KAKI TIDAK MEMIJAK TANAH

Saturday, July 23, 2016 Rahim Aim21 0 Comments

Bismillah...
Alkisah...

Terbang tinggi
Gambar Ihsan : GOOGLE

Assalamualaikum dan selamat petang. Alhamdulillah kerana kita masih lagi diberi peluang untuk hidup pada hari ini, menghirup udara ciptaan Allah, melihat hamparan makhluk di muka bumi ciptaan Allah, mendengar perkataan-perkataan yang baik, menyebut juga perkataan-perkataan yang baik. merasa makanan-makanan yang lazat lagi halal, menikmati segala macam nikmat yang di anugerahkan Allah buat kita serta bersyukur atas segala nikmat yang telah dikurniakan olehnya buat kita.

NAMUN! Kita sering mendongak ke langit! Kaki pula sering tidak memijak TANAH! Korang faham kan maksud Along? Kita sering lupa dan alpa untuk bersyukur tatkala Allah permudahkan segala urusan yang kita lalui hari demi hari. Kita sering lupa, ketika kita jalani kehidupan yang SENANG LENANG. Namun, kita sering mencari sang pencipta ketika kita jalani kehidupan yang SUSAH-PAYAH. Kan?

Sebagai contoh mudah, di saat kita kaya-raya, sihat walafiat tubuh badan, berapa kali sehari kita ingat Allah? Berapa kali sehari kita ucap kata syukur kepada yang maha esa? Cuba bandingkan disaat kita miskin, sakit hampir keseluruhan tubuh badan, Berapa kali akan kita ingat Allah? Pohon agar Allah ubah segala kepayahan menjadi suatu kesenangan buat kita? Berapa kali kita berzikir serta pohon keampunan daripadanya? Jika kedua-dua situasi masih sama iaitu akal dan hati kita masih kurang dalam mengingati Allah serta lidah kita masih tidak berapa basah dalam mngucap kata syukur kepadanya atas segala nikmat yang telah dianugerahkan olehnya, maka rugilah kita, sangatlah rugi! Percayalah.

Korang tahu kan, sakit, dugaan, cubaan serta lain-lain kepayahan yang kita lalui dalam hidup merupakan suatu nikmat buat kita? Eh? Tak tahu? Mari Along kongsi cerita dekat korang semua. Nikmat Allah tu, boleh datang dalam pelbagai cara. Nikmat yang Allah beri adalah agar kita sentiasa menjadi hamba yang taat, sering mengngatinya serta mengucap kata syukur kepadanya tanpa lelah mahupun jemu. Apabila Allah turunkan kepayahan hidup kepada kita, apa kita akan bukan? Kita akan banyak mengingatinya bukan? Maka, bukankah itu suatu nikmat? Nikmat mengingati Allah. Kerana pada kebiasaannya, diwaktu KESENANGAN Allah anugerahkan kepada kita, nikmat mengingati Allah itu seakan tiada. Hilang dari akal serta hati kita.

Pernah dengar ISTILAH, Berpijaklah Di Bumi Yang Nyata? Mesti pernah kan sebab istilah ni terkenal seantero dunia. Hahaha, Herm, mungkin bukan dunia yang luas, tetapi dunia kecil kita yang bernama MALAYSIA. Istilah ni adalah untuk mengingatkan kita sebagai manusia, supaya tidak lupa siapa diri kita walau apa jua keadaan kita sekalipun. Dalam konteks entri ini, asal usul kita adalah manusia yang beragama Islam. Bila bicara soal MELAYU, tak semua melayu itu Islam. Kan? Tapi, bila bicara tentang Islam, semua orang boleh dikategorikan sebagai orang Islam. Semua orang di sini bermaksud apa jua BANGSA yang beragama Islam. Cina boleh, india boleh, kadazan dusun walhal melanau pun boleh. Asalkan mereka beragama Islam.

Maka sebagai orang Islam, kita janganlah lupa realiti sebenar tentang kehidupan kita. Jangan lupa! Kita ni HAMBA kepada Sang Pencipta. Walau apa jua keadaan sekalipun, kita tetap HAMBA kepada ALLAH Yang Maha Kuasa. Bersyukurlah setiap waktu atas segala nikmat (Senang mahupun susah) yang Allah kurniakan kepada kita. Mulalah pasakkan kaki ke tanah. Berhenti mendongak tinggi ke langit! Marilah kita bersama menjadi seorang HAMBA yang sebenar-benar hamba. Hamba yang benar-benar mengabdikan diri kepada Sang Pencipta.

Sepertimana yang kita sering ungkapkan di dalam solat kita :

Sesungguhnya solatku, ibdahku, hidupku dan matiku kerana Allah SWT
Gambar Ihsan : GOOGLE


Terima Kasih Kerana Sudi Baca...

Salam UKHUWAH...
ADIOS...
MAASSALAMAH...
n_n

0 orang telah tinggal komen:

BERTENANG DAN BERSABAR

Friday, July 22, 2016 Rahim Aim21 2 Comments

Bismillah...
Alkisah...

Sabar itu indah
Gambar ihsan : GOOGLE


Assalamualaikum dan selamat petang. Sudah agak lama Along tidak menulis sebarang perkongsian di laman diari, perkongsiam maya Along ni. Along sebenarnya ada WRITER BLOCK. Susah Along nk terangkan punca kepada WRITER BLOCK Along ni sebab Along sendiri tak ada jawapannya. Hurm...

Hari Along kembali, berkongsi cerita dengan korang semua. Cerita tentang sifat sabar, begitu juga sifat tenang. 2 sifat yang mudah untuk kita ungkap, tapi, sukar untuk kita laksana dengan jayanya. Percayalah, sebab Along sama sahaja seperti korang dan mereka. Selalu sangat hilang sabar dan hilang ketenangan bila ada ujian datang menerpa. Kadang-kadang tu, rasa macam nak maki hamun semua orang. Nak pukul, tampar, terajang, semua rasa lah! Biar hati rasa puas! Betul tak?

Along nak bagi contoh, diri Along sendiri. Apabila ada di antara kawan-kawan Along yang pinjam barang Along tanpa minta kebenaran, kemudian pulang baru cakap yang dia pinjam tanpa pengetahuan Along. Apa korang rasa perasaan Along ketika itu? Gembira sampai tahap nak belanja dia makan dekat burger king ke? Hah! Mesti tak kan? Mesti marah! Betul tak? Mesti tension! Kan? Namun, kalau Along ikutkan sangat perasaan marah, geram, dah lama da along mencarut, siap flying kick lagi semua orang. Namun, Along tahu, tak guna lawan api dengan api, biarlah api lawan dengan air.

Nak pupuk sifat sabar, tenang, sangat susah. Tapi boleh jadi senang kalau ada usaha yang jitu dan bersungguh-sungguh. Usaha tu pula, perlu disertakan dengan istiqamah. Tawkan istiqamah tu apa? Kejap, mungkin akan ada yang agak sensitif dengan perkataan ni, sebab mungkin merujuk pada satu-satu organisasi. Namun, jika korang teliti maksud perkataan ni, korang akan dapati, ianya membawa kepada suatu aktiviti yang kukuh dan jitu untuk menjadi suatu panduan buat hidup kita.

Bukan nak cakap Along dah berjaya kuasai 2 sifat ni, tak. Tapi, Alhamdulillah, sifat sabar dan tenang wujud dalam diri Along setelah beberapa insiden berlaku dalam hidup Along. Bukan nak berlagak, riak mahupun takbur, tak! Along cuma nak kata, sifat tenang dan sabar itu, kita perlu cari dan kuasai. Mungkin, ianya akan datang sendiri, dek kerana insiden-insiden yang mampu memberi kesedaran kepada diri kita, akhirnya sifat tenang dan sabar itu berjaya menjadi sebahagian daripada diri kita. Wallahualam.

Korang sendiri boleh nilai diri korang. Jangan asyik menilai orang lain sehinggakan kita lupa untuk menilai diri kita sendiri. Kita sendiri banyak kekurangan yang perlu kita baiki. Jika kita dah usaha, namun, takdir mengatakan sebaliknya, kenapa kita perlu slahkan takdir? Takdir tu datangnya dari mana? Dari sang pencipta bukan? Jika kita salahkan takdir, tak ke sama maksudnya kita salahkan sang pencipta? Korang sendiri ada jawapannya.

Kerana itu, belajarlah untuk bersabar dan bertenang. Jangan pernah menyerah dalam perjuangan untuk mempunyai 2 sifat tersebut dalam diri kita. Dan jangan mudah rasa sudah cukup dengan ilmu sedia ada. Percayalah, banyak lagi ilmu ukhrawi yang berkaitan dengan diri, yang masih bertebaran di muka bumi ini yang boleh kita terokai dan pelajari. Ingat! Si gelandangan juga boleh jadi guru buat kita. Begitu juga mereka yang digelar sampah masyarakat dan sebagainya. Ada sesuatu yang kita boleh pelajari dari mereka. BERTENANG DAN BERSABARLAH!


Terima kasih sudi baca...


Salam UKHUWAH...
ADIOS...
MAASSALAMAH..
n_n

2 orang telah tinggal komen: