman macam Along kan? Hahaha, gelak-gelak! Korang sebenarnya dalam proses gelakkan diri sendiri, sama seperti Along gelakkan diri sendiri sekarang ini. Kanak-kanak zaman dahulu kan berbeza dengan kanak-kanak zaman sekarang. Kalau dulu, kita semua kurang didedahkan dengan TEKNOLOGI. Kanak-kanak sekarang? TEKNOLOGI merata tempat. Terlalu "ADVANCE" orang kata. Baru sekolah rendah, telefon bimbit mengalahkan orang yang sudah bekerja. Sabar je lah.

Ingat lagi dulu, bila permintaan untuk memiliki JOJO atau TORA ataupun DING DANG ini tidak ditunaikan, memang mengamuk sakan lah. Hati membentak-bentak. Rasa sedih yang amat sangat. Merajuk gila-gila dengan emak dan ayah. Bila fikir semula, "BODOHNYA AKU", hahaha. Hanya kerana nak MAINAN dalam kotak-kotak ni, sanggup maarh-marah bila tak dapat. Bila masa semakin berlalu pergi, kita akan LUPA. LUPA bahawa dahulu kita amat mengGILAi permainan-permainan yang ada di dalam 3 jenis KOTAK ini. Dan akhirnya, kita terus LUPA untuk memilikinya lagi dan lagi seperti mana kita kecik-kecik dahulu.

Jom kita "EXPLORE" apa ada dalam 2 KOTAK di atas ( Memandangkan, Along tidak beli DING DANG kerana kedai tersebut tidak menjualnya)

1 - KINOS JOJO



Kalau dulu, selalu dapat bebola COKLAT sebagai makanan RINGAN yang ada di dalam kotak. Sekarang? berubah 100%. Sumi? Sumi? Adeyh, kenapa SUMI? Entahlah, sukar untuk Along menjawabnya. SUMI pun SUMI lah, asalkan boleh di makan, hehehe. Permainan yang Along dapat adalah MOTOR warna HITAM. YEAH!!! Lepas ni, boleh lah tunggang motor tu pergi KULIAH.  Motor lama boleh SIMPAN buat PEKASAM. Yeah!!!

2 - KINOS TORA



Sebenarnya, makanan RINGAN yang dalam ni pun, lebih kurang ja. berunsurkan COKLAT juga. Tapi la ni, dah berubah juga makan RINGANnya. Permainan yang Along dapat setelah Along EXPLORE kotak TORA ni adalah, HERM.... Tak tahu namanya apa! Hahaha. Dia macam PINBALL, dia macam MAZE. Entahlah. PINBALLMAZE kot. Hehehe.

Bila beli GUNA DUIT SENDIRI kotak-kotak ni, rasa MENYESAL pun ada. Buat Along terfikir. Apa perasaan EMAK dan AYAH sewaktu Along minta belikan kotak-kotak ni dulu ek? Dah lah mereka TAK DAPAT apa-apa. Malahan mereka sanggup mengeluarkan belanja untuk memenuhi permintaan Along, walaupun barangan tersebut, tidak membawa apa-apa kebaikan kepada Along ketika itu. Mainan yang ada dalam kotak-kotak itu pula kebiasaannya MUDAH HILANG dari JAGAAN Along sendiri. Herm, membazirnya! Namun, mereka tetap membelinya. Kerana apa? Kerana nak tengok Along GEMBIRA!!!! Sayu pula rasa hati ini. Huhuhu... (T_T).

Namun, Along BELI atas dasar untuk BERKONGSI CERITA, jadinya, tak ada lah menyesal mana. Hahahaha. Sekurangnya, Along ada KOLEKSI PERMAINAN JOJO dan TORA di waktu Along berumur 21 tahun ni, Dah tua-tua pun, Along ada koleksi permainan yang berada dalam kotak-kotak ni. KAU HADO?! WHY BOTHER, WHY BOTHER. Hahaha.



(n_n)
Salam Ukhuwah....
Adios...
MAASSALAMAH....


p/s : Terima Kasih Emak dan Ayah, Engkau telah membesarkanku dengan sepenuh kasih sayang.

13 comments:

  1. Budak-budak skrg xtau kot dah benda ni kan hehe. Padahal ni benda plg best utk kita dulu2. Anak saya tgk pun mcm x minat je hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan? Huhu.. Dahulu, benda ni lah yang paling BEST of the BEST untuk seorang kanak-kanak membeli dan memilikinya... Kanak-kanak zaman sekarang? I-pad juga yang di mintanya..hehe

      Delete
  2. Replies
    1. Blogwwalking je? follow skali tak? hehe

      Delete
  3. Replies
    1. Hehe... otak sentiasa berlegar..cuba mencari IDEA baru... walaupun sealunya FAILED... haha

      Delete
  4. dulu prefer jojo sebab cekelet dia sedap

    ReplyDelete
  5. dulu teringin nak beli ..tapi xmampu.. nak mintak kat mak memang xla..segan..hahah =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Atoto...anak yang bagus akak ni.. kalau Along..memang tak lah kan.. mesti mintak punya sampai dapat.. haha

      Delete
  6. Sumi tu keluaran kinos jugak. Mungkin ni la sebabnya biskus coklat tu diganti sumi. heheh

    ReplyDelete