TONGUE TWISTER GAME CHALLENGE

Wednesday, August 10, 2016 RahimAim21 0 Comments

Bismillah...
Alkisah...

Lidah terbelit
Gambar Ihsan : GOOGLE

Assalamualaikum dan selamat malam. Hari ni Along nak ajak korang main satu permainan. Dalam bahasa inggeris, permainan ni disebut sebagai "TONGUE TWISTER". Dalam bahasa Melayu? Pembelit Lidah. Lebih kuranglah maksudnya begitu. TONGUE TWISTER ni, adalah suatu permainan yang mempunyai urutan perkataan yang hampir sama sebutannya. Dan kita perlu sebut keseluruhan ayat tu dengan pantas. Ala, takkan korang tak pernah main kan? Sebab permainan ni, wujud juga dalam versi bahasa melayu. Tak pernah dengar? Ok-ok, dekat bawah ni ada beberapa contoh, permainan ni dalam versi BAHASA MELAYU :

1) Buaya biawak, buaya biawak, buaya biawak,
2) Kakak ku kata, kuku kaki ku kotor. Ku kikis kuku kotor kaki ku.
3) Bila Billy balek ka Bali Billy boleh beli bola-bola.
4) Buaya buaian biawak, buaya buaian biawak,

Ok, itu VERSI Bahasa Melayu. Hari ni, Along nak bawakan kepada korang VERSI Bahasa Inggeris punya. Ada orang kata, dengan kita selalu latih lidah kita untuk sebut perkataan-perkataan serta ayat-ayat Bahasa Inggeris yang susah, mampu membantu kita bina keyakinan untuk bertutur dalam Bahasa Inggeris. Wallahualam. Sebab pada Along, ianya bergantung pada usaha dan minat individu itu sendiri. Keyakinan pula, akan datang andai seseorang tu mampu buang sifat takut dalam diri. Itu sekadar pandangan peribadi Along lah.

Baiklah, di bawah ni, Adalah beberapa kompilasi "TONGUE TWISTER" versi Bahasa Inggeris yang korang boleh cuba sendiri. 


1) 
Peter Piper picked a peck of pickled peppers.

A peck of pickled peppers Peter Piper picked.

If Peter Piper picked a peck of pickled peppers,
Where's the peck of pickled peppers Peter Piper picked?


2)
I saw Susie sitting in a shoe shine shop.
Where she sits she shines, and where she shines she sits.
3)
How many boards
Could the Mongols hoard
If the Mongol hordes got bored?

4)
Something in a thirty-acre thermal thicket of thorns and thistles thumped and thundered threatening the three-D thoughts of Matthew the thug - although, theatrically, it was only the thirteen-thousand thistles and thorns through the underneath of his thigh that the thirty year old thug thought of that morning.

5)
There was a fisherman named Fisher
who fished for some fish in a fissure.
Till a fish with a grin,
pulled the fisherman in.
Now they're fishing the fissure for Fisher.

6)
To sit in solemn silence in a dull, dark dock,
In a pestilential prison, with a life-long lock,
Awaiting the sensation of a short, sharp shock,
From a cheap and chippy chopper on a big black block!
To sit in solemn silence in a dull, dark dock,
In a pestilential prison, with a life-long lock,
Awaiting the sensation of a short, sharp shock,
From a cheap and chippy chopper on a big black block!
A dull, dark dock, a life-long lock,
A short, sharp shock, a big black block!
To sit in solemn silence in a pestilential prison,
And awaiting the sensation
From a cheap and chippy chopper on a big black block!

7)
Luke Luck likes lakes.
Luke's duck likes lakes.
Luke Luck licks lakes.
Luck's duck licks lakes.
Duck takes licks in lakes Luke Luck likes.
Luke Luck takes licks in lakes duck likes.

8)
The thirty-three thieves thought that they thrilled the throne throughout Thursday.

9)
How can a clam cram in a clean cream can?

10)
One-one was a race horse.
Two-two was one too.
One-one won one race.
Two-two won one too.

Dan banyak lagi yang korang boleh cari di INTERNET andai kata 10 yang Along kongsikan di atas ni tidak mencukupi untuk korang bermain KATA dengan kawan-kawan korang yang lain. Yalah, main sorang-sorang manalah BEST, kenalah ajak kawan-kawan main sekali ok? Sebarkan keseronokan permainan ni dengan orang lain sekali. Kita mantapkan sebutan DWIBAHASA kita ni sama-sama iaitu bagi BAHASA INGGERIS jua BAHASA MELAYU. Tak apa. Korang tak perlu susah-susah cari. Di sini Along sertakan LINK untuk korang cuba ayat-ayat yang lain untuk TONGUE TWISTER ni :


Ok lah, takkan korang sahaja yang nak main kan? Along pun nak juga main sampai puas permainan ni. Terima kasih sudi baca coretan Along ni. Korang memang DAEBAK!


Salam Ukhuwah...
ADIOS...
MAASSALAMAH....
n_n

0 orang telah tinggal komen: