EFG PILIHAN HARI INI

Dear Follower

BERLAKU ATAS ATURANNYA

Bismillah...
Alkisah...

Buih Takdir
Gambar Ihsan dari Encik GOOGLE

Assalamualaikum dan selamat petang. Dah 29 ogos dah. Lagi 2 hari sahaja lagi  kita bakal menyambut hari merdeka yang Ke-59 tahun. Wow! Dah 59 tahun dah Negara kita ini bebas secara FIZIKAL daripada penjajahan, namun, kebanyakan masyarakat kita, masih lagi kekal dijajah secara MENTAL oleh mereka. Korang faham maksud Along kan? Budaya barat, Budaya yang diagung-agungkan oleh kebanyakan masyarakat kita. Kerana itulah, kebanyakan budaya melayu semakin mati ditelan zaman. Itupun jika korang faham maksud Along lah....

Setiap perkara itu, berlaku atas aturannya. Aturan Yang Maha Esa yang kita gelar TAKDIR ini, adalah sesuatu yang kita tidak dapat elakkan. Sesuatu yang tidak dapat kita putarkan waktu, sesuatu yang tidak dapat kita ubah, sama ada menggunakan mesin masa yang sekadar wujud dalam cerita FANTASI, ataupun meja belajar NOBITA yang hanya wujud dalam cerita animasi DORAEMON. Tidak! Kita memang tidak dapat mengubahnya.

Ya! Kita boleh cegah dan elak sebelum ianya terjadi. Namun, di saat ianya terjadi, kenapa sewenang-wenangnya kita salahkan takdir? Sedangkan takdir itu datangnya dari Allah Yang Maha Esa. Maka, setelah musibah menimpa diri, keluarlah pelbagai ketidak puas hatian daripada mulut kita. Jikalau berkalau menjadi pendamping diri dan hati mengenangkan nasib buruk yang menimpa diri. Kalaulah aku begitu, kalaulah aku begini. Namun, jarang sekali kita menadah tangan, memohon keampunan daripada Allah. Eh? Kenapa bila ditimpa musibah kita perlu meohon keampunan? Sebab mungkin inilah peluang kita untuk mendekatkan diri semula kepada Allah setelah segala keselesaan yang Allah beri, kita guna pakai tanpa ada sedikitpun rasa bersyukur yang terbit dari lidah dan hati kita. Pernah dengar ungkapan KUFUR NIKMAT? Allahu, minta dijauhkanlah daripada kita semua.

Betul, orang tak lalui apa yang kita lalui. Orang tak rasa apa yang kita rasa. Orang tak fahami apa yang kita lalui kerana kita sendiri tidak faham apa yang kita lalui. Tapi, Sebagai orang yang tak LALUI, tak RASAI dan tak FAHAMI, kita sepatutnya bantu mereka yang ditimpa musibah ni, mengingatkan mereka kembali akan hakikat sebenar kewujudan diri mereka di muka bumi ni. Kita tidak sepatutnya, menghempap-hempap mereka dengan TOHMAHAN, AMARAH, dan PERSOALAN yang TIDAK MASUK AKAL. "Kenapa boleh jadi begini? Kau mesti bawa motor tadi laju kan? Kau ni memang tak pandai jaga anaklah! Macam manalah kau boleh terjebak dengan perkara ni? Apa salah ibu?, kenapa anak ibu jadi macam ni?" dan pelbagai lagi soalan yang seolah-olah menyalahkan takdir yang berlaku,

Itu realiti masyarakat kita. Yang kena musibah? Allahu, dia menjadi KELIRU hanya kerana kata-kata manusia yang suka MENYALAHKAN TAKDIR. Meletakkan kesalahan kepada orang yang TERKENA MUSIBAH ke atas manusia seperti mereka. SABAR! Itu memang kata kunci keramat. Namun, tidak semudah yang disangka. Kita lupa, sifat sabar itu datangnya daripada Allah. Dan hanya Allah yang mampu kurniakan sifat sabar ke atas hamba-hambanya. Kita selalu berdoa dan berharap agar Allah hadirkan sifat sabar secepat mungkin. Namun, apabila sudah lama sangat berdoa, hari makan hari, bulan makan bulan, tahun makan tahun, tak juga sifat sabar itu kita berjaya miliki. Apakah kita perlu berhenti dari berdoa dan berharap? Tidak sedarkah kita, Allah sedang uji kita. Allah uji, sama ada kita mampu bersabar ataupun tidak dalam mengharap untuk memiliki sifat Sabar? Jika kita berjaya dalam ujiannya, tidak kah SABAR itu menjadi milik kita?

Percayalah, Takdir itu berlaku atas Aturannya. Tidak akan lambat mahupun cepat walaupun sesaat. Dan setiap takdir yang menerpa diri kita, yakin dan percayalah, pasti ada HIKMAH BESAR yang tersembunyi disebaliknya yang akan kita ketahui apabila tiba masanya suatu hari nanti mengikut juga takdir yang ditetapkan oleh Yang Maha Esa. Yang berjaya itu tidak ramai, maka kita jadikan diri kita sebaik mungkin untuk jadi sebahagian daripada yang tidak ramai itu. :)


Terima Kashi Sudi Baca....


SALAM UKHUWAH...
Adios...
Massalamah...

n_n

TRIVIA CERITERA HIDUP RAHIM AIM

Bismillah...
Alkisah...

RAHIM AIM OFFICIAL PICTURE

Assalamualaikum. Entri ni sepatutnya Along taip beberapa hari yang lalu. Namun, kerana kemalasan yang melanda, Along taip hari ni untuk menyahut CABARAN yang diutarakan oleh seorang rakan blogger yang kami panggil PCL pemilik blog nazlee.com. Terima kasih kerana sudi TAG Along bersempena dengan entri TRIVIA ni. InsyaAllah, Along akan cuba kongsikan sehabis baik, tentang SISI HIDUP Along yang lain. Yang ramai orang tidak tahu. Bukan na BERAHSIA atau MENYOROKKAN apa-apa selama ini. Cuma Tiada yang bertanya, makanya, tiada jugalah jawapan yang Along beri kepada sesiapa.

SALAH FAHAM MAKSUD "TRIVIA"

Pertamanya, selepas Along dapat tahu yang Along perlu meneruskan cabaran TRIVIA ni, Along tidak tahu menahu maksud sebenar TRIVIA. Apa yang Along tahu, TRIVIA adalah SOALAN. Apa jua bentuk soalan yang memerlukan jawapan. Entah kenapa, itu sahaja yang bermain di minda Along. Namun, setelah Along GOOGLE, apa yang boleh Along faham tentang maksud TRIVIA ini adalah, DETAIL terhadap satu-satu maklumat yang kurang penting. Kurang penting ke? Mungkin pada diri sendiri kurang penting. Tapi, pada orang lain, siapa yang tahu. kan?

BIODATA :

Nama                             :    NURRAHIM BIN SHAMSUDIN
Umur(2016)                   :    22 TAHUN
Nama Pena                    :    RAHIM AIM / RAHIM AIM21
Asal                               :    PONTIAN, JOHOR
Makanan Kegemaran    :    NASI AYAM
Minuman Kegemaran    :    LAI CHI KANG
Cita-cita                         :    PENULIS NOVEL
Hobi                               :    KAJI SOFTWARE
Pekerjaan(2016/2017)   :    PELAJAR TAHUN 4 IJAZAH SARJANA MUDA KOMUNIKASI                                                      DENGAN KEPUJIAN UNIVERSITI SAINS ISLAM MALAYSIA

TRIVIA :

JATUH CINTA PADA TEKNOLOGI

Along ingin kongsikan cerita, bagaimana Along mula menceburkan diri dalam dunia teknologi. Kerana dari situ jugalah, secara tidak langsung, Along mula mengorak langkah dalam dunia BLOG dan juga VLOG.

Along masih ingat, Along jatuh cinta terhadap perkara yang berkaitan dengan teknologi sewaktu Along berumur 14 tahun. Waktu tu, Along rosakkan laptop ayah Along secara tidak sengaja. Memang teruk jugalah Along kena marah. Dan tidak lama selepas peristiwa tu, Ayah belikan Along Set PC second hand. Waktu tu tak payah ceritalah. Gembira bukan kepalang. Macam-macam EXPERIMENT Along buat dekat PC Along tu. Macam-macam SOFTWARE Along cuba INSTALL. Maklumlah. PC sendiri. TERUJA dia lain macam. Sampailah PC tu rosak. Hantar betulkan dekat kedai komputer kawan Ayah. Hah! Ini cerita paling menarik. Di sinilah Along dapat hadiah. CD dan DVD installer WINDOWS! WINDOWS XP ada, WINDOWS VISTA ada, WINDOWS 7 pun ada. Waktu ni memang rasa dah bangga gila lah! Sebab boleh FORMAT PC sendiri bila mana PC ada problem.

TAPI! kerja FORMAT PC ni tak semudah yang Along sangka. Masih ingat lagi Along FORMAT PC sendiri. Jadi memang jadi. Cumanya, GRAPHIC tak cantik, SOUND tak ada. dan macam-macam kekurangan yang Along hadapi. RUPANYA, FORMAT bukan sekadar FORMAT semanta. Perlu juga ada DRIVER. Deng! Itulah pengalaman pertama Along Format PC sendiri.


PUNYAI LAPTOP PADA USIA 15 TAHUN

Sekitar tahun 2009, Akhirnya Along dapat miliki LAPTOP sendiri. Dan laptop tu masih lagi WUJUD sampai sekarang. Cumanya, bukan Along yang guna, Along bagi adik Along guna untuk kegunaan di Universiti. Along? Beli LAPTOP baru lah. Laptop yang Along guna sekarang ni, Along beli pada tahun lepas. Bukan apa, kenalah UPGRADE sikit LAPTOP. :)...

Ok, tutup cerita pasal beli LAPTOP baru tahun lepas. LAPTOP pertama Along tu, Along beli dekat PC FAIR. Masih ingat lagi, waktu tu, punyalah Along nak sangat MILIKI Laptop sendiri. Bukan tamak, cumanya PC Along tu CPUnya rosak teruk. Buat rugi je betulkn. Makanya, Along buat keputusan untuk beli LAPTOP sendiri. Semua duit dalam akaun BANK Along keluarkan semata-mata untuk miliki LAPTOP sendiri. Waktu tu, duit Along sekitar RM700. Harga laptop pula sekitar RM1400 jenis ACER ASPIRE 4738Z PROCESSOR INTEL TANPA GRAPHIC CARD 2GB RAM WINDOWS 7 64-BIT. Mana Along dapat lagi RM700? Kah-kah. Duit ayah. Ayah tambah lagi RM700. Thankx Ayah. Sayang ayah sangat-sangat. Dan dari situlah, bermulanya langkahan kedua Along dalam bidang teknologi.

BLOGGING 

Herm, susah nak cakap. Kenapa Along mula-mula BLOGGING. Cuma nak cakap, Along berblogging selepas SPM. Atas dasar apa? Mungkin dahulu, niat tidak menghalalkan cara. Pada awalnya, Along berblogging untuk jadi TERKENAL serta DIKENALI. Along ingin buktikan pada semua yang suka CONDEMN Along bahawa Along lebih hebat berbanding diorang. Along tidak perlukan diorang dalam hidup Along.

Namun, semakin Along ingin buktikan sesuatu, semakin Along rasa KOSONG. Seolah-olah apa yang Along cuba buktikan tu, tidak membawa apa-apa erti. Dan apa yang Along mahukan, semakin menjauhi Along. PUJIAN, TERKENAL, BERADA DI ATAS. Semuanya hanya angan-angan kosong. Sebab semuanya hanyalah DUNIA sahaja. Along seakan HILANG diri Along yang SEBENAR. Diri Along yang selalu merendah diri, selalu berbuat kebaikan tanpa minta sebarang balasan, selalu tersenyum ketika mana kesusahan melanda diri. Kerana itulah agak lama Along menyepi dari dunia BLOGGING. Sebab pada Along, seakan tiada erti teruskan BLOGGING kalau tiada hala tuju yang pasti.

Namun, akhirnya Along kembali ke dunia BLOGGING. Terima kasih buat semua warga EFG. Kerana telah membantu Along, melihat sisi lain dalam dunia Blogging. Kerana itulah Along akan terus gunakan Tagline Along iaitu, ORANG BIASA, BERKONGSI CERITA. Along ingin berkongsi cerita. Sama ada wujudnya pembaca ataupun tak, Along sudah tidak peduli. Kerana Along pasti, tetap wujud pembaca di luar sana yang sudi baca blog Along. Yang tak banyak, walaupun sedikit, perolehi manfaat daripada apa yang Along kongsikan. Dan dalam masa yang sama, ianya sebagai peringatan, nasihat serta teguran buat Along sendiri supaya menjadi manusia yang selalu bersyukur dan berhenti daripada menjadi manusia yang kufur.

VLOGGING

Siapa dekat sini tahu yang Along seorang Vlogger? tahu-tahu? Ramai yang tanya Along, kenapa Along VLOGGING. Yelah, Vlog-vlog Along bukannya KELAKAR pun. HAMBAR adalah. Buat orang menyampah pun ada. Herm, Korang tahu kan, ada orang yang gugup, berdarah gemuruh, bila buat PRESENTATION atau BERHADAPAN DENGAN KAMERA, mesti tersipu malu. Cakap pun menyalah-nyalah. Ada orang, sediakan SKRIP atas kertas. Ada orang HAFAL SKRIP dan berlatih depan cermin. Ada juga orang yang membelakangkan pendengar dan baca apa jua yang dipancarkan oleh LCD. 

VLOGGING inilah cara Along untuk atasi sifat GABRA, GUGUP serta GEMURUH. Along cabar diri Along dengan cara rakam diri sendiri bercakap. dan Post di internet untuk sesiapa sahaja yang sudi menonton. Along buat semua ni, bukan untuk jadi terkenal tahu? Lebih kepada latihan buat diri. Untuk jadi lebih berani. :)

IMPIAN 

Banyak impian yang Along nak, tapi belum tercapai. Contohnya nak dapat pangkat Dato` di usia muda, nak melancong ke serata dunia selagi mana mampu, nak buat aktiviti lasak dan ekstream, nak ada rumah sendiri, kereta sendiri, nak jadi kaya, boleh bawa keluar pergi mekah setiap tahun dan sebagainya. Namun! Kerana Along berpijak di bumi yang nyata, Along tahu, semua tu Along hanya boleh realisasikan dengan cara  dapatkan pekerjaan tetap terlebih dahulu. Macam mana nak dapatkan pekerjaan yang tetap tu? Along perlu tamatkan zaman UNIVERSITI terlebih dahulu. Eh? Kahwin? tentang tu, Along tak berani nak cakap. Sebab Along masih tak MOVE ON. Tak payahla nak bagi nasihat sangat, korang pun mesti susah nak MOVE ON kan kalau hubungan yang korang bina tu, terputus bukan sebab salah kau mahupun dia. terputus disebabkan kekangan keluarga. Kalau memang dah tertulis jodoh tu, milik Along dan dia, ya IMPIAN Along yang satu ni akan tercapai jua suatu hari nanti. Jika sebaliknya, biar takdir menentukan segalanya sama ada Along kahwin ataupun tidak... Dah-dah, senyum sikit. :)

SUKA KUCING

Jujur Along cakap, Along sukakan KUCING. Pernah keluarga kami bela kucing tidak lama dahulu, namun kami terpaksa hantar kucing-kucing tu ke tempat lain kerana sifat "merosakkan sesuatu" mereka yang tidak terkawal. Tapi tulah, Along kalau ada rumah sendiri, memang Along akan bela kucing. Cuma risau juga nak bela. Dengar kata, kos PENJAGAAN KUCING setiap bulan tinggi. Banyak pakai duit kalau nak jaga kucing ni. Betul ke?

KONKLUSI

Along tak pasti, apa lagi Along perlu kongsikan buat korang semua. Mungkin ada yang Along terlepas pandang. Tapi, Along pasti, maklumat tambahan korang boleh cari sendiri dalam BLOG Along sebab Along rasa, banyak yang telah pun Along kongsikan sebelum-sebelum ni dalam penulisan lama Along. Korang hanya perlu cari gali sahaja ENTRI-ENTRI lama Along, InsyaAllah nanti korang akan jumpanya.

Sebelum Along mengakhiri perkongsian cerita Along pada hari ini, Along ingin TAG rakan blogger along yang lain untuk meneruskan CABARAN TRIVIA ini. Mereka adalah :

1) http://www.akupenghibur.com/

Harapnya, mereka sudilah ceritakan SISI lain dalam hidup mereka. :)

Terima Kasih Sudi Baca...


Salam UKHUWAH...
ADIOS...
MAASSALAMAH...

n_n



TONGUE TWISTER GAME CHALLENGE

Bismillah...
Alkisah...

Lidah terbelit
Gambar Ihsan : GOOGLE

Assalamualaikum dan selamat malam. Hari ni Along nak ajak korang main satu permainan. Dalam bahasa inggeris, permainan ni disebut sebagai "TONGUE TWISTER". Dalam bahasa Melayu? Pembelit Lidah. Lebih kuranglah maksudnya begitu. TONGUE TWISTER ni, adalah suatu permainan yang mempunyai urutan perkataan yang hampir sama sebutannya. Dan kita perlu sebut keseluruhan ayat tu dengan pantas. Ala, takkan korang tak pernah main kan? Sebab permainan ni, wujud juga dalam versi bahasa melayu. Tak pernah dengar? Ok-ok, dekat bawah ni ada beberapa contoh, permainan ni dalam versi BAHASA MELAYU :

1) Buaya biawak, buaya biawak, buaya biawak,
2) Kakak ku kata, kuku kaki ku kotor. Ku kikis kuku kotor kaki ku.
3) Bila Billy balek ka Bali Billy boleh beli bola-bola.
4) Buaya buaian biawak, buaya buaian biawak,

Ok, itu VERSI Bahasa Melayu. Hari ni, Along nak bawakan kepada korang VERSI Bahasa Inggeris punya. Ada orang kata, dengan kita selalu latih lidah kita untuk sebut perkataan-perkataan serta ayat-ayat Bahasa Inggeris yang susah, mampu membantu kita bina keyakinan untuk bertutur dalam Bahasa Inggeris. Wallahualam. Sebab pada Along, ianya bergantung pada usaha dan minat individu itu sendiri. Keyakinan pula, akan datang andai seseorang tu mampu buang sifat takut dalam diri. Itu sekadar pandangan peribadi Along lah.

Baiklah, di bawah ni, Adalah beberapa kompilasi "TONGUE TWISTER" versi Bahasa Inggeris yang korang boleh cuba sendiri. 


1) 
Peter Piper picked a peck of pickled peppers.

A peck of pickled peppers Peter Piper picked.

If Peter Piper picked a peck of pickled peppers,
Where's the peck of pickled peppers Peter Piper picked?


2)
I saw Susie sitting in a shoe shine shop.
Where she sits she shines, and where she shines she sits.
3)
How many boards
Could the Mongols hoard
If the Mongol hordes got bored?

4)
Something in a thirty-acre thermal thicket of thorns and thistles thumped and thundered threatening the three-D thoughts of Matthew the thug - although, theatrically, it was only the thirteen-thousand thistles and thorns through the underneath of his thigh that the thirty year old thug thought of that morning.

5)
There was a fisherman named Fisher
who fished for some fish in a fissure.
Till a fish with a grin,
pulled the fisherman in.
Now they're fishing the fissure for Fisher.

6)
To sit in solemn silence in a dull, dark dock,
In a pestilential prison, with a life-long lock,
Awaiting the sensation of a short, sharp shock,
From a cheap and chippy chopper on a big black block!
To sit in solemn silence in a dull, dark dock,
In a pestilential prison, with a life-long lock,
Awaiting the sensation of a short, sharp shock,
From a cheap and chippy chopper on a big black block!
A dull, dark dock, a life-long lock,
A short, sharp shock, a big black block!
To sit in solemn silence in a pestilential prison,
And awaiting the sensation
From a cheap and chippy chopper on a big black block!

7)
Luke Luck likes lakes.
Luke's duck likes lakes.
Luke Luck licks lakes.
Luck's duck licks lakes.
Duck takes licks in lakes Luke Luck likes.
Luke Luck takes licks in lakes duck likes.

8)
The thirty-three thieves thought that they thrilled the throne throughout Thursday.

9)
How can a clam cram in a clean cream can?

10)
One-one was a race horse.
Two-two was one too.
One-one won one race.
Two-two won one too.

Dan banyak lagi yang korang boleh cari di INTERNET andai kata 10 yang Along kongsikan di atas ni tidak mencukupi untuk korang bermain KATA dengan kawan-kawan korang yang lain. Yalah, main sorang-sorang manalah BEST, kenalah ajak kawan-kawan main sekali ok? Sebarkan keseronokan permainan ni dengan orang lain sekali. Kita mantapkan sebutan DWIBAHASA kita ni sama-sama iaitu bagi BAHASA INGGERIS jua BAHASA MELAYU. Tak apa. Korang tak perlu susah-susah cari. Di sini Along sertakan LINK untuk korang cuba ayat-ayat yang lain untuk TONGUE TWISTER ni :


Ok lah, takkan korang sahaja yang nak main kan? Along pun nak juga main sampai puas permainan ni. Terima kasih sudi baca coretan Along ni. Korang memang DAEBAK!


Salam Ukhuwah...
ADIOS...
MAASSALAMAH....
n_n

PETANI DI LADANG AMALAN

Bismillah...
Alkisah...

PETANI SAWAH PADI
Gambar Ihsan : Google

Assalamualaikum dan selamat malam. Malam ke? Ek eh? Tanya Along pulak! Hahaha. Semestinya malam. Sebab apa? Sebab Siang lawannya malam. Itu pun takkan Along nak kena terangkan kut? Kah-kah. Ok-ok, Along buat lawak hambar, Along tahu tu. Tak apa, faham. Faham yang korang takkan gelak. Dan korang akan buat bunyi KRIK-KRIK-KRIK. Huhuhu.

Along ada satu soalan. Kalau Along tanya jangan marah ok? Agak-agakkan, hari ni, berapa kebaikan yang korang dah buat? Berapa pula kesilapan yang telah korang lakukan? Apakah kebaikan lebih banyak, atau kesilapan lebih banyak? Pernah buat catatan tak berkaitan dengan dua perkara ni? Pernah refleksi diri tak tika mana korang menilai kehidupan orang lain? Hah! Pernah? Pernah? Ups! Terlebih sudah soalan Along. Daripada satu, terbit pula persoalan-persoalan tambahan yang berkaitan. Hurm...

Jika kesilapan itu, melebihi kebaikan yang korang lakukan pada hari ini, apa tindakan korang untuk hari-hari yang mendatang? Apakah anda akan ISTIQAMAH dengan melakukan KESILAPAN, atau cari alternatif yang berkesan untuk melebihkan KEBAIKAN sehinggalah hampir tiada KESILAPAN yang anda lakukan dalam hidup untuk hari-hari yang mendatang.

Percaya atau tidak, hidup kita ni ibarat PETANI. PETANI yang berbakti kepada TANAH. Katalah di hadapan mata kita ada hamparan tanah yang SUBUR dan hamparan tanah yang kurang subur. Untuk dapatkan hasil serta tanaman yang baik, kita pasti memilih tanah yang subur untuk bercucuk tanam kan? Sebab apa? Sebab kita nak pastikan kualiti tanaman kita itu baik-sebaiknya. Begitu juga dengan diri kita, Telah jelas di hadapan mata kita, DOSA dan juga PAHALA. Perkara-perkara yang membawa kepada kebaikan, semestinya ganjaran pahala menanti kita. Perkara-perkara yang berkaian dengan kesilapan? Dosa menanti kita. Melainkan, kita sedar, kita bertaubat dan kita berjanji takkan mengulangi kesilapan tersebut. InsyaAllah, pahala menanti kita.

Pernah dengar kan? Hidup di dunia hanyalah sementara, akhirat jualah yang kekal abadi untuk selama-lamanya. Mesti pernah dengar punya. Kenapa sementara? Apa guna kita hidup di atas muka bumi kalau macam tu? Sedangkan kita dah tahu, yang kita semua akan menjalani kehidupan abadi di akhirat kelak? Kita berbalik kepada Kalamullah di dalam Al-quran dalam surah Az-Zariat ayat 56 yang bermaksud : “Tidaklah Aku jadikan jin dan manusia, kecuali agar mereka beribadah kepada Ku”.

Ibadah? Apakah sekada tertakluk pada solat, puasa dan zakat semata? Tidak! Tidur juga boleh dikatakan ibadah. Makan juga boleh dikatakan ibadah. Musafir juga boleh dikatakan ibadah? Dengan syarat apa? Syaratnya, semua itu kita lakukan adalah kerana Allah.Tapi, boleh ke mencuri dikatakan ibadah hanya kerana mencuri dilakukan kerana Allah? Semestinya tak boleh. Perbuatan yang dilakukan kerana Allah itu, kenalah perbuatan yang baik-baik. Perkara yang membolehkan kita untuk perolehi pahala yang bakal membantu kita memasuki syurga kelak.

PETANI bila tanaman dia cantik, segar-bugar, subur, mesti dia gembira kan? Mesti dia rasa puas hati bukan dengan segala curahan tenaga yang telah diberikan sepanjang berbakti kepada tanah. Kan? Begitu juga kita sebagai manusia biasa. Kita pasti gembira dan bahagia kan andai, segala perbuatan serta amal kebaikan kita dibalas dengan pahala dan syurga oleh Allah S.W.T? Kan? Maka, jika nak merasa kebahagiaan serta kegembiraan itu, kita perlulah bercucuk tanam bersungguh-sungguh, dengan melakukan segala amalan kebaikan yang kita boleh lakukan. Hasilnya nanti, InsyaAllah, kita akan NAMPAK dengan JELAS di akhirat kelak.

Wallahualam...


Terima Kasih Sudi Baca....


Salam Ukhuwah...
ADIOS...
MAASSALAMAH...

PERASAAN ORANG RABUN

Bismillah...
Alkisah...

rahimaim.com
Sekadar Hiasan

Assalamualaikum dan selamat malam. Alhamdulillah, walaupun Along rabun, Allah masih beri Along peluang untuk melihat dunia dengan jelas menerusi kaca mata yang Along beli tidak lama dahulu. Kaca mata Along ni, sudah beberapa kali juga berganti. Kebanyakannya patah disebabkan kesilapan sendiri. Hurm, kebanyakan ke? Senang cerita semua sekali lah. kihkihkih. Maklumlah, yang terpijak lain, yang terhempap masa tidur lain, macam-macamlah. Sebab itu Along tidak beli kaca mata yang mahal-mahal. Bua rugi sahaja beli patah atau rosak. huhuhu.

Korang tahu tak? perasaan sebenar orang rabun? Seksa tahu? Nak-nak rabun yang agak kuat macam Along ni, tanpa kaca mata, orang yang berada di hadapan korang sejauh 5 meter belum tentu korang akan kenal dan cam rupa mereka. Suara pun kadang-kadang korang susah nak beza. Pulak tu, ditambah dengan rabun cahaya, bila malam menjelma, lagilah teruk rabun Along jadinya. Hurm...

Bayangkanlah, bangun sahaja pagi, Along perlu cari kaca mata terlebih dahulu untuk memudahkan Along melihat keadaan sekeliling. Di saat kaca mata patah dan tidak dapat digunakan? Seksa owr! Sehari tanpa kaca mata, hidup seperti tidak bermakna. Hidup seperti dalam dunia yang asing daripada orang lain. Bila jalan-jalan rasa seperti pemandangan disekeliling samar-samar, seolah-olah semuanya menghilang seakan tiada. Bila orang panggil, Along akan dengar tak dengar sahaja. Bila panggil dari kejauhan, Along terpaksa mara lebih hampir untuk mengetahui siapakah pemilik suara tersebut. Huhuhu. Seksa-seksa.

Along bukan nak salahkan takdir, tak! Along cuma nak cakap, korang yang tak rabun tu, jangalah minta agar korang jadi rabun. Sebab, orang rabun sendiri kalau boleh tak nak rabun-rabun ni. Kami nak juga bebas dari rabun ni. Sampai bila kami akan rabun? Wallahualam. Sampai bila korang tak rabun juga, Wallahualam. Tapi, selagi korang tak rabun, janganlha minta untuk jadi rabun ya? Tak salah pun, acah-acah pakai cermin mata tanpa POWER, ok sahaja. Cuma, jangan sesekali korang sengaja pakai cermin mata orang rabun untuk jadikan diri korang rabun. Jangan korang sengaja buat kerja dalam gelap, tengok TV dalam gelap, main SMARTPHONE dalam gelap semata-mata nak rabunkan mata korang. Korang jangan juga baca buku dekat-dekat, sengaja penatkan mata korang semata-mata nak jadi rabun. Jangan tau! Korang perlu sayang mata korang yang sihat tu.

Tapi! Kalau korang saja ACAH-ACAH pakai kaca mata yang tak ada POWER. Dan saja nak PAKAI CERMIN MATA untuk  nampak BERGAYA, ikut korang lah. Tapi, jangan sesekali niat untuk jadi rabun tau! Sebab rabun ni TAK BEST! Walaupun, kebanyakan orang beranggapan orang rabun ni nampak PANDAI sebab berKACA MATA. Hahahaha.


Terima Kasih Sudi Baca,


Salam Ukhuwah,
ADIOS...
MAASSALAMAH...
n_n

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...