Takut Untuk Cegah Kemungkaran

Bismillah…
Alkisah…

Gambar Ihsan PakCik GOOGLE

Assalamualaikum dan selamat malam. Alhamdulillah, entri ke-2 untuk 2018. Masih terlalu awal untuk aku perkatakan tentang mood penulisan blog aku pada tahun ni. Semangat nak berkongsi cerita memang ada. Berkobar-kobar gitu. Mungkin sebab tahun baru. Di tambah pula dengan surat CINTA yang aku terima baru-baru ni daripada AdSense. Waduh, terharu! Semangat menulis di laman perkongsian maya aku ni, tak payah ceritalah! Sentiada meningkat setiap kali aku menatap surat CINTA tersebut. 

Herm… mesti korang dah bosan kan dengar cerita berkaitan dengan surat CINTA dari AdSense tu? Yelah, aku bercerita seolah-olah aku adalah satu-satunya INSAN di muka bumi ni yang dapat surat tersebut. Padahal, lebih ramai, malahan yang telah kutip duit hasil daripada AdSense pun, MasyaAllah, sungguh ramai bilangannya. Kan? Tak apa… Entri hari ni, sangat berbeza dengan muqaddimah perkongsian aku pada hari ni. Jangan risau… Tiada kaitan dengan surat tersebut pun.

TAKUT UNTUK MENCEGAH KEMUNGKARAN | Allahu… Korang tahu kan, bilaman kita nampak satu-satu perkara mungkar. Lagi-lagi bila perkara tersebut berlaku depan mata kita. Yang lakukan pula, kawan baik kita sendiri. Nak halang dengan tangan kita (kuasa/ kudrat)? Kita takut nnti jadi gaduh pula. Nak halang dengan kata-kata? Nasihat? Kita takut kawan kita tu sakit hati pula. Jadi, pilihan terbaik? Adakah Halang dan cegah guna hati? Berdoa supaya kawan kita tu berubah? Berdoa supaya kita tidak jadi seperti dia? Atau, berdoa supaya kita diberi kekuatan supaya suatu hari nanti kita mampu untuk cegah perbuatan mungkar mereka sama ada dengan tangan mahupun lisan kita.

Herm… Jujur cakap. Aku sendiri, bila berlaku kemungkaran depan mata. Aku takut untuk cegah dengan TANGAN mahupun LISAN. Aku takut untuk melukai hati sesiapa. Takut, boleh menimbulkan kemarahan orang tersebut. Yelah, tak semua suka dengar NASIHAT… Kan? Siap dibalas pula dengan jawapan, “KUBUR LAIN-LAIN”. Atau jawapan paling hebat adalah “OSTAD, OSTAJAH Facebook (Ustaz & Ustazah) mai dah!” dan bermacam-macam lagi jawapan balas yang ada untuk mereka yang digelar “PENGHUKUM”, “PEMBUAT KERJA TUHAN”, “ACAH-ACAH ALIM” atau apa jua panggilan yang dirasakan perlu sebagai jawapan PERLIAN kepada mereka yang cuba untuk memberi sepatah dua nasihat kepada si pelaku mungkar. 

Ini baru berbentuk LISAN/ TULISAN. Ala, korang tahu apa yang aku cuba maksudkan. Apa yang korang fikir lagi? Aku tulis ni, tak bermaksud aku setuju dengan cara PAHLAWAN PAPAN KEKUNCI melakukan tugas TAK BERBAYAR mereka di mana-mana MEDIA SOSIAL sebagai tempat mereka, apa istilah tu? MENGHUKUM sesama MANUSIA. Tak, aku tak pernah bersetuju. Tapi, satu perkara yang aku tahu adalah. HUKUM tu memang sudah sedia ada dalam ISLAM. Hukum HALAL, Hukum HARAM. Hukum WAJIB, Hukum HARUS. Hukum MAKRUH, Hukum SYUBHAH. Semuanya sudah sedia ada. Dari sekecil-kecil dosa sehinggalah sebesar-besar dosa. Dari sekecil-kecil pahala sehinggalah sebesar-besar pahala, semuanya telah sedia ada. Kan?

Perkara mungkar ni, tak perlu tunggu perbuatan CABUL, ZINA, MINUM ARAK berlaku di kalangan masyarakat kita. MENCARUT misalnya, suatu perbuatan mungkar yang perlu kita cegah dikalangan masyarakat kita. Carut dapat apa? Dosa kan? Walaupun pada tanggapan kita, ianya sekadar dosa kecil. Namun, dosa tetap dosa. Kan? Macam aku cakap lah. HUKUM tu memang dah sedia ada. Tapi, hanya kerana kebanyakan dari kita tidak suka ditegur/ dinasihati, kita dengan senang hatinya MEMERLI mereka yang cuba menasihati kita.

Betullah kan, pepatah ARAB mengatakan, “Lidah itu lebih tajam daripada pedang.” Daripada LIDAH wujudnya pelbagai kata-kata yang mampu menggoncang jiwa-jiwa yang MUDAH TERASA dek kerana PERBUATAN mereka sendiri. Maksudnya apa? Maksudnya, SIAPA MAKAN CILI, DIA RASA PEDAS. Itu, mengikut pepatah melayu la. Huhuhu… Dia macam ni, sedikit-sebanyak, kita sedar apa kita buat tu SALAH, sebab tu kebanyakan dari kita akan cakap “Itu urusan aku dengan Tuhan” ataupun, “Itu dosa aku dengan Tuhan”. Ada pula yang cakap, “Esok lusa, aku taubatlah”. Soalan aku,dah taubat ke belum? Yakin ke esok lusa kau masih hidup?

Herm… Melalui penulisan dan perkongsian, aku beranilah tegur-tegur, nasihat-menasihati macam ni dekat korang semua yang sudi baca atau lebih tepat NASIHAT BUAT DIRI aku sendiri. Tapi, cuba kalau aku berdepan dengan realiti apa yang berlaku depan mata aku saban hari, aku takut der! Aku tak berani buat apa-apa! Aku hanya mampu berharap dalam hati agar pelaku-pelaku mugkar tu diberi hidayah oleh Allah, di masa yang sama, berdoa supaya Allah sentiasa lindungi dan jaga aku supaya aku tidak turut melakukan kemungkaran yang sama.

Aku pun manusia macam korang…. What do you guys expect? Aku seorang manusia yang tak sempurna. Jangan risau. Kali terakhir aku cek, aku ni masih lagi manusia. Tapi, biarah kita jadi manusia yang sedar diri. Kita ni HAMBA yang BERTUHAN. Bila maksud aku BERTUHAN, maksudnya, kita ni, hidup berteraskan HUKUM TUHAN. Tak rasa ke, bila kita langgar HUKUM tu, walau sekecil-kecil hukum, dosa dah tersedia buat kita? Seronok tak jadi pegumpul dosa? Tanya je. Aku sendiri kumpul dosa. Dah bertimbun dah rasanya. Herm…. Istighfar. Pernah buat? Tak apa… Jom istighfar sama-sama. Pohon keampunan daripadanya. Kalau ada kekuatan yang lebih pada diri, solat sunat TAUBAT. Tak susah pun… 2 Rakaat sahaja. Berazamlah agar segala perbuatan mungkar tersebut tidak kita ulangi di masa mendatang. Barulah boleh jadi MUSLIM/ MUSLIMAH yang HEBAT! Tak nak ke?

Lain orang, lain cara. Keras atau lembut, masing-masing punya cara. Tapi, macam aku cakaplah. HUKUM tu, dah memang ada. Siapa kita nak menolak atau menidakkannya. Apatah lagi ingin melanggar hukum tersebut. Kita ni HAMBA yang BERTUHAN. Fahami konsep seorang HAMBA. Kalau tak tahu, perlu ambil tahu. Boleh belajar. Zaman sekarang ni, zaman IT. Apa guna ada Telefon canggih-canggih, sambungan INTERNET yang MANTAP, tapi, diguna pakai untuk perkara yang tidak sepatutnya. Kalau dulu, nak timba ILMU AGAMA perlu baca daripada BUKU atau KITAB, sekarang GOOOOOOOGLE sahajalah. Apa susah! Kalau GOOGLE pun tak membantu mana, kita tengok YOUTUBE. Dengar CERAMAH! Senang….. Kan? Kalau tak yakin juga… Pergilah jumpa USTAZ atau USTAZAH yang ada dekat tempat korang tu, tanya… Sampai bila nak sesat JALAN hanya kerana MALU untuk bertanya?


Terima Kasih Sudi Baca….
n_n


Adios…
Maassalamah…

Surat Cinta Dari AdSense

Bismillah...
Alkisah...

Surat CINTA Dari AdSense

Assalamualaikum dan selamat pagi! Alhamdulillah, thumma, Alhamdulillah! Kita semua masih diberi peluang untuk bernafas dan menghirup udara segar. Masih diberi peluang untuk terus menikmati nikmat hidup yang mungkin ada di antara kita, telah kehilangannya semalam atau sebentar sahaja tadi. Allahu... Sungguh, kematian itu pasti. Korang tak takut ke kalau tiba-tiba sahaja jantung korang berhenti fungsinya? Kalau tiba-tiba, korang dipanah petir atau sebagainya? Benda tiba-tiba ni, tiada siapa boleh jangka. Mahupun aku, kau ataupun mereka. Kan?

Herm... Why so serious? Bukan kematian pun yang menjadi topik entri aku pada pagi ni. Jangan risau. Tapi, topik pagi ni adalah CINTA. Cinta yang telah lama aku tunggu. Cinta yang telah lama TERGANTUNG SEPI. Cinta yang aku tunggu ni, tidaklah bertepuk sebelah tangan. Sebab cinta yang satu ni, dah lama bersambut, siap bertepuk-bertampar lagi... hehehe... Tapi, tulah.. Punca surat CINTA ni lambat sampai adalah diri aku juga. Sikap sambil lewa aku dalam menjaga kebersihan RUANGAN PERKONGSIAN MAYA aku yang serba PUTIH, SUCI dan MURNI ini sehingga bersawang dalam tempoh yang panjang. Allahu...


Surat CINTA Dari AdSense

Dah! Cukuplah aku rasa selama ni yang aku telah mengabaikan pasangan hidup aku yang berbentuk penulisan maya ni. Macam CHIPSMORE pula. Kejap ada, kejap tak ada. Kalau boleh, memang la nak selalu ada dan berkongsi cerita. Bukan kalau, tapi aku akan sedaya upaya terap pada diri, MESTI BOLEH. Lagi-lagi bila surat CINTA dah sampai ni. Semangat dia lain macam sikit lah! Hehehe... Tak apalah, kalau orang kata, "Ala, hangat-hangat tahi ayam je tu!"... Haha, it`s ok lah. Yang penting aku dah ada surat CINTA RASMI daripada Adsense. Kau hado?! Hahaha...


Herm.... Itu sahaja untuk perkongsian kali ni. Cukup kot? Ala, macam lah aku tak menulis lagi lepas ni. Tak apa, lain masa aku berkongsi cerita lagi...


Terima Kasih Sudi Baca...
n_n

Adios...
Maassalamah...



P/S : Jangalah tanya kenapa kondisi surat CINTA tu COMOT semacam... Sebab aku sendiri tak tahu... Dapat-dapat memang dah dalam keadaan macam tu..huhu..

BORAK DENGAN NENEK

Bismillah...
Alkisah...

Gambar Nenek, Aku dan Atok. 

Assalamualaikum dan selamat petang buat semua. Sihat? Aku tanya ni bukan apa, sebab kebelakangan ni kan cuaca panas memanjang. Kebanyakan ahli keluarga aku sendiri mengalami demam yang agak teruk. Aku sendiri, baru juga baik daripada demam. Aku ni, kalau demam, terasa lemah sangat badan. Tekak aku, perit dia tu, Allahu, bila batuk-batuk pasti macam nak tercabut anak tekak. Lidah, dipenuhi mata ikan halus sehingga menyukarkan untuk aku makan mahupun minum. Herm... Allahu... Ujian... Sebab tulah aku ni jarang demam. Aku akan jaga sehabis baik kesihatan aku supaya tak demam. Tapi, bila dah takdirnya demam, haha! Apa boleh buat, teruknya mengalahkan ibu mengandung! Eh? gurau-gurau. Ibu mengandung tu lagi sakit. 
#TabikHormatBuatIbuMengandung. 

Entry ni aku peram dah agak lama... Bukan tak nak tulis, ada sahaja perkara yang aku perlu utamakan terlebih dahulu. Maaf bagi yang menunggu. Herm... Entry kali ni mungkin akan banyak olahannya, harap korang mudah faham dan mudah hadam. Bersama-samalah kita menjadi anak yang soleh dan solehah hendaknya...

BORAK DENGAN NENEK | Jarang sekali aku ada masa untuk borak dari hati ke hati dengan nenek sebelah emak aku. Mana tidaknya, setiap kali balik kampung, biasanya aku akan terus buat hal sendiri memabdangkan aku malas kacau orang-orang tua berbual. Tapi, beberapa minggu yang lalu, aku berkesempatan pulang ke kampung sendirian untuk menghantar barang ke rumah atok nenek.

Takkab sekadar hantar barang dan terus balik... Ye tak? Dah sampai tu, mestila rehat-rehat dahulu. Kebetulan atok aku tidur, nenek pula sendirian di dapur untuk masak makanan tengah hari. Jadinya, aku pun teman nenek berbual-bual. Dalam perbualan kami, begitu banyak nenek beri nasihat kepada aku yang aku kira, ianya baik untuk dikongsikan kepada korabg semua untuk kita sama-sama muhasabah diri.

1) PERKAHWINAN

Nenek cakap, nak kahwin perlu pilih pasangan yang betul. Perlu pilih kerana agamanya. Kalau pilih kerana rupa atau harta, maka mudah runtuhlah satu-satu institusi pernikahan. Nenek cakap berdasarkan pengalaman yang berlaku dalam keluarga kami juga. Berkaitan dengan pak cik dan mak cik aku, yang akhirnya bercerai... Tidak perlu tahu cerita panjangnya, cukuplah aku katakan, perkahwinan kedua pakcik aku adalah takdir terbaik yang aku nampak mengikut mata kasar aku. Kerana isteri keduanya sangatlah baik akhlaknya berbanding bekas isterinya yang terdahulu.. Wallahualam...

2) HUBUNGAN DENGAN IBU BAPA

Nenek cakap, jangan pernah benci ibu bapa kita walaupun banyak perkara yang kita tidak puas hati dengan mereka. Jaga hubungan kita dengan ibu bapa kita kerana merekalah yang telah melahirkan, menjaga serta membesarkan kita dengan sepenuh kasih sayang mereka. Mungkin kita rasa terkongkong, rasa semua benda kita tak boleh buat. Tapi, percayalah, itu semua ibu bapa buat demi kebaikan kita.

3) KISAH ANAK DERHAKA

Nenek cakap lagi, sebagai seorang anak, sejauh mana kita tidak suka tindakan ayah atau emak kita, janganlah sesekali kita jadi anak derhaka. Hanya kerana emak dan ayah tidak ada sefahaman lagi, dan menjadikan cerai sebagai solusi hubungan mereka, anak-anak janganlah sampai membenci salah seorang daripada emak dan ayah mereka. Si ayah, mahupun emak, janganlah pula menjadi batu api dengan cara menimbulkan rasa benci dalam diri anak-anak terhadap antara satu sama yang lain. Contoh ni juga berlaku dalam keluarga besar kami, tapi, Alhamdulillah..  Sepupu aku tu akhirnya sedar daripada kesilapan dia dan sudah kembali berbaik dengan emak dan ayah kandungnya..

4) KISAH HAJI DAN MEKAH

Nenek cakap, duit... Kalau kita kumpul banyak mana sekalipun, takkan pernah cukup. Duit juga, takkan mampu untuk kita bawa ke mati kerana duit-duit yang terkumpul akhirnya akan kita serahkan kepada waris yang tinggal setelah kita menghadap Ilahi kelak. Berapa ramai yang mampu pergi haji, tapi tidak pergi? Sedangkan, haji itu rukun Islam yang ke-5... Wajib ke atas mereka yang berkemampuan. Allah tak tuntut kita pergi haji setiap tahun. Cukuplah sekali seumur hidup.

Bab Haji ni, aku nampak keseronokan yang tergambar di wajah mak ayah aku yang baru sahaja pulang dari umrah baru-baru ni. Ayah aku siap merancang untuk pergi lagi... Kalau tak, sebelum ni, ayah asyik tangguh sahaja niatnya untuk pergi, yelah, mungkin belum bersedia mengikut kata orang-orang lama. Tapi, percayalah, sedia atau tak, bila dah mampu, silakan pergi, tak mampu pergi haji, mulakan dengan umrah. Rasai sendiri keadaan dan suasana di sana. InsyaAllah, korang akan rasa seronok dan sedih untuk kembali ke tanah air.

5) KISAH ANAK BAWA IBU BAPA PERGI HAJI

Nenek cerita, Pak de (pakcik no. 3)... Masa zaman belajar dia, melalui kehidupan yang payah. Yelah, nenek dan atok aku bukan orang yang senang. Anak-anak nak sambung belajar terpaksa pinjam sana pinjam sini. Emas pula, terpaksa digadaikan mana yang ada. Sehingga suatu saat, Nenek dan Atok berhajat nak pergi haji, tapi, tidak berkemampuan, maka mereka menangguh hajat mereka demi anak-anak mereka.

Pak de, di usia mudanya sekitar 20-an, telah berjanji untuk bawa atok dan nenek menunaikan haji setelah dia bekerja menggunakan gaji yang akan dikumpulnya. Dan, Alhamdulillah, janji bukan tinggal janji. Janji dari seorang anak yang menepati janji. Di usia muda, Pak de bawa nenek dan atok pergi menunaikan haji mengikut apa yang telah diungkapkannya sewaktu dia masih belajar dahulu. Allahu...  Aku mahu jadi seperti pak cik aku, permudahkanlah urusanku dan keluargaku dalam menjana kewangan untuk kami bersama-sama pergi menunaikan haji secepat mampu kami...

6) ATOK DAN NENEK BAB MAKAN

Cerita ni sekadar selingan, namun tetap ada nasihatnya. Nenek cerita, Atok, kalau pergi pasar, macam-macam ikan mahal ingin dibelinya. Tapi, bila di masak, tidak pula dimakannya. Rezeku tu tidaklah bazir memandangkan rumah makcik-makcik aku sekitar situ juga. Jadinya, makcik-makcik aku dan sepupu-sepupu aku, bila balik sahaja sekolah, akan pergilah rumah nenek, makan... Aku sendiri, bila balik kampung, akan makan apa yang nenek aku masak. Nenek aku masak sedap tahu! Hehe..

Cuma tulah, nenek cakap...  Selagi nenek sihat, bolehlah nenek masak jaga atok.  Tapi, nanti, bila nenek sakit, siapalah yang nak masak, nak kemas rumah, nak jaga rumah dan juga atok? Herm... Pertanyaan ni, berat untuk aku jawab.. Aku sekadar mengangguk dan memberi senyuman kepada Nenek...

#NenekkuHebat #TerimaKasihNenekAtasNasihatIni

Terima kasih sudi baca...
n_n
Adios...
Maassalamah... 

Realiti seorang RahimAim

Bismillah...
Alkisah...



Assalamualaikum dan selamat malam. Salam maghrib Along ucapkan buat sesiapa yang baca entry ini selepas solat maghrib. Salam Isya` pula Along ucapkan buat mereka yang baru sahaja dapat berada di alam maya selepas solat Isya`, sama ada berjemaah, mahupun secara sendirian. Selamat berkunjung singgah kembali Along ucapkan kepada semua yang sudi menerjah laman maya perkongsian Along yang telah lama bersawang ni. Berbulan-bulan lamanya, blog Along, kosong dari sebarang entri mahupun perkongsian baharu untuk dibaca oleh semua yang sudi baca.

Realiti, apa itu realiti hidup seorang lelaki kacak dengan panggilan nama RahimAim aka Along ni? Herm... Realiti yang telah banyak mencairkan para gadis jelita di luar sana? Realiti yang telah menjadi calon suami dambaan semua wanita? Realiti seorang lelaki yang sering menjadi sebutan oleh makcik-makcik kerana dia merupakan calon menantu terbaik pada zaman ini? Erk.... muntah hijau...

Bukan, itu bukan realiti yang ingin Along kongsikan... Tetapi, realiti yang bakal Along kongsikan ini, realiti yang sangat besar untuk sesiapa sahaja hadam dan terima. Realiti yang bakal membuatkan para pembaca tidak dapat tidur malam. Mungkin juga, akan ada yang terkencing dalam seluar kerana tidak dapat menerima realiti sebenar kehidupan seoarng lelaki kacak yang bernama RahimAim aka Along.

Kenapa? Kenapa sudah terlalu lama blog Along ini kosong daripada sebarang pengisian baharu? Pengisian yang sering kali Along kaitkan dengan diri Along sendiri atau lebih tepat, NASIHAT BUAT DIRI. Kenapa agaknya ya? Herm... Realitinya begini, sepanjang Along tidak menulis apa-apa, Along refleks diri Along. Hampir setiap hari Along tanya diri Along, Aku menulis untuk apa? untuk siapa? Kah! Padahal, dari dulu lagi Along ada matlamat yang jelas iaitu, ORANG BIASA, BERKONGSI CERITA. Along menulis kerana Along mahu BERKONGSI CERITA. Tapi, percaya atau tidak, sampai satu tahap, tiba-tiba minda Along wujudkan satu persoalan yang melibatkan hidup juga mati. Aku menulis untuk apa? Untuk siapa?

Untuk menyiapkab entri ini sahaja, kah! Makan hampir 2 minggu.  Padahal, bukan coretan yang susah sangat untuk ditulis pun. Sekadar perlu curah IDEA seperti kebiasaan yang Along lakukan, untuk perkongsian buat semua yang sudi membaca coretan di laman maya Along ini. Tapi, kenapa baru boleh siap hari ini? Sebab Along dalam proses kumpul segala kekuaatn untuk tulis semula, dan InsyaAllah, Along dah dapat kekuatan tu.

Orang kata, sebelum kita nasihat orang, kita perlu buatnya terlebih dahulu. Sebagai contoh, kita nasihat orang supaya solat jangan tinggal, supaya makan jangan membazir, supaya sentiasa mengingati mati, supaya sentiasa ikhlas dalam setiap amal dan perbuatan dan pelbagai lagi nasihat yang wujud dekat luar sana. Selepas kita sudah pastikan, diri kita sudah terdidik dengan perkara-perkara tersebut, barulah kita boleh menasihati orang lain dengan tenang. Sebab, diri kita sendiri sudah sebati dengan amalan-amalan baik tersebut.

Bukan Along nak kecam sesiapa. Tidak! Malahan, Along sangat galakkan proses nasihat-menasihati seperti yang dianjurkan oleh Islam. Tapi! Herm... Along sendiri rasa ada sesuatu yang kurang pada diri Along. Along perlu mantapkan diri Along terlebih dahulu. Along perlu jadi yang terbaik, untuk berkongsi cerita serta nasihat yang baik-baik. Poyo kan ayat Along? Macam lah orang lain tak buat perkara yang sama. Kan? Kena ingat, setiap orang kan berbeza. Setiap orang tak sama pemikirannya.

Perjalanan menuju TUHAN. Sebenarnya, ini yang Along sedang usahakan. Bukan bermaksud selama ini Along tak solat,tak puasa. Bukan, maksud dekat sini adalah Along ingin lebih mengenali Tuhan dengan memantapkan diri  dengan ilmu-ilmu agama. Jadinya, bila diri ini telah berjaya mempraktikkan sesuatu perkara itu dan jadikannya sebagai sebahagian daripada gaya hidup, InsyaAllah, dari situlah diri ini akan lebih seronok dalam memberi serta menerima nasihat. Masih banyak yang Along perlu belajar sebab semakin banyak yang kita belajar, semakin sedikit ilmu yang kita tahu. Kan? Ilmu yang kita ada sekarang ni pun, ibarat setitik air di lautan. Air laut tu, banyak kan? Kan? Kan?

Sekarang ni, Along rasa lebih tenang. Tenang daripada dahulu. Sepanjang Along tak menulis, sepanjang Along tinggalkan sementara dunia yang satu ini, sepanjang Along muhasabah dan refleksi diri. Akhirnya, Along kembali. Kembali untuk berkongsi cerita kepada sesiapa yang sudi berkunjung singgah dan baca. Alhamdulillah...

Bila kali terakhir Along tulis, Sekitar bulan 2 gitu. Sekarang? Bulan 10. Lama dah kan Along tak kongsi sebarang cerita? Herm...  Maafkan Along andai ada yang menunggu entri terbaharu daripada Along. Maafkan Along andai, ada yang suka dan selalu baca entri Along, malahan merindui entri terbaharu daripada Along setiap saat mahupun detik. Maafkan Along...

Tapi, apa boleh buat. Along perlu juga buat apa yang Along patut buat. Along perlu mantaplan diri Along dengan Ilmu serta adaptasikannya sehinggalah sebati dalam kehidupan Along. Cukupla Along cakap, InsyaAllah, Along dah semakin ok. Dah semakin matang dalam banyak perkara. Alhamdulillah....

Apa-apapun, now, I'm back! Along dah kembali! Membina semula empayar penulisan RahimAim! Kemungkinan besar, entri-entri mendatang, Along akan ubah kata ganti diri kepada aku. Sebab, rasa lebih dekat dengan pembaca gitu. Ok kan? Apa ada hal, penulisan Along. Hahaha... Suka hati Along lah.  Kekeke... Gurau-gurau.

Terima kasih sudi baca.

Adios...
Maassalamah...
n_n

AKU MAHU BERCUTI | Penginapan Bak Syurga di Avani Sepang Goldcoast Resort

Bismillah...
Alkisah...



Assalamualaikum dan selamat malam. Sihat semua? Along kurang sihat. Tekak terasa sedikit perit. Mungkin faktor cuaca yang tak menentu. Entahlah. Harapnya, Along cepatlah sembuh. Banyak lagi sekolah yang Along perlu lawati sepanjang bergelar PELAJAR PRAKTIKAL ni. Eh? Along dah praktikal? Tak apa. Sabar. Cerita tu Along akan kongsikan dalam ENTRY yang lain.

Korang-korang semua! Bulan 3 nanti ada cuti sekolah selama seminggu kan? Kan? Kan? Korang dah ada perancangan ke nak buat apa selama seminggu tu? Ada merancang untuk bercuti ke mana-mana ke? Belum? Terbaik! Ni dia, Along nak kongsikan satu tempat menarik yang memang sangat sesuai buat korang semua, seisi keluarga untuk bercuti. Korang nak tahu tak kat mana? Eh! Mesti korang dah tahu kan? Baca sahaja tajuk ENTRY, mesti minda korang dah terfikir tentang AVANI SEPANG GOLDCOAST RESORT, ye tak? 

SEPANG, ada ke tempat percutian dekat SEPANG, SELANGOR? Pelik kan? Jarangkan dengar orang pergi bercuti di Sepang. Sebenarnya, ramai yang tidak tahu, disebalik kewujudan tempat-tempat menarik seperti KLIA dan LITAR SEPANG untuk F1, terdapat pelbagai lagi tempat-tempat menarik di Sepang yang boleh kita lawati. Sebagai contoh, korang tahu tak, dekat Sepang ni, ada tempat membeli-belah di mana pembeli dapat membeli barang-barang yang berjenama pada kadar harga yang murah berbanding tempat lain? Haha, mesti ada yang tertanya-tanya ni. Cuba korang GOOGLE, Mitsui Outlet Park. Dah google? Hah! Itulah tempatnya.

Sebelum korang nak menempuh masuk ke KLIA II, korang akan nampak satu bangunan macam MALL yang besar, kat situ lah terletaknya Mitsui Outlet Park ni. Kalau nak pilihan lain, korang boleh juga pergi ke KLIA II untuk membeli belah, semua benda yang korang nak beli, InsyaAllah, ada kat situ, Tapi! Ada tapinya iaitu, korang perlulah siapkan duit yang mencukupi. Hehehe.



Bukan itu sahaja, bagi korang yang kaki makan and suka makan, korang mesti singgah di medan ikan bakar dan makanan laut seperti Restoran Senandung Malam Seafood, Restoran Terapung H.M Sri Bagan Sdn. Bhd, Bagan Lalang Seaview dan banyak lagi, sebab apa Along cerita tentang semua tempat makan ini? Sebab seafood kat sini semuanya fresh-fresh belaka! Terbaik bak hang! Tidak lupa juga buat korang yang kaki pancing, berita baik buat korang! Kat Sepang ni ada tempat yang wajib korang kunjungi iaitu Jeti memancing Wak Sempuh. Macam-macam jenis ikan boleh dapat kat sini seperti jenahak, kerapu dan siakap, gred A pulak tu. 

Baiklah, sekarang Along nak cerita bab penginapan pula. Apa yang best kat Sepang ni pula, terdapat macam-macam jenis hotel di Sepang ni, jadi untuk memudahkan kerja korang bagi memilih hotel yang sesuai, korang boleh cuba buat carian dekat laman web Traveloka dan buat tempahan secara online disitu, memang senang. Apa? Tak pernah guna laman web Traveloka? Ni ada LINK untuk ke laman web tersebut.

.https://www.traveloka.com/en-my/

Antara tempat penginapan yang paling WIN kalau da sampai ke Sepang ni ialah Avani Sepang Goldcoast Resort. Kenapa resort ni yang paling WIN? Meh sini. rapat-rapat sikit, Along nak kongsi cerita, dengar dengan taat ya?! Resort ni terletak di Pantai Bagan Lalang. Jadinya resort ni korang agak-agak macam mana? Apa? Terapung atas air? Tahniah! Bijaknya korang! Betul tu, la terapung kat atas air.



Jujur cakap, Resort ni cantik sangat-sangat, Kalau dilihat menggunakan Helikopter ataupun DRONE yang mampu terbang tinggi di udara, korang akan dapati, susunan resort ni akan nampak macam bentuk palm tree. Menarik bukan? Avani Sepang Goldcoast Resort ni menawarkan empat jenis penginapan kepada para tetamu mereka, sama ada korang lebih suka superior room, three-bedroom villa, two-bedroom villa, ataupun family villa. Semua bilik berkonsepkan ala-ala relaxation and healing feeling macam tu. Saat anda masuk bilik or villa dia, korang akan paham la dengan apa yang dimaksudkan berdasarkan konsep RELAXATION and HEALING yang mereka bawakan ni. Mesti hilang terus rasa stress tu. 



Bagi korang yang datang bercuti dengan ahli keluarga yang ramai, memang sangat disarankan korang untuk ambik three-bedroom villa ataupun two-bedroom villa. Eh! Kenapa? Sebabnya ruangnya sangat lah luas dan memang selesa kalau korang datang dalam kuantiti yang ramai. Satu benda yang korang perlu tahu adalah, dekat sini jarak daripada LOBBY nak ke bilik masing-masing memang agak jauh, penat sikit lah kalau nak jalan kaki. Tapikan! Tapi, korang tak perlu risau kerana perkhidmatan buggy memang disediakan 24 jam, jadinya, korang hanya perlu keluarka telefon bimbit korang, telefon pekerja Resort ni dan diorang akan datang untuk ambik korang. 



Selain tu, disetiap bilik, basikal telahpun disediakan oleh pihak Resort untuk para penginapnya meronda-ronda kawasan Avani Sepang Goldcoast Resort, Seronok bukan? Walaupun resort ni mempunyai bilik dan villa yang terapung di atas laut, fasiliti seperti gym, swimming pool, spa, wifi dan juga golf tetap disediakan bagi tetamu mereka. Senang cerita memang lengkap la, semua ada dekat Resort ni dan yang paling seronok, korang nak tahu tak apa? Korang dapat tengok matahari terbenam daripada balkoni bilik korang tahu. Seronoknya! rasa tak sabar pula nak bercuti dekat sini! korang pula macam mana? Jomlah pergi! Apa tunggu lagi? Eh! Lupa, tunggu cuti sekolah, ya tak?! Tapi, sementara tunggu cuti sekolah tu, jomlah buat tempahan awal di laman web https://www.traveloka.com/en-my/hotel. Jomlah! Paling penting, Mari kita pergi bercuti! Yosh!!!


Terima Kasih Sudi Baca...
n_n


Salam Ukhuwah
ADIOS...
MAASSALAMAH...