BORAK DENGAN NENEK

Thursday, December 14, 2017 RahimAim21 2 Comments

Bismillah...
Alkisah...

Gambar Nenek, Aku dan Atok. 

Assalamualaikum dan selamat petang buat semua. Sihat? Aku tanya ni bukan apa, sebab kebelakangan ni kan cuaca panas memanjang. Kebanyakan ahli keluarga aku sendiri mengalami demam yang agak teruk. Aku sendiri, baru juga baik daripada demam. Aku ni, kalau demam, terasa lemah sangat badan. Tekak aku, perit dia tu, Allahu, bila batuk-batuk pasti macam nak tercabut anak tekak. Lidah, dipenuhi mata ikan halus sehingga menyukarkan untuk aku makan mahupun minum. Herm... Allahu... Ujian... Sebab tulah aku ni jarang demam. Aku akan jaga sehabis baik kesihatan aku supaya tak demam. Tapi, bila dah takdirnya demam, haha! Apa boleh buat, teruknya mengalahkan ibu mengandung! Eh? gurau-gurau. Ibu mengandung tu lagi sakit. 
#TabikHormatBuatIbuMengandung. 

Entry ni aku peram dah agak lama... Bukan tak nak tulis, ada sahaja perkara yang aku perlu utamakan terlebih dahulu. Maaf bagi yang menunggu. Herm... Entry kali ni mungkin akan banyak olahannya, harap korang mudah faham dan mudah hadam. Bersama-samalah kita menjadi anak yang soleh dan solehah hendaknya...

BORAK DENGAN NENEK | Jarang sekali aku ada masa untuk borak dari hati ke hati dengan nenek sebelah emak aku. Mana tidaknya, setiap kali balik kampung, biasanya aku akan terus buat hal sendiri memabdangkan aku malas kacau orang-orang tua berbual. Tapi, beberapa minggu yang lalu, aku berkesempatan pulang ke kampung sendirian untuk menghantar barang ke rumah atok nenek.

Takkab sekadar hantar barang dan terus balik... Ye tak? Dah sampai tu, mestila rehat-rehat dahulu. Kebetulan atok aku tidur, nenek pula sendirian di dapur untuk masak makanan tengah hari. Jadinya, aku pun teman nenek berbual-bual. Dalam perbualan kami, begitu banyak nenek beri nasihat kepada aku yang aku kira, ianya baik untuk dikongsikan kepada korabg semua untuk kita sama-sama muhasabah diri.

1) PERKAHWINAN

Nenek cakap, nak kahwin perlu pilih pasangan yang betul. Perlu pilih kerana agamanya. Kalau pilih kerana rupa atau harta, maka mudah runtuhlah satu-satu institusi pernikahan. Nenek cakap berdasarkan pengalaman yang berlaku dalam keluarga kami juga. Berkaitan dengan pak cik dan mak cik aku, yang akhirnya bercerai... Tidak perlu tahu cerita panjangnya, cukuplah aku katakan, perkahwinan kedua pakcik aku adalah takdir terbaik yang aku nampak mengikut mata kasar aku. Kerana isteri keduanya sangatlah baik akhlaknya berbanding bekas isterinya yang terdahulu.. Wallahualam...

2) HUBUNGAN DENGAN IBU BAPA

Nenek cakap, jangan pernah benci ibu bapa kita walaupun banyak perkara yang kita tidak puas hati dengan mereka. Jaga hubungan kita dengan ibu bapa kita kerana merekalah yang telah melahirkan, menjaga serta membesarkan kita dengan sepenuh kasih sayang mereka. Mungkin kita rasa terkongkong, rasa semua benda kita tak boleh buat. Tapi, percayalah, itu semua ibu bapa buat demi kebaikan kita.

3) KISAH ANAK DERHAKA

Nenek cakap lagi, sebagai seorang anak, sejauh mana kita tidak suka tindakan ayah atau emak kita, janganlah sesekali kita jadi anak derhaka. Hanya kerana emak dan ayah tidak ada sefahaman lagi, dan menjadikan cerai sebagai solusi hubungan mereka, anak-anak janganlah sampai membenci salah seorang daripada emak dan ayah mereka. Si ayah, mahupun emak, janganlah pula menjadi batu api dengan cara menimbulkan rasa benci dalam diri anak-anak terhadap antara satu sama yang lain. Contoh ni juga berlaku dalam keluarga besar kami, tapi, Alhamdulillah..  Sepupu aku tu akhirnya sedar daripada kesilapan dia dan sudah kembali berbaik dengan emak dan ayah kandungnya..

4) KISAH HAJI DAN MEKAH

Nenek cakap, duit... Kalau kita kumpul banyak mana sekalipun, takkan pernah cukup. Duit juga, takkan mampu untuk kita bawa ke mati kerana duit-duit yang terkumpul akhirnya akan kita serahkan kepada waris yang tinggal setelah kita menghadap Ilahi kelak. Berapa ramai yang mampu pergi haji, tapi tidak pergi? Sedangkan, haji itu rukun Islam yang ke-5... Wajib ke atas mereka yang berkemampuan. Allah tak tuntut kita pergi haji setiap tahun. Cukuplah sekali seumur hidup.

Bab Haji ni, aku nampak keseronokan yang tergambar di wajah mak ayah aku yang baru sahaja pulang dari umrah baru-baru ni. Ayah aku siap merancang untuk pergi lagi... Kalau tak, sebelum ni, ayah asyik tangguh sahaja niatnya untuk pergi, yelah, mungkin belum bersedia mengikut kata orang-orang lama. Tapi, percayalah, sedia atau tak, bila dah mampu, silakan pergi, tak mampu pergi haji, mulakan dengan umrah. Rasai sendiri keadaan dan suasana di sana. InsyaAllah, korang akan rasa seronok dan sedih untuk kembali ke tanah air.

5) KISAH ANAK BAWA IBU BAPA PERGI HAJI

Nenek cerita, Pak de (pakcik no. 3)... Masa zaman belajar dia, melalui kehidupan yang payah. Yelah, nenek dan atok aku bukan orang yang senang. Anak-anak nak sambung belajar terpaksa pinjam sana pinjam sini. Emas pula, terpaksa digadaikan mana yang ada. Sehingga suatu saat, Nenek dan Atok berhajat nak pergi haji, tapi, tidak berkemampuan, maka mereka menangguh hajat mereka demi anak-anak mereka.

Pak de, di usia mudanya sekitar 20-an, telah berjanji untuk bawa atok dan nenek menunaikan haji setelah dia bekerja menggunakan gaji yang akan dikumpulnya. Dan, Alhamdulillah, janji bukan tinggal janji. Janji dari seorang anak yang menepati janji. Di usia muda, Pak de bawa nenek dan atok pergi menunaikan haji mengikut apa yang telah diungkapkannya sewaktu dia masih belajar dahulu. Allahu...  Aku mahu jadi seperti pak cik aku, permudahkanlah urusanku dan keluargaku dalam menjana kewangan untuk kami bersama-sama pergi menunaikan haji secepat mampu kami...

6) ATOK DAN NENEK BAB MAKAN

Cerita ni sekadar selingan, namun tetap ada nasihatnya. Nenek cerita, Atok, kalau pergi pasar, macam-macam ikan mahal ingin dibelinya. Tapi, bila di masak, tidak pula dimakannya. Rezeku tu tidaklah bazir memandangkan rumah makcik-makcik aku sekitar situ juga. Jadinya, makcik-makcik aku dan sepupu-sepupu aku, bila balik sahaja sekolah, akan pergilah rumah nenek, makan... Aku sendiri, bila balik kampung, akan makan apa yang nenek aku masak. Nenek aku masak sedap tahu! Hehe..

Cuma tulah, nenek cakap...  Selagi nenek sihat, bolehlah nenek masak jaga atok.  Tapi, nanti, bila nenek sakit, siapalah yang nak masak, nak kemas rumah, nak jaga rumah dan juga atok? Herm... Pertanyaan ni, berat untuk aku jawab.. Aku sekadar mengangguk dan memberi senyuman kepada Nenek...

#NenekkuHebat #TerimaKasihNenekAtasNasihatIni

Terima kasih sudi baca...
n_n
Adios...
Maassalamah... 

2 orang telah tinggal komen:

Realiti seorang RahimAim

Friday, October 06, 2017 RahimAim21 8 Comments

Bismillah...
Alkisah...



Assalamualaikum dan selamat malam. Salam maghrib Along ucapkan buat sesiapa yang baca entry ini selepas solat maghrib. Salam Isya` pula Along ucapkan buat mereka yang baru sahaja dapat berada di alam maya selepas solat Isya`, sama ada berjemaah, mahupun secara sendirian. Selamat berkunjung singgah kembali Along ucapkan kepada semua yang sudi menerjah laman maya perkongsian Along yang telah lama bersawang ni. Berbulan-bulan lamanya, blog Along, kosong dari sebarang entri mahupun perkongsian baharu untuk dibaca oleh semua yang sudi baca.

Realiti, apa itu realiti hidup seorang lelaki kacak dengan panggilan nama RahimAim aka Along ni? Herm... Realiti yang telah banyak mencairkan para gadis jelita di luar sana? Realiti yang telah menjadi calon suami dambaan semua wanita? Realiti seorang lelaki yang sering menjadi sebutan oleh makcik-makcik kerana dia merupakan calon menantu terbaik pada zaman ini? Erk.... muntah hijau...

Bukan, itu bukan realiti yang ingin Along kongsikan... Tetapi, realiti yang bakal Along kongsikan ini, realiti yang sangat besar untuk sesiapa sahaja hadam dan terima. Realiti yang bakal membuatkan para pembaca tidak dapat tidur malam. Mungkin juga, akan ada yang terkencing dalam seluar kerana tidak dapat menerima realiti sebenar kehidupan seoarng lelaki kacak yang bernama RahimAim aka Along.

Kenapa? Kenapa sudah terlalu lama blog Along ini kosong daripada sebarang pengisian baharu? Pengisian yang sering kali Along kaitkan dengan diri Along sendiri atau lebih tepat, NASIHAT BUAT DIRI. Kenapa agaknya ya? Herm... Realitinya begini, sepanjang Along tidak menulis apa-apa, Along refleks diri Along. Hampir setiap hari Along tanya diri Along, Aku menulis untuk apa? untuk siapa? Kah! Padahal, dari dulu lagi Along ada matlamat yang jelas iaitu, ORANG BIASA, BERKONGSI CERITA. Along menulis kerana Along mahu BERKONGSI CERITA. Tapi, percaya atau tidak, sampai satu tahap, tiba-tiba minda Along wujudkan satu persoalan yang melibatkan hidup juga mati. Aku menulis untuk apa? Untuk siapa?

Untuk menyiapkab entri ini sahaja, kah! Makan hampir 2 minggu.  Padahal, bukan coretan yang susah sangat untuk ditulis pun. Sekadar perlu curah IDEA seperti kebiasaan yang Along lakukan, untuk perkongsian buat semua yang sudi membaca coretan di laman maya Along ini. Tapi, kenapa baru boleh siap hari ini? Sebab Along dalam proses kumpul segala kekuaatn untuk tulis semula, dan InsyaAllah, Along dah dapat kekuatan tu.

Orang kata, sebelum kita nasihat orang, kita perlu buatnya terlebih dahulu. Sebagai contoh, kita nasihat orang supaya solat jangan tinggal, supaya makan jangan membazir, supaya sentiasa mengingati mati, supaya sentiasa ikhlas dalam setiap amal dan perbuatan dan pelbagai lagi nasihat yang wujud dekat luar sana. Selepas kita sudah pastikan, diri kita sudah terdidik dengan perkara-perkara tersebut, barulah kita boleh menasihati orang lain dengan tenang. Sebab, diri kita sendiri sudah sebati dengan amalan-amalan baik tersebut.

Bukan Along nak kecam sesiapa. Tidak! Malahan, Along sangat galakkan proses nasihat-menasihati seperti yang dianjurkan oleh Islam. Tapi! Herm... Along sendiri rasa ada sesuatu yang kurang pada diri Along. Along perlu mantapkan diri Along terlebih dahulu. Along perlu jadi yang terbaik, untuk berkongsi cerita serta nasihat yang baik-baik. Poyo kan ayat Along? Macam lah orang lain tak buat perkara yang sama. Kan? Kena ingat, setiap orang kan berbeza. Setiap orang tak sama pemikirannya.

Perjalanan menuju TUHAN. Sebenarnya, ini yang Along sedang usahakan. Bukan bermaksud selama ini Along tak solat,tak puasa. Bukan, maksud dekat sini adalah Along ingin lebih mengenali Tuhan dengan memantapkan diri  dengan ilmu-ilmu agama. Jadinya, bila diri ini telah berjaya mempraktikkan sesuatu perkara itu dan jadikannya sebagai sebahagian daripada gaya hidup, InsyaAllah, dari situlah diri ini akan lebih seronok dalam memberi serta menerima nasihat. Masih banyak yang Along perlu belajar sebab semakin banyak yang kita belajar, semakin sedikit ilmu yang kita tahu. Kan? Ilmu yang kita ada sekarang ni pun, ibarat setitik air di lautan. Air laut tu, banyak kan? Kan? Kan?

Sekarang ni, Along rasa lebih tenang. Tenang daripada dahulu. Sepanjang Along tak menulis, sepanjang Along tinggalkan sementara dunia yang satu ini, sepanjang Along muhasabah dan refleksi diri. Akhirnya, Along kembali. Kembali untuk berkongsi cerita kepada sesiapa yang sudi berkunjung singgah dan baca. Alhamdulillah...

Bila kali terakhir Along tulis, Sekitar bulan 2 gitu. Sekarang? Bulan 10. Lama dah kan Along tak kongsi sebarang cerita? Herm...  Maafkan Along andai ada yang menunggu entri terbaharu daripada Along. Maafkan Along andai, ada yang suka dan selalu baca entri Along, malahan merindui entri terbaharu daripada Along setiap saat mahupun detik. Maafkan Along...

Tapi, apa boleh buat. Along perlu juga buat apa yang Along patut buat. Along perlu mantaplan diri Along dengan Ilmu serta adaptasikannya sehinggalah sebati dalam kehidupan Along. Cukupla Along cakap, InsyaAllah, Along dah semakin ok. Dah semakin matang dalam banyak perkara. Alhamdulillah....

Apa-apapun, now, I'm back! Along dah kembali! Membina semula empayar penulisan RahimAim! Kemungkinan besar, entri-entri mendatang, Along akan ubah kata ganti diri kepada aku. Sebab, rasa lebih dekat dengan pembaca gitu. Ok kan? Apa ada hal, penulisan Along. Hahaha... Suka hati Along lah.  Kekeke... Gurau-gurau.

Terima kasih sudi baca.

Adios...
Maassalamah...
n_n

8 orang telah tinggal komen:

AKU MAHU BERCUTI | Penginapan Bak Syurga di Avani Sepang Goldcoast Resort

Sunday, February 19, 2017 RahimAim21 23 Comments

Bismillah...
Alkisah...



Assalamualaikum dan selamat malam. Sihat semua? Along kurang sihat. Tekak terasa sedikit perit. Mungkin faktor cuaca yang tak menentu. Entahlah. Harapnya, Along cepatlah sembuh. Banyak lagi sekolah yang Along perlu lawati sepanjang bergelar PELAJAR PRAKTIKAL ni. Eh? Along dah praktikal? Tak apa. Sabar. Cerita tu Along akan kongsikan dalam ENTRY yang lain.

Korang-korang semua! Bulan 3 nanti ada cuti sekolah selama seminggu kan? Kan? Kan? Korang dah ada perancangan ke nak buat apa selama seminggu tu? Ada merancang untuk bercuti ke mana-mana ke? Belum? Terbaik! Ni dia, Along nak kongsikan satu tempat menarik yang memang sangat sesuai buat korang semua, seisi keluarga untuk bercuti. Korang nak tahu tak kat mana? Eh! Mesti korang dah tahu kan? Baca sahaja tajuk ENTRY, mesti minda korang dah terfikir tentang AVANI SEPANG GOLDCOAST RESORT, ye tak? 

SEPANG, ada ke tempat percutian dekat SEPANG, SELANGOR? Pelik kan? Jarangkan dengar orang pergi bercuti di Sepang. Sebenarnya, ramai yang tidak tahu, disebalik kewujudan tempat-tempat menarik seperti KLIA dan LITAR SEPANG untuk F1, terdapat pelbagai lagi tempat-tempat menarik di Sepang yang boleh kita lawati. Sebagai contoh, korang tahu tak, dekat Sepang ni, ada tempat membeli-belah di mana pembeli dapat membeli barang-barang yang berjenama pada kadar harga yang murah berbanding tempat lain? Haha, mesti ada yang tertanya-tanya ni. Cuba korang GOOGLE, Mitsui Outlet Park. Dah google? Hah! Itulah tempatnya.

Sebelum korang nak menempuh masuk ke KLIA II, korang akan nampak satu bangunan macam MALL yang besar, kat situ lah terletaknya Mitsui Outlet Park ni. Kalau nak pilihan lain, korang boleh juga pergi ke KLIA II untuk membeli belah, semua benda yang korang nak beli, InsyaAllah, ada kat situ, Tapi! Ada tapinya iaitu, korang perlulah siapkan duit yang mencukupi. Hehehe.



Bukan itu sahaja, bagi korang yang kaki makan and suka makan, korang mesti singgah di medan ikan bakar dan makanan laut seperti Restoran Senandung Malam Seafood, Restoran Terapung H.M Sri Bagan Sdn. Bhd, Bagan Lalang Seaview dan banyak lagi, sebab apa Along cerita tentang semua tempat makan ini? Sebab seafood kat sini semuanya fresh-fresh belaka! Terbaik bak hang! Tidak lupa juga buat korang yang kaki pancing, berita baik buat korang! Kat Sepang ni ada tempat yang wajib korang kunjungi iaitu Jeti memancing Wak Sempuh. Macam-macam jenis ikan boleh dapat kat sini seperti jenahak, kerapu dan siakap, gred A pulak tu. 

Baiklah, sekarang Along nak cerita bab penginapan pula. Apa yang best kat Sepang ni pula, terdapat macam-macam jenis hotel di Sepang ni, jadi untuk memudahkan kerja korang bagi memilih hotel yang sesuai, korang boleh cuba buat carian dekat laman web Traveloka dan buat tempahan secara online disitu, memang senang. Apa? Tak pernah guna laman web Traveloka? Ni ada LINK untuk ke laman web tersebut.

.https://www.traveloka.com/en-my/

Antara tempat penginapan yang paling WIN kalau da sampai ke Sepang ni ialah Avani Sepang Goldcoast Resort. Kenapa resort ni yang paling WIN? Meh sini. rapat-rapat sikit, Along nak kongsi cerita, dengar dengan taat ya?! Resort ni terletak di Pantai Bagan Lalang. Jadinya resort ni korang agak-agak macam mana? Apa? Terapung atas air? Tahniah! Bijaknya korang! Betul tu, la terapung kat atas air.



Jujur cakap, Resort ni cantik sangat-sangat, Kalau dilihat menggunakan Helikopter ataupun DRONE yang mampu terbang tinggi di udara, korang akan dapati, susunan resort ni akan nampak macam bentuk palm tree. Menarik bukan? Avani Sepang Goldcoast Resort ni menawarkan empat jenis penginapan kepada para tetamu mereka, sama ada korang lebih suka superior room, three-bedroom villa, two-bedroom villa, ataupun family villa. Semua bilik berkonsepkan ala-ala relaxation and healing feeling macam tu. Saat anda masuk bilik or villa dia, korang akan paham la dengan apa yang dimaksudkan berdasarkan konsep RELAXATION and HEALING yang mereka bawakan ni. Mesti hilang terus rasa stress tu. 



Bagi korang yang datang bercuti dengan ahli keluarga yang ramai, memang sangat disarankan korang untuk ambik three-bedroom villa ataupun two-bedroom villa. Eh! Kenapa? Sebabnya ruangnya sangat lah luas dan memang selesa kalau korang datang dalam kuantiti yang ramai. Satu benda yang korang perlu tahu adalah, dekat sini jarak daripada LOBBY nak ke bilik masing-masing memang agak jauh, penat sikit lah kalau nak jalan kaki. Tapikan! Tapi, korang tak perlu risau kerana perkhidmatan buggy memang disediakan 24 jam, jadinya, korang hanya perlu keluarka telefon bimbit korang, telefon pekerja Resort ni dan diorang akan datang untuk ambik korang. 



Selain tu, disetiap bilik, basikal telahpun disediakan oleh pihak Resort untuk para penginapnya meronda-ronda kawasan Avani Sepang Goldcoast Resort, Seronok bukan? Walaupun resort ni mempunyai bilik dan villa yang terapung di atas laut, fasiliti seperti gym, swimming pool, spa, wifi dan juga golf tetap disediakan bagi tetamu mereka. Senang cerita memang lengkap la, semua ada dekat Resort ni dan yang paling seronok, korang nak tahu tak apa? Korang dapat tengok matahari terbenam daripada balkoni bilik korang tahu. Seronoknya! rasa tak sabar pula nak bercuti dekat sini! korang pula macam mana? Jomlah pergi! Apa tunggu lagi? Eh! Lupa, tunggu cuti sekolah, ya tak?! Tapi, sementara tunggu cuti sekolah tu, jomlah buat tempahan awal di laman web https://www.traveloka.com/en-my/hotel. Jomlah! Paling penting, Mari kita pergi bercuti! Yosh!!!


Terima Kasih Sudi Baca...
n_n


Salam Ukhuwah
ADIOS...
MAASSALAMAH...

23 orang telah tinggal komen:

AKU DAN MESIN MASA

Thursday, February 16, 2017 RahimAim21 8 Comments

Bismillah...
Alkisah...

DeLoreon Back To The Future
Gambar Ihsan dari ENCIK GOOGLE

Assalamualaikum dan selamat pagi. Mesin masa. Hurm. Untuk apa? Untuk Along kembali ke masa silam? Ubah masa silam Along? Masa silam yang dipenuhi kekhilafan dan dosa? Masa silam yang dipenuhi dengan perbuatan bodoh dan sia-sia? Masa silam yang dihantui kemalasan? Masa silam yang banyak mengajar Along tentang erti sebuah kehidupan? Masa silam yang telah menjadikan siapa diri Along sekarang ini? Masa silam yang sebenarnya, telah banyak memotivasikan diri Along untuk menjadi insan yang lebih baik? Masa sila itukah yang Along nak ubah?

Banyak cerita sains fiksyen yang Along dah tonton berkaitan dengan MESIN MASA. Sebagai contoh, BACK TO THE FUTURE. Korang pernah tengok cerita ni? Kisah seorang remaja bernama, Martin McFly dan kawan saintisnya Dr. Emmett Brown yang mencipta sebuah kereta diberi nama DeLoreon sebagai kenderaan merentas masa. Tetapi, sesuatu telah berlalku sehingga mengakibatkan Martin tersadai pada masa silam iaitu tahun 1955 kerana DeLoreon telah kehabisan Plutonium (macam minyak keretalah, tapi bukan minyak pun). Cerita panjang jadi pendek, pada tahun 1955 ni, Martin berjumpa dengan GEORGE remaja (Ayah dia) dengan LORRAINE remaja (Emak dia). kiranya waktu ni, ayah dengan emak dia belum kahwin lagilah. Konflik yang sedikit gila berlaku waktu ni adalah, LORRAINE jatuh hati dengan MARTIN. Gila tak? Orang yang bakal melahirkan kita, jatuh hati dekat kita? Apa berlaku andai si Martin ni, turut sama jatuh cinta dengan LORRAINE? Semestinya, Martin akan kekal di masa silam, dan tak kembali ke masa hadapan. Tapi, boleh ke begitu?

Ikut logik, Martin hanya akan lahir, andai LORRAINE dan GEORGE berkahwin. Betul? Setuju? Plot cerita BACK TO THE FUTUTRE ni, MARTIN tahu kebenaran tersebut dan tidak mahu kekal berada di zaman silam. Logik kan? Tapi, kalau martin ikutkan perasaan?Macam mana? hahaha. Adakah Martin akan menghilang daripada muka bumi? Lenyap sedikit demi sedikit? Semakin lama Martin semakin menjadi TRANSPARENT? begitu? Jadinya, Apa pula yang berlaku pada masa hadapan? Berubah? Adakah kehidupan keluarga GEORGE dan LORRAINE sahaja yang berubah? Keluarga mereka yang mengenali keluarga mereka, tak berubah ke? Terlalu banyak persoalan yang logik akal kita ada jawapannya.

Ramai orang terfikir nak kembali ke masa silam. Nak ubah semua kekurangan diri. Tapi, ramai orang terlupa, di saat otak mula berfikir secara rasional, di saat kita ingin kembali menjadi insan yang lebih baik, di saat kita ingin tinggalkan semua kekhilafan silam dan terus mengorak langkah megubah nasib hidup kita, bahawasanya, siapa yang menjadikan diri kita ketika ini, adalah diri kita sendiri.Diri kita yang telah melalui 1001 cerita suka dan duka sepanjang kita hidup pada masa silam kita. Jadinya, kenapa di saat kita dalam proses berubah ke arah kebaikan, kita mengharap agar dapat kembali ke masa silam? untuk ubah diri kita menjadi insan yang lebih baik? Rasa-rasanyalah kan, kalau dari dahulu lagi kita ni memang seorang yang baik, adakah kita akan kekal baik? Adakah pintu hati kecil kita akan diketuk seperti mana yang kita alami sekarang untuk kita berubah menjadi insan yang lebih baik? Jom kita fikir bersama.

Herm... Kerana itulah sampai sekarang, mesin masa hanyalah sekadar suatu IDEA yang cuba diketengahkan oleh orang-orang barat sejak dahulu kala lagi, IDEA yang tidak dapat direalisasikan langsung secara realiti. Namun, mereka sekadar realisasikannya dalam bentuk CERITA SAINS FIKSYEN. Persamaan MESIN MASA dengan CERITA SAINS FIKSYEN? Kedua-duanya adalah REKAAN MANUSIA SEMATA. Betul tak?

Kalaulah mesin masa itu wujud, kalaulah kan. Along tak nak kembali ke masa silam Along. Tapi, Along nak kembali ke zaman Nabi Adam. Hah! Zaman di mana Nabi Adam masih dalam syurga lagi. Untuk Along dapat halang Nabi Adam daripada memakan Buah Khuldi. Jadi, semua manusia akan kekal di dalam syurga Allah. Hah! Apa macam? Ada yang berfikir macam Along tak? Korang je yang fikir nak selamatkan diri sendiri. Along nak selamatkan kita semua. Bolehlah Along digelar HERO bagi MANUSIA.. hahaha. (poyo).

Kerana itulah Along berani menyatakan, MUSTAHIL untuk MESIN MASA itu WUJUD, SANGAT MUSTAHIL. TERLALU MUSTAHIL. Percayalah, Apa yang telah berlaku pada masa silam, adalah suatu sejarah yang sudah termaktub, suatu sejarah yang menjadikan siapa diri kita ketika ini. Sama ada kita ingin kekal seperti mana yang kita alami sekarang ini, atau kita ingin berubah menjadi insan yang lebih baik, itu terpulang kepada individu. Jangan BERANGAN untuk mengubah MASA SILAM. Tapi, kita perlu BERUSAHA mengubah masa sekarang kita agar kehidupan kita di masa mendatang, lebih baik daripada masa silam serta masa sekarang kita. NOKTAH!



n_n
Terima Kasih Sudi Baca...


Salam UKHUWAH...
ADIOS...
MAASSALAMAH...

8 orang telah tinggal komen:

AKU DAN EMPAYARKU RAHIM AIM

Sunday, January 22, 2017 RahimAim21 4 Comments

Bismillah,
Alkisah...

RAHIMAIM


Assalamualaikum dan selamat malam. Akhirnya, setelah sekian lama tiada sebarang perkongsian di blog, Along kembali untuk berkongsi cerita kepada korang semua. Dah 22 Januari dah. Bermaksud, dah 22 hari dah 2016 melabuhkan tirainya. Sungguh, masa berlalu begitu pantas. Umur pun semakin meningkat, Tolak tepi umur, tanggal 13 Januari yang lalu, SEMESTER 7 telah pun berakhir buat Along dan rakan-rakan seperjuangan yang lain di USIM. Semester 8 yang tak lama lagi berkunjung tiba, adalah SEMESTER PRAKTIKAL bagi kebanyakan dari kami PELAJAR TAHUN 4 USIM.

Ok, tolak ke tepi semua cerita di atas, kerana apa yang Along nak sampaikan pada malam ini ialah berkaitan dengan EMPAYAR yang Along cuba bina dan MASIH DALAM PROSES membinanya sehinggalah sekarang iaitu EMPAYAR yang diberi nama RAHIM AIM. Apa? Tak boleh ke sesebuah EMPAYAR di ambil sempena nama timangan Along sendiri? Salah ke? Ok, tahu, nama RAHIM AIM ni, ramai yang guna. Kalau korang SEARCH di MUKA BUKU, akan banyak akaun yang menggunakan nama yang sama. Tahu. Tahu sangat-sangat.

Tapi, sesiapa sahaja BEBAS untuk guna apa-apa nama di MEDIA SOSIAL bukan? Nama sama, bukan bermaksud orangnya sama. Kan? Perangai boleh jadi berbeza, umur pun berbeza Jadi, apa yang membezakan Along dengan pemilik atau pengguna RAHIM AIM yang lain? Semestinya ada 3 jenis perbezaan. Along adalah; 1) BLOGGER 2) VLOGGER 3) VINER. Setakat ni, Apa yang Along tahu, Along seorang sahaja yang buat 3 perkara ni dalam satu masa. RAHIM AIM yang lain buat ke? Hehehe.

Tak percaya?

1) Bila korang dah baca blog ni, maknanya korang tahulahkan Along seorang Blogger?
3) VINER : (RahimAim21 Vine)

EMPAYAR. Bila sebut empayar, seperti sesuatu yang sangat besar kan? sesuatu yang dikenali lah kan? Itulah cita-cita Along. Ingin dikenali, ingin jadi FAMOUS AMOUS dan juga POPULAR! Salah ke ada angan-angan sebegitu? Ibarat Mat Jenin sangat ke angan-angan Along ni? Tapi, biarlah Along dikenali kerana perkara yang baik-baik. Tak nak lah dikenali kerana Along ni PENJENAYAH atau MAFIA ANTARABANGSA atau PEROSAK AGAMA. Tak nak! Tak mahu! Biarlah Along dikenali kerana perkara yang baik-baik sahaja. Kerana kebaikan yang Along buat ke. hahaha. (Segala yang baik itu, datangnya daripada Allah, kau tiada apa-apa RAHIM).

Alhamdulillah, ramai orang kenal Along dengan nama RAHIM AIM. Ada kawan-kawan panggil Along dengan nama AIM, ada sebut AIM cara sebutan INGGERIS yang membaca maksud TUJUAN/ MATLAMAT/ MEMBIDIK. Ada juga yang sebut guna ala-ala melayu. Terpulanglah korang nak sebut macam mana pun. Kenapa Along tak guna RAHIM AIM untuk blog? Tu? Domain kan guna. Tapi, untuk kata ganti nama dalam penulisan, Along akan kekalkan penggunaan Along. Entahlah, rasa lebih dekat dengan pembaca. Ada juga perancangan nak guna kata ganti nama AKU, sebab lebih mudah, tapi tengoklah pada keadaan. Sebab dari awal niat, nak BINA EMPAYAR kata ganti nama ALONG untuk BLOG. Hahaha, EMPAYAR LAGI? Ala, benda berkait. Ok apa?

Along masih mencari-cari platform lain untuk meluaskan EMPAYAR RAHIM AIM. InsyaAllah, jika tiada aral melintang, Along nak jadi seorang PENULIS NOVEL yang BERJAYA! Nak melangkah setapak lagi dalam perkara yang Along minati. Along ni tamak sangat ke sampai nak cuba buat semua perkara? Entahlah. Along cuma nak jadi VERSATILE. Boleh buat macam-macam perkara dan dalam masa yang sama, mampu memberi impak kepada kehidupan sesiapa sahaja yang ikuti perkembangan Along. Hah! Besar kan cita-cita Along? Along cuma nak buat sesuatu yang mampu beri manfaat buat orang lain dan dalam masa yang sama, sebagai memperingatkan diri Along sendiri bahawa Along adalah seorang Hamba dan kekal menjadi seorang Hamba yang bertuhankan Yang Maha Esa.

Korang yang nak sertai dan jadi sebahagian daripada empayar Along, korang boleh LIKE dan FOLLOW PAGE Along di: (RahimAim21)

Korang juga boleh FOLLOW Along di media sosial lain seperti yang tertera di bawah:

INSTAGRAM : (rahimaimdotcom)
TWITTER : (RahimAim21)

Terima kasih sudi baca...
n_n


Salam UKHUWAH...
ADIOS...
MAASSALAMAH...

4 orang telah tinggal komen: