BIAR EGO MENGUASAI DIRI, BIAR IA MERAJAI HATI

Tuesday, May 24, 2016 Rahim Aim21 2 Comments

Bismillah,,,
Alksiah...

Gambar GOOGLE : ( LINK )

Assalamualaikum dan selamat petang. Petang yang cukup indah. Bagi yang baca ENTRY ni pada waktu malam, SELAMAT MALAM Along ucapkan buat korang semua. Terima kasih kerana masih sudi singgah dan baca, coretan Along di laman perkongsian maya Along ni. Herm, dah makin ramai yang berpindah dari penggunaan BLOGSPOT ke WORDPRESS sejak akhir-akhir ni. Semuanya mempunyai asbab serta musabab yang tertentu, yang juga asbab musabab tersebut, hampir sama di antara satu dengan yang lainnya. Apa orang kata tu, SETAPAK KEHADAPAN lagi dalam KEHIDUPAN seorang insan bergelar BLOGGER. Kan? Apa-apapun, apa jua PLATFORM laman perkongsian MAYA yang kita gunakan, BLOGSPOT atau WORDPRESS, OBJEKTIF kita tetap sama. Kan? Kita nak menulis dan berkongsi maklumat dengan semua orang. Itulah satu titik persamaan kita yang kita semua ada. Kita tetap digelar BLOGGER. BLOGGER tegar. :)

Setiap orang pasti ada EGO, Sama ada tinggi atau rendah, ianya tetap dipanggil EGO. Lelaki boleh kata, EGO PEREMPUAN LEBIH TINGGI DARIPADA LELAKI. Perempuan juga boleh kata perkara yang sama. Kan? Titik persamaan yang wujud adalah LELAKI dan PEREMPUAN itu adalah sejenis makhluk Allah yang bergelar MANUSIA. Manusia yang sering LUPA dan ALPA. Apa kaitan EGO dengan LUPA? Along akan cuba terangkan serba sedikit kaitan keduanya diperengggan berikutnya untuk memudahkan korang faham, apa yang Along cuba sampaikan.

EGO ni, suatu frasa kata yang seakan NEGATIF bunyinya. Kan? Yalah, kadang-kadang, bila ada satu-satu permasalahan timbul di antara kita dengan kawan kita, kita pasti ada pendirian kita sendiri kan? Kawan kita juga pasti ada pendirian dia sendiri yang dia ingin tegakkan. Bila dua-dua taknak beralah, masing-masing mula bermasam muka, hubungan kawan pula menjadi renggang. Masing-masing EGO taknak mengaku salah atau saling minta maaf antara satu sama lain. Kan? Kita pasti nak tunggu kawan kita tu minta maaf dan mengaku salah dekat kita dulu, betul tak? Dan hakikatnya, kawan kita tu juga inginkan perkara yang sama. Dah masing-masing EGO TINGGI. Akhirnya? 2-2 BERMASAM MUKA untuk suatu jangka masa yang lama. Kerana EGO, mereka LUPA, mereka pernah MENJADI KAWAN.

Bagaimana pula dengan EGO terhadap Allah? Eh? Ada ke? Ada. Tolonglah percaya. Wujud sebenarnya EGO yang Along maksudkan ni. Contoh ya, contoh mudah yang Along bagi untuk korang senang faham. CONTOHnya SOLAT FARDHU. Ada diantara kita, pasti suka melewat-lewatkan solat. Ada juga yang tak solat terus. Jangan pelik, kerana itu realiti hidup manusia. Kerana kebanyak dari kita, ISLAM diamalkan SEPARUH-SEPARUH. Boleh ke macam tu? Korang sendiri ada akal, boleh fikir. Along tak menilai sesiapa. Sekadar penilaian UMUM sahaja. Hakikatnya, kita tahu, solat di awal waktu atau solat pada waktunya itu adalah suatu perkara yang baik dan dituntut dalam ISLAM. Memanglah, solat di awal waktu tu tak WAJIB, sebab selagi waktu solat tu ada, selagi tu bila-bila masa sahaja kita boleh solat. Tapi, apabila tiada sebarang halangan yang boleh dikategorikan sebagai HALANGAN yang sebenar-benar HALANGAN, kenapa masih tak solat di awal waktu? Sehinggakan ada sebahagian dari kita terlupa dan lalai, kemudian langsung tak solat. Hah! Macam mana tu? Terbit tak rasa bersalah terhadap Allah dalam hati korang tu? Kalau terbit, Alhamdulillah. Korang mesti berazam takkan mengulanginya lagi kan? Apa? Korang tak rasa bersalah terhadap Allah?! Bahaya korang ni. EGO SUNGGUH HATI KORANG! Korang EGO terhadap Allah! Korang tahu tak? Cepat-cepat taubat ok? 

Contoh lain? Maaf contoh ni berkaitan aurat. Tak kisahlah, lelaki ataupun perempuan. Lelaki dengan seluar pendek yang tak menutupi lutut, tayang BODY SADO sehingga menampakkan pusat. Perempuan dengan baju ketat,sendat dan padat tanpa tudung. Padahal, dalam HADIS, dalam QURAN, banyak dalil dah tertulis akan kewajipan menutup aurat ni. Bila sebut KEWAJIPAN maksudnya WAJIB lah untuk kita sebagai orang ISLAM lakukannya. Kan? Jadi, tak salah rasanya bila Along katakan korang ni EGO terhadap ALLAH kerana tak ikut perintahnya, tak tinggal larangannya. "Woi! Suka hati kau je ek long kata orang ego? Kau bajet Alim la tegur orang tanpa usul periksa!". "Kau tak tahu buat cara tak tahu long! Kau tak tahu apa yang kami perempuan ni lalui! Ko tahu tak ayat belaum SAMPAI SERU?! Tahu?!". "Aku bukan ego terhadap Allah ok?! Aku cuma belum bersedia untuk tutup aurat secara sempurna je! Ko memang menjengkelkan lah long!". Rileks-rileks, Along tahu. Korang ada sebab musabab tersendiri. TAPI! Cuba fikir? Kalau bukan perkataan EGO sesuai dengan perbuatan korang selama nu, jadi apa perkataan yang sesuai? Korang mungkin boleh tipu orang lain, tapi korang tak boleh tipu diri sendiri. Ya, ya, itu antara korang dengan Allah. Along tak campur bab tu. Tapi, selagi tiada siapa berani tegur perbuatan salah korang.. selagi tu korang akan hidup dengan senang-lenang. Maksud Along, korang akan rasa, semuanya OK seakan-akan tiada apa yang terjadi. Yalah, kan itu antara korang dengan Allah. Tapi, korang usaha tak ke arah menutup aurat dengan sempurna? Usaha tak minta Allah tunjuk jalan? Usaha bermati-matian tak? Tepuk dada, tanyalah hati. 

EGO ni, ada juga KEBAIKANNYA. Ini fakta. Contoh, Si A nak dekat Si B. Tapi Si B taknak dekat Si A sebab Si A bukan dia punya TASTE. TASTE tinggi katanya. Sebenarnya bukan taste tinggi ke apa ke. Si B ni nak yang terbaik untuk masa hadapan sendiri. Dan dia nampak dekat Si A tak ada ciri-ciri yang boleh menjadi peneman hidupnya untuk selamanya. Jadi, macam-macam alasan lah yang dia bagi dekat Si A agar Si A berhenti MENGAYAT diri dia. Tapi, Si A tetap juga MENGAYAT Si B. Akhirnya Si B pun, bagi ayat "REJECT" kejam. Si A pun, apa lagi, mulalah anggap Si B ni EGO, KEJAM, Tak berperikemanusiaan dan sebagainya. Dalam situasi ini, EGO yang dimiliki Si B merupakan EGO yang bawa kepada kebaikan. Betul tak? Ke penilaian Along salah? 

Kadang-kadang, EGO boleh jadi UBAT yang TERBAIK buat sesetengah manusia. Tapi, bergantung, macam mana kita nak corak EGO kita tu. Istilah : BIAR EGO MENGUASAI DIRI, BIAR IA MERAJAI HATI. Boleh jadi RELEVEN, boleh jadi tak. Bergantung pada situasi yang kita lalui. Takkan lah setiap masa EGO itu MENGUASAI diri kita kot? 24 jam sehari, 7 kali seminggu, 365 setahun? Yang mungkin, tapi pada perkara tertentu sahaja kan? Contoh, Kau bercinta, kemudian kau dikhianati. 3 bulan berikutnya, bekas pasangan kau tu nak kembali kepada kau. Takkan kau nak terima macam tu sahaja. Ye dak? Ko perlu tinggikan EGO kau dalam bab ni. Kau perlu bijak! Kau mesti takut pisang berbuah dua kali.. Kan? :)


Terima Kasih Sudi Baca...
n_n


Salam Ukhuwah....
Adios...
MAASSALAMAH...

2 comments:

  1. kalau main dengan ego ni, tak tahu nak cakap macam mana sebab dayah punya ego sangat tinggi..hurmm dayah sendiri admit >_<

    ReplyDelete
    Replies
    1. EGO TINGGI? NORMAL! Tapi, hanya pada perkara tertentu sahaja kan Dayah? Kalau semua perkara.. PAROK la gitu.. haha

      Delete