EFG PILIHAN HARI INI

Dear Follower

CUBAAN MENJADI VINER

Bismillah...
Alkisah...


Tempat : Rumah Sewa
Masa : 10:01


Rahim Aim
RahimAimDotCom

Assalamualaikum dan selamat malam. Sekadar coretan pendek yang Along ingin kongsikan buat korang semua. Selebihnya, biar VINE Along berbicara. CEWAH! Along baru nak cuba sebenarnya ceburkan diri dalam bidang VINE ni. Bukan apa, macam korang tahu, Along ni seorang VLOGGER. Ke orang tak tahu? Hurm, biasalah, VLOGGER tak FAMOUS, tak ada siapa ambil peduli, ya tak? Sebabkan kekangan IDEA dan MASA, Along dah agak lama juga tak buat VLOG. Setelah berfikir panjang, Akhirnya, Along buat keputusan untuk ceburkan diri dalam bidang VINE. Tak perlu buat video panjang-panjang. Tak perlu fikir idea-diea berat. Cukuplah sekadar video santai untuk tontonan korang semua.

Alhamdulillah, setakat ni, konsisten, dah 4 hari along buat vine. Apa tujuan Along cakap dekat korang semua? Sebenarnya, Along nak korang semua #SUPPORT Along. hehe. Segala KEJIAN dan HINAAN tak dilayan. Tapi, MOTIVASI MEMBANGUN tu yang Along CARI. Yela, dalam hidup kita ni, ada yang suka JATUHKAN kita, Tapi, jangan lupa, tetap pasti wujud manusia di luar sana yang akan #SUPPORT hasil kerja kita. Oraite?

Ok, Along akan kongsikan LINK ke VINE Along untuk korang tonton. Bukan tak nak share sini, cumanya, Along nak korang terokai PAGE Along di FB. Hehehe.. Jangan marah ya?

PAGE : https://www.facebook.com/RahimAimBudakPrihatin/

Klik sahaja ok link di atas ni? Please... Korang baik kan? Cantik kan? Handsome kan? Kacak kan? Support Along tau! Segala kerjasama korang amatlah Along hargai.... n_n


Terima Kasih Sudi Baca...


Salam UKHUWAH...
ADIOS...
MAASSALAMAH....

CORETAN PENDEK PERKONGSIAN PANJANG

Bismillah...
Alkisah...


Tempat : Meja Belajar
Waktu : 7:59 malam


KURANG IDEA
Ihsan gambar dari GOOGLE

Assalamualaikum dan selamat malam. Salam maghrib buat semua umat Islam. Sementara tunggu waktu Isya` ni, sudilah kiranya korang semua baca perkongsian Along pada waktu dan ketika ini. Janganlah SERIUS sangat. Bukan perkongsian berat-berat pun. Sekadar nak beritahu suatu perkara sahaja. Bertepatan dengan tajuk CORETAN PENDEK PERKONGSIAN PANJANG. Along klasifikasikan kedua-duanya dalam dua PLATFORM yang berbeza.

Begini, Along ni, nak kata rajin sangat UPDATE apa-apa di BLOG mahupun MEDIA SOSIAL yang lain seperti MUKA BUKU, tak juga. Cuma, bila ada sesuatu yang Along ingin coretkan dalam bentuk penulisan yang ringkas, Along lebih suka menulis di Muka Buku. Ada kalanya di TWITTER begitu juga jika berkesempatan, akan diterjemahkan melalui V-LOG. Tapi, bila berkaitan dengan perkongsoan yang PANJANG, Along lebih suka menulis di BLOG Along aka Laman Perkongsian Maya Along ini. 

Kadang-kadang, bila buka BLOG, memang nak tulis sangat-sangat. TAPI! Idea yang ada hanyalah IDEA yang bakal ditulis dan dicoret dalam suatu perenggan yang pendek. Oleh itu, Along lebih memilih Muka Buku sebagai laman perkongsian atau tempat Along mencoret cerita pendek buat bahan bacaan korang semua.

Satu perkara yang Along tak suka adalah menulis akan perkara yang Along kurang IDEA. Menulis sesuatu, tetapi IDEA tidak berkembang. Memanglah, nak tarik ramai PEMBACA, perlu tulis apa sahaja, sehinggalah kita berjaya. TETAPI! Menulis tanpa JIWA? Herm, Tu bukan cara penulisan serta perkongsian Along. Along menulis kerana kepuasan diri dan berharap agar korang juga berpuas hati dengan apa yang Along kongsikan. Tapi, kalau kepuasan hati korang sahaja Along perlu jaga, kepuasan hati Along siapa nak jaga kan? Hurm... Dah lah Along ni SINGLE.... Tak ada siapa yang sudi jaga perasaan Along ni. UPS! Korang jangan pula tawar diri untuk jadi pelengka hidup Along ok? Along selesa jadi begini. Faham? Hehehe...

Oklah, Along rasa, itu sahaja penerangan yang Along ingin sampaikan kepada korang semua. Maaf sebab selalu sangat jadi ibarat CHIPSMORE yang sedap tu. Kejap ada, kejap tak ada...


Terima Kasih Sudi Baca...
n_n


Salam UKHUWAH...
ADIOS...
MAASSALAMAH...

INTERNET BANKING BANK ISLAM KENA LOCKED

Bismillah,
Alkisah,

BANNER dari BANK ISLAM

Assalamualaikum dan selamat tengah hari. Merujuk kepada tajuk perkongsian Along hari ini, secara rasminya, Alhamdulillah Along terlepas daripada belenggu masalah yang melanda diri Along disebabkan kecuaian Along sendiri. Masalah tersebut adalah Along tak boleh access INTERNET BANKING BANK ISLAM Along disebabkan salah masukkan PASSWORD melebihi 3 Kali sehingga ianya boleh mengakibatkan ianya di LOCKED untuk beberapa hari. 

Bagi korang yang sedang menghadapi masalah ni, Along nak bagi satu saranan. Terus TELEFON BANK ISLAM CENTRE di talian 03-26900-900. Jangan jadi macam Along. Menyusahkan diri dengan menghantar EMAIL kepada mereka. Tak memasal macam-macam soalan Along kena jawab bila mereka telefon Along. Pulak tu, telefon guna nombor lain. Dah macam kes soal siasat dah. Sabar sahajalah. Walaupun nampak LECEH, tapi, bila Along fikir POSITIF. Itu tanggungjawab diorang. Tak begitu? Untuk pastikan satu-satu kebenaran itu, mereka perlu tanya sehinggalah mereka berpuas hati dengan jawapan kita. #RESPECT

Macam Along katakan, jika perkara ini berlaku kepada korang, atau sesiapa sahaja. Telefon BANK ISLAM CENTRE dengan segera. Berurusan dengan mereka lebih mudah. Ini, mengikut pengalaman Along sendirilah. Tak tahu pula pengalaman orang lain macam mana. Nanti mereka akan bagi korang pilihan, RESET PASSWORD atau  NAK CUBA PASSWORD LAMA. Kalau cuba, mereka bagi kita peluang 3 KALI sahaja. Kalau Along, Along pilih RESET PASSWORD, sebab Along memang terlupa sepenuhnya PASSWORD Along tu. Huhuhu.

Antara soalan LAZIM yang korang akan dapat adalah :

1) Nama KITA
2) Nombor Kad Pengenalan
3) Nombor telefon
4) Nama Ibu
5) Baki Semasa Akaun
6) Pengeluaran/ Kemasukan duit terakhir
7) Buka akaun bank dekat CAWANGAN mana dan BILA

Dan pelbagai lagi soalan yang berkaitan. Katalah korang tak ingat apa-apa. Korang pergi ke cawangan yang berhampiran. Minta Maklumat-maklumat yang berkaitan dengan soalan di atas. Tapi, takkan NAMA SENDIRI pun korang tak tahu kot? NAMA IBU SENDIRI pun korang lupa ke?

Konklusinya, janganlah korang sesekali lupa DARATAN. Eh? Maksud Along lupa PASSWORD INTERNET BANKING BANK ISLAM korang. Jangan jadi macam Along tahu? Tolong simpan PASSWORD korang tu elok-elok. Supaya nanti, bila korang terlupa, bolehlah korang rujuk semula. Ok?


Terima Kasih Sudi Baca...
n_n


Salam UKHUWAH...
ADIOS...
MAASSALAMAH...

MASIH BELUM SEMPURNA

Bismillah...
Alkisah...

Surah Al`Asr beserta terjemahan
Ihsan gambar dari GOOGLE

Assalamualaikum dan selamat petang. Alhamdulillah, hujan turun dengan lebatnya. Dapat juga main hujan hari ini. Hehehe. Ni semua gara-gara sidai pakain yang dibasuh, walaupun dah tahu dan dah nampak, cuaca mendung tatkala mata memandang ke arah langit. Namun, hati tetap kuat mengatakan, KAU PERLU SIDAI BAJU SEKARANG RAHIM!. Haha, Hujan pun hujan lah, yang penting baju tetap perlu disidai. Bukan apa, takut terlupa sahaja....

Pernah tak kita rasa, kita ni, BELUM LAYAK untuk MENEGUR atau MEMBERI NASIHAT kepada orang lain, memandangkan kita ni, masih banyak kekurangan yang perlu kita baiki. Pernah tak fikir begitu? Tapi, pernah tak terfikir, jika SEMUA ORANG, berfikiran begitu, maka, siapa yang ingin tegur serta beri nasihat kepada orang lain? Siapa yang ingin sampaikan kebaikan walaupun satu ayat? Siapa yang akan jadi UMAT yang terbaik iaitu, MENYURUH KEPADA KEBAIKAN serta MENCEGAH akan KEMUNGKARAN? Siapa? Siapa? 

Memanglah, agak mustahil orang lain berfikiran seperti kita. Kerana itulah wujudnya pakar-pakar motivasi, Alim Ulama` yang sering menyampaikan nasihat serta tunjuk ajar untuk orang biasa  seperti kita menjalani kehidupan yang lebih baik. Namun, mereka tidak akan SENTIASA ADA bersama kita. Setiap saat mahupun waktu untuk beri nasihat kepada kita mahupun orang sekeliling kita. Mereka akan ada, jika kita atau orang-orang sekeliling kita cari mereka. JIKA lah kan...

Memang, realitinya, sebagai manusia, kita tidak SEMPURNA. Masih ada cacat celanya dimana-mana. Nak cakap soal menjadi insan yang BAIK? Soleh / Solehah? Kita masih belum sempurna dari aspek agama mahupun iman. Masih banyak yang perlu kita pelajari. Masih banyak yang perlu kita dalami. Namun, jangan lupa satu perkara, memberi nasihat itu, suatu kebaikan yang mampu bantu diri kita sendiri untuk menjadi insan yang lebih baik.

Tidak semestinya, kita perlu jadi manusia yang hampir SEMPURNA terlebih dahulu barulah kita boleh memberi nasihat, mengajak orang melakukan kebaikan serta mencegah kemungkaran. Tidak! kerana kita memang takkan pernah jadi manusia yang sempurna. Jadi lebih baik, ya. Jadi sempurna? Mustahil. Sempurna SIFAT, belum tentu sempurna Agama. Sempurna Agama belum tentu sempurna Iman. Sempurna Iman? Belum tentu ada jaminannya akan kekal beriman sampailah ajal menjemput kita. Kerana Setiap perkara yang bakal berlaku, kita langsung tidak mengetahuinya. Hanya Allah sahaja yang mengetahui segala sesuatu.

Jika takut pandangan orang terhadap kita apabila kita memberi nasihat secara lisan, maka kita nasihatlah orang lain melalui penulisan. Jika kita takut untuk nasihat orang lain melalui penulisan, maka kita nasihatlah mereka di dalam hati mereka. TAPI! Sampai bila kita sekadar mahu nasihat mereka di dalam hati sahaja? Sampai bila? Bukannya mereka tahupun yang kita sedang nasihat mereka? Sekurangnya melalui penulisan, mereka boleh baca, melalui lisan, mereka boleh dengar. Kan? 

Namun! Memberi nasihat itu, biarlah dengan cara BERHIKMAH. Jangan ikut cara KEYBOARD WARRIOR yang suka memberi NASIHAT secara EKSTREM! Sebab kita sepatutnya menggalakkan semula mereka yang SALAH di mata kita ini untuk berubah menjadi insan yang lebih baik, Bukannya membuatkan mereka semakin jauh, hanyut dilembah kebinasaan. Kita sepatutnya bantu mereka berubah dengan lisan mahupun penulisan kita, bukannya membuatkan mereka semakin membenci kita serta memberontak dan terun berontak untuk tidak beubah menjadi insan yang lebih baik.

.Ingat tak, masa kecik-kecik, bila mak kita halang kita lakukan sesuatu, pasti mak akan cakap, JANGAN BUAT, JANGAN PANJAT, JANGAN PUKUL, JANGAN GIGIT dan pelbagai lagi perkataan JANGAN yang wujud. Namun, apa kita buat? Kita akan buat perkara yang berlawanan dengan apa yang mak kita suruh. betul tak? Namun, apabila mak mula sebut, " HAH! BUATLAH-BUATLAH! HAH! PANJAT-PANJAT! PUKULLAH LAGI, PUKULLAH!" dengan nada yang SINIS. Apa kita buat? Kita berhenti bukan? Kita tak buat ikut suruhan mak kita tu.Betul tak? Itulah namanya PSIKOLOGI. Sebab itulah, apa jua perkataan yang keluar dari mulut kita, kita perlu fikir baik buruknya terhadap orang yang mendengar kata-kata kita tu. Begitu, perkara yang sama dari aspek penulisan kita. Sama sahaja.

Ironinya, semua orang layak beri nasihat... Cuma berani atau tidak sahaja. Bezanya, pada kaedah kita beri nasihat itu. Sama ada kaedah yang betul ataupun sebaliknya.... Yang mampu bantu orang lain menjadi insan yang lebih baik, atau semakin jauh terjunam ke lembah kebinasaan. Wallahualam...


Terima Kasih Sudi Baca...
n_n


Salam UKHUWAH...
ADIOS...
MAASSALAMAH.... 

BERLAKU ATAS ATURANNYA

Bismillah...
Alkisah...

Buih Takdir
Gambar Ihsan dari Encik GOOGLE

Assalamualaikum dan selamat petang. Dah 29 ogos dah. Lagi 2 hari sahaja lagi  kita bakal menyambut hari merdeka yang Ke-59 tahun. Wow! Dah 59 tahun dah Negara kita ini bebas secara FIZIKAL daripada penjajahan, namun, kebanyakan masyarakat kita, masih lagi kekal dijajah secara MENTAL oleh mereka. Korang faham maksud Along kan? Budaya barat, Budaya yang diagung-agungkan oleh kebanyakan masyarakat kita. Kerana itulah, kebanyakan budaya melayu semakin mati ditelan zaman. Itupun jika korang faham maksud Along lah....

Setiap perkara itu, berlaku atas aturannya. Aturan Yang Maha Esa yang kita gelar TAKDIR ini, adalah sesuatu yang kita tidak dapat elakkan. Sesuatu yang tidak dapat kita putarkan waktu, sesuatu yang tidak dapat kita ubah, sama ada menggunakan mesin masa yang sekadar wujud dalam cerita FANTASI, ataupun meja belajar NOBITA yang hanya wujud dalam cerita animasi DORAEMON. Tidak! Kita memang tidak dapat mengubahnya.

Ya! Kita boleh cegah dan elak sebelum ianya terjadi. Namun, di saat ianya terjadi, kenapa sewenang-wenangnya kita salahkan takdir? Sedangkan takdir itu datangnya dari Allah Yang Maha Esa. Maka, setelah musibah menimpa diri, keluarlah pelbagai ketidak puas hatian daripada mulut kita. Jikalau berkalau menjadi pendamping diri dan hati mengenangkan nasib buruk yang menimpa diri. Kalaulah aku begitu, kalaulah aku begini. Namun, jarang sekali kita menadah tangan, memohon keampunan daripada Allah. Eh? Kenapa bila ditimpa musibah kita perlu meohon keampunan? Sebab mungkin inilah peluang kita untuk mendekatkan diri semula kepada Allah setelah segala keselesaan yang Allah beri, kita guna pakai tanpa ada sedikitpun rasa bersyukur yang terbit dari lidah dan hati kita. Pernah dengar ungkapan KUFUR NIKMAT? Allahu, minta dijauhkanlah daripada kita semua.

Betul, orang tak lalui apa yang kita lalui. Orang tak rasa apa yang kita rasa. Orang tak fahami apa yang kita lalui kerana kita sendiri tidak faham apa yang kita lalui. Tapi, Sebagai orang yang tak LALUI, tak RASAI dan tak FAHAMI, kita sepatutnya bantu mereka yang ditimpa musibah ni, mengingatkan mereka kembali akan hakikat sebenar kewujudan diri mereka di muka bumi ni. Kita tidak sepatutnya, menghempap-hempap mereka dengan TOHMAHAN, AMARAH, dan PERSOALAN yang TIDAK MASUK AKAL. "Kenapa boleh jadi begini? Kau mesti bawa motor tadi laju kan? Kau ni memang tak pandai jaga anaklah! Macam manalah kau boleh terjebak dengan perkara ni? Apa salah ibu?, kenapa anak ibu jadi macam ni?" dan pelbagai lagi soalan yang seolah-olah menyalahkan takdir yang berlaku,

Itu realiti masyarakat kita. Yang kena musibah? Allahu, dia menjadi KELIRU hanya kerana kata-kata manusia yang suka MENYALAHKAN TAKDIR. Meletakkan kesalahan kepada orang yang TERKENA MUSIBAH ke atas manusia seperti mereka. SABAR! Itu memang kata kunci keramat. Namun, tidak semudah yang disangka. Kita lupa, sifat sabar itu datangnya daripada Allah. Dan hanya Allah yang mampu kurniakan sifat sabar ke atas hamba-hambanya. Kita selalu berdoa dan berharap agar Allah hadirkan sifat sabar secepat mungkin. Namun, apabila sudah lama sangat berdoa, hari makan hari, bulan makan bulan, tahun makan tahun, tak juga sifat sabar itu kita berjaya miliki. Apakah kita perlu berhenti dari berdoa dan berharap? Tidak sedarkah kita, Allah sedang uji kita. Allah uji, sama ada kita mampu bersabar ataupun tidak dalam mengharap untuk memiliki sifat Sabar? Jika kita berjaya dalam ujiannya, tidak kah SABAR itu menjadi milik kita?

Percayalah, Takdir itu berlaku atas Aturannya. Tidak akan lambat mahupun cepat walaupun sesaat. Dan setiap takdir yang menerpa diri kita, yakin dan percayalah, pasti ada HIKMAH BESAR yang tersembunyi disebaliknya yang akan kita ketahui apabila tiba masanya suatu hari nanti mengikut juga takdir yang ditetapkan oleh Yang Maha Esa. Yang berjaya itu tidak ramai, maka kita jadikan diri kita sebaik mungkin untuk jadi sebahagian daripada yang tidak ramai itu. :)


Terima Kashi Sudi Baca....


SALAM UKHUWAH...
Adios...
Massalamah...

n_n

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...