LETAK HARAPAN TINGGI TIDAK SETARAF DENGAN USAHA

Thursday, May 26, 2016 Rahim Aim21 2 Comments

Bismillah...
Alkisah...

Gambar GOOGLE : ( LINK )

Assalamualaikum dan selamat malam semuanya. Terima kasih kerana sudi berkunjung singgah kembali ke laman perkongsian maya a.k.a. BLOG lelaki yang KACAK, MACHO dan COMEL ini a.k.a. Along. Jangan risau, Along ada sediakan perkhidmatan tong sampah untuk korang semua nak muntah beramai-ramai. Tapi, bagi sesiapa yang nak gunakan perkhidmatan Along tu, korang perlu bayar. Murah sahaja. 2.6b sekali muntah. Hahaha.

Korang nak tahu? Sejak dari Along kecil, sehinggalah dewasa. Pemikiran Along sentiasa berubah-ubah. Masa sekolah rendah, dalam otak ni fikir nak MAIN sahaja. Yalah, nak jadi orang dewasa kan lambat lagi. Dalam otak hanya fikir, MAIN, MAIN dan MAIN sahaja. Bila cakap pasal HOBI, tak payah ceritalah. HOBI utama adalah BERMAIN dan BERSUKA RIA. Tapi, bila ditanya soal CITA-CITA? Wah! Cita-cita nak GEMPAK! Cita-cita pertama Along masa kecik-kecik dahulu adalah nak jadi seorang PROFESSOR. Waktu tu, bila sebut perkataan PROFESSOR, dalam otak ni fikir, PROFESSOR adalah mereka yang pakar dalam mencipta sesuatu. Tapi, rupanya, bila dah besar sikit, baru tahu, tu semua kerja ENGINEER. Rasa kelakar pun ada. Waktu Along sekitar darjah 5/6, Along mula mengubah cita-cita Along. "Saya nak jadi SAINTIS!". Itu yang Along selalu sematkan dalam hati dan pemikiran Along. 

Dan cita-cita tu akhirnya tamat sewaktu Along ditingkatan 3. Eh, TAMAT? Ya, kerana di tingkatan 3, Along mula meletakkan minat terhadap sesuatu yang lain untuk dijadikan sebagai kerjaya di masa mendatang. Tingkatan 3 jugalah menjadi titik tolak perubahan kepada pemikiran Along berkaitan dengan masa hadapan yang bakal Along tempuhi. "Aku mahu jadi PENULIS!". Ya! Penulis!. Dan cita-cita tu Along masih semat sehinggalah sekarang. PENULIS di sini, bukanlah sekadar penulis BLOG, penulis STATUS FACEBOOK, penulis NOTA dalam kelas. TAK! Tapi, Along nak jadi penulis BUKU. Penulis untuk BUKU MOTIVASI juga NOVEL. Along nak sangat-sangat capai cita-cita Along tu. Tapi, dengan apa yang Along lalui sekarang ni, dengan cara hidup Along sekarang ni, mampu ke Along capai cita-cita Along tu? 

Harapan TINGGI, kalau USAHA biasa-biasa, tiada gunanya. Kalau Along sekadar berharap, dengan usaha yang biasa-biasa, rasanya, sampai bila-bila lah ianya sekadar HARAPAN sahaja. HARAPAN yang tidak kesampaian.Kerana itu, Along perlu berusaha semaksima mungkin untuk mencapai dan menjadikan cita-cita Along itu suatu realiti. 

Itu, cerita Along. Perkara paling penting yang Along nak sampaikan adalah, ramai diantara kita, letak harapan tinggi pada sesuatu, tapi, usaha seakan tiada. Jangan salah anggap apa yang Along kata. Ya, ramai dah antara dari kita, usaha bersungguh-sungguh, tapi masih tak dapat apa yang diharapakan tu. Apa orang kata tu? Belum ada rezki? Gitu? Tapi, mesti iada silap dekat mana-mana. Kan? Adalah gagal sekali, kita perlu terus menyerah kalah? Tak, kan? Kita perlu berusaha kembali. Betul tak? Usaha sampai BERJAYA gitu!

Tapi! Kalau USAHA tu, tak SETARAF dengan HARAPAN yang korang letak TINGGI MENGUNUNG tu, MIMPIlah korang untuk dapatkan apa yang korang harapkan tu. MELAINKAN, korang KAYA, HARTA BERTIMBUN, ada KABEL atau ORANG DALAM, semua tu, petik jari pun boleh. Ye dak? Eh? "Sungguhpun kami kaya! Kami usaha bermati-matian juga ok? Kau apa tahu?!". Ya, ya. Bagi yang berusaha sungguh-sungguh tu, ALHAMDULILLAH. Korang tidak perlu terasa dan melenting dengan STATEMENT dari blogger picisan iaitu Along rasanya. Korang boleh abaikan sahaja apa yang Along bangkitkan. Tapi, korang kena tahu, tetap wujud orang-orang yang Along sebut di atas tadi. TETAP WUJUD tahu?

Bagi RAKYAT BIASA macam Along? Tanpa USAHA yang tinggi, HARAPAN memang tinggal HARAPAN lah. Sebab tu wujudnya cerita rakyat yang bertajuk ANGAN-ANGAN MAT JENIN. Rasanya, tidak perlulah Along cerita panjang lebah tentang kisah rakyat ni. Untuk pendekkan cerita, MAT JENIN adalah SIMBOLIK buat mereka yang suka BERANGAN-ANGAN. ANGAN-ANGAN pula TINGGI! Tapi, USAHA langsung TIADA! Hah! Korang nak jadi macam tu ke? "Eh? Kami ada usaha ok?! Tolonglah! Kau suka cakap tak pakai otak!". Rileks, sabar. Korang memang dah bagus dah. Lebih bagus daripada MAT JENIN. TAPI! Korang belum cukup BAGUS! Faham? Nak capai impian yang tinggi menggunung tu, korang perlu berusaha semaksima mungkin. Faham? Kalau gagal, jangan menyerah, tahu? Jangan mengalah, tahu? Along tak payah cari contoh jauh-jauh. Contohnya Along sendirilah. Along memang dah usaha, tapi Along sedar, usaha Along masih belum cukup. Korang tu, dah sedar ke yang usaha korang masih belum cukup?

Dekat FACEBOOK, tak pun dalam KEHIDUPAN REALITI. Hari-hari minta nasihat dari orang. Hari-hari tengok video motivasi. Hari-hari baca ayat motivasi. Hari-hari cakap pada diri yang "ENGKAU PERLU BERUSAHA KERAS!". Tapi, mana tindakan kau tu? Mana usaha kau tu? Mana jiwa kau yang telah termotivasi tu? Mana? Mana? Mana? Jawablah! Hah! Tak ada jawapan? Apa? Dah ada jawapan dah! Bagus! Lepas dapat jawapan, apa pula tindakan kau yang berikutnya? Apa? Kau sahaja yang mapu ubah diri kau! Kau sahaja yang mampu mengorak langkah pertama untuk diri kau! Semuanya adalah kau! Hanya diri kau!


Terima Kasih Sudi Baca...
n_n


Salam UKHUWAH...
ADIOS...
MAASSALAMAH...

2 comments:

  1. bila kita berusaha dan berjaya..hmmm...alangkah manisnya kejayaan itu. Moga Along terus tabah dan terus berusaha mencapai apa yang diimpikan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup... di penghujung kepayahan akan terbitnya kemanisan ke atas kejayaan kita.. :)

      Delete