EFG PILIHAN HARI INI

Dear Follower

KEKASIH | By Diffan Sina Norman

Bismillah...
Alkisah..



Assalamualaikum... Baru-baru ni Along ada menonton satu FILEM yang UNIK. Kebetulan, masa SCROLL-SCROLL Facebook News Feed, tiba-tiba ada satu iklan ni dari viddsee BUZZ. Keapa Along kata Unik? Yang itu korang boleh teroka sendiri dengan menonoton FILEM PENDEK arahan DIFFAN SINA NORMAN ini. 

Sebelum tu, Along akan kongsikan SINOPSIS RINGKAS buat korang semua :

Rozita, isteri kepada Mansor sedang nazak. Tiada cara untuk untuk Mansor menyelamatkan isterinya itu. Namun, Mansor telah merancang suatu IDEA GILA untuk menyelamatkan cinta mereka berdua. Tidak peduli, tentang agama, sains, sihir mahupun khurafat, Mansor tetap akan cuba buat sampailah mereka dapat bersatu semula. Tidak kisahlah dalam apa jua bentuk sekalipun. Tapi, berapa banyakkah perubahan yang akan berlaku? agar ianya kekal sama seperti sedia kala?

Jom TONTON! :




Info tambahan :

"KEKASIH" telah memenangi Audience Choice Award di Kelab Seni Filem Malaysia. Ianya dipilih secara RASMI di Sundance Film Festival, SXSW Film Festival, Palm Springs International ShortFest, dan banyak lagi... 



Salam UKHUWAH...
ADIOS...
MAASSALAMAH...

BIOBAX COOL THERAPHY | Sembur sembur dah lega

Bismillah...
Alkisah...



BIOBAX COOL THERAPHY | Sembur-sembur dah lega. Assalamualaikum dan selamat pagi! Pernah dengar tak tentang BIOBAX? Apa? Tak pernah? Korang baru lepas GOOGLE dan tak jumpa langsung info pasal BIOBAX? Jangan risau, kita sama. Along pun dah cuba benda yang sama, namun, masih kurang informasi berkaitan dengan produk yang dinamakan BIOBAX ini. Namun, kenapa Along tetap bersemangat nak kongsikan? Kerana duit? Kerana tanggungjawab kerja? Bukan, Along sebenarnya ingin kongsikan kepada korang semua secara ikhlas sepenuh hati. PERCAYALAH!

Namun, Along tahu, korang pasti akan macam biasa dan selalu. Mana nak percaya apa yang Along kongsikan di laman perkongsian maya Along ni kan? Ya lah, Siapa Along di maat korang semua kan? (Di iringi lagu Aizat - Pergi). Tak apa, BIOBAX kan ada boleh menemani Along. Bila Along lenguh-lenguh badan, sengal-sengal di mana-mana bahagian badan, BIOBAX setia menemani Along. (Itupun selagi BIOBAX tu ada isi lah untuk Along gunakan). Eh? BIOBAX ni apa sebenarnya? Mesti korang tertanya-tanya kan? Kalau tak tanya sekalipun, tolonglah tanya ya? Ok, dekat bawah ni, Along akan kongsikan info-info berkaitan dengan produk BIBOAX ni. Semua info berkaitan akan Along kongsikan agar korang semua tahu dan faham, apa BIOBAX ni sebenarnya. :)


Biobax Cool Theraphy adalah fast relief spray with Eucalyptus Oil, Habbatussauda and Olive Oil. Biobax Cool Theraphy membantu melegakan kesakitan dengan cepat.



Kandungan Biobax Cool Theraphy adalah :-

- Eucalyptus Oil
- Habbatussauda Oil
- Olive Oil
- Za'faran
- Lemon Grass
- Halia Bara
- Kaffir Lime
- Pappermint
- Menthol Crystal

Bahan-bahan dalam Biobax Cool Theraphy adalah 100% organik. Jadi Biobax Cool Theraphy sesuai untuk ibu mengandung dan ibu berpantang.


Kegunaan Biobax Cool Theraphy


Untuk kelegaan segera, sakit-sakit biasa, sakit otot dan sendi yang biasa seperti:

- Sakit Belakang 
- Ketegangan
- Terseliuh
- Lenguh-lenguh
- Selsema/resdung

Selain lenguh-lenguh, Biobax Cool Theraphy boleh melegakan selsema. Spray biobax pada tangan. Kemudian gosok kedua belah tangan dan sedut bau di tapak tangan sehingga hilang bau. 

Kelebihan Biobax Cool Theraphy


- Melegakan lenguh leher & sendi
- Segera melegakan sakit belakang dengan kesan sejuk
- Tahan sehingga 5 jam
- Melancarkan peredaran darah
- Membantu melegakan lenguh bahu & leher
- Terbukti berkesan untuk kelegaan belakang
- Sesuai untuk melegakan selsema & resdung


Sekiranya berminat boleh whatsapp atau telegram Along di 019 - 7639489


Di sini Along ingin kongsikan cerita tambahan dari pengguna BIOBAX yang lain. Along panggil dia Kak lya. Kak lya ni salah seorang pengguna yang amat berpuas hati dengan produk Biobax ni. Begini cerita dari Kak Lya :

"Biobax Cool Therapy Melegakan Sakit Belakang.Pernah tak korang di ganggu rasa sakit belakang dan sakit pinggang..Mesti pernah kan kan kan..Cakap bab sakit belakang dan sakit pinggang,Lya memang selalu rasa sakit belakang dan juga sakit pinggang bila terlalu lama duduk dalam kereta,terutama dalam perjalanan balik kampung..Ya la kan,perjalanan balik kampung kadang kadang makan masa tiga empat jam lamanya..Bila asyik duduk je kat dalam kereta,mudah sangat sakit pinggang..Hari tu Lya ada la citer bab bab sakit pinggang dan sakit belakang kat Mommy Irra,sahabat blogger Lya..Mommy Irra syorkan Lya gunakan Biobax Cool Therapy untuk rawatan sakit belakang dan sakit pinggang..Kata Mommy Irra..Biobax Cool Therapy memang terbaik untuj rawatan sakit belakang dan sakit pinggang..Terpengaruh jugak la dengan cerita cerita Mommy Irra.Lya dapatkan satu botol Biobax Cool Therapy.Bila dah guna Lya dapat rasa keberkesanannya.. Bila sakit pinggang Lya spray Biobax Cool Therapy ,usap usap sikit dah rasa lega..Alhamdulillah....Berkesan.Biobax Cool Therapy melegakan sakit belakang dan sakit pinggang yang Lya alami sekian lama.."

(Pemilik Blog : Akif Imtiyaz)


Korang tahu tak, kenapa Along kongsikan cerita Kak Lya berkaitan dengan BIOBAX ni? Sebab Along tahu, korang semua bukannya mudah percaya dengan TESTIMONI dari orang yang korang tak kenali. Betul tak? Along tahu, sebab Along pun macam korang juga. Sebab tu Along kongsikan TESTIMONI dari orang yang Along kenal. Tak adalah takut kena TIPU ke apa ke. Betul tak? InsyaAllah, tiada unsur penipuan dalam BIOBAX ni :)


INFO TAMBAHAN :

1) Harga 1 botol Biobax adalah RM85. Tapi sekarang ada promosi RM70 sebotol. 
2) Sebotol boleh guna sehingga 500 kali semburan. 
3) Tahan sehingga 3 bulan 
4) Kalau korang berminat boleh whatsapp atau telegram Along di 019 - 7639489

*Semestinya ! Ada kelulusan KKM. Sebab tu Along tak merasa ragu-ragu!
*Biobax ada kelulusan dari Kementerian Kesihatan Malaysia. (NOT151103971K).
*Insyaallah selamat digunakan.

Macam mana? Korang berminat tak? Tak apa, ambillah masa seberapa lama yang korang nak. Along sudi tunggu. :)...


Salam Ukhuwah...
ADIOS...
MAASSALAMAH...

MENCARI JODOH YANG MASIH BERSEMBUNYI

Bismillah...
Alkisah...

Ihsan GOOGLE : ( LINK )

Assalamualaikum dan selamat petang buat semua! Entry kali ni merupakan entry pertama untuk bulan JUN 2016. Dan merupakan Entry yang ditaip 3/4 hari sebelum menjelangnya ramadhan. Alhamdulillah, Ramadhan semakin menghampiri kita, Sya`ban pula semakin meninggalkan kita. Mudah-mudahan, nyawa kita semua masih dikandung badan, untuk kita semua melalui Ramadhan yang hanya berbaki 3/4 hari sahaja lagi. Tapi, entry ni bukan berkisar tentang Ramadhan ok? Entry kali ni, berkisar tentang JODOH. JODOH yang masih bersembunyi.

Along ni, bukanlah pakar bab JODOH, HATI mahupun PERASAAN. Along sekadar taip mengikut pandangan kaca mata Along sahaja. Selebihnya, kalau ada pertambahan info, kritikan jua saranan, korang boleh tinggalkan di ruang KOMEN dekat bawah sana tu. Faham? Berbalik kepada tajuk, "MENCARI JODOH YANG MASIH BERSEMBUNYI", Along tahu, dan Along faham Ada diantara kita, lebih suka menunggu JODOH itu datang dengan sendirinya. Tak pun, serahkan sepenuhnya kepada kedua IBU dan BAPA untuk carikan JODOH untuk diri sendiri. Tetapi, pasti ada juga yang suka MENCUBA. Yalah, sifat manusia kan suka MENCUBA. MENCUBA benda baru. MENCUBA benda-benda yang dilarang dan sebagainya. Kerana sikap INGIN TAHU yang TINGGI, kebanyakan dari kita suka sangat MENCUBA.

Kerana itu, jangan pelik andai ada di antara kawan-kawan kita yang suka sangat MENCUBA bila berkaitan dengan bab JODOH ni. Ada di antara kita, yang berdoa di MUKABUKU, TWEETER dan sebagainya agar dapat JODOH/IMAM/MAKMUM yang baik-baik. Kan? Ada sesetengahnya pula, siap tawar diri lagi untuk JADI calon IMAM/MAKMUM secara terbuka di MEDIA SOSIAL. Kan? Jangan kata tak ada. Along yakin ada. Along pun ada kawan-kawan juga. Ingat korang je ke yang ada kawan? Ada sesetengah lelaki, diLABEL "PLAYBOY". ada sesetengah perempuan diLABEL "PLAYGIRL" kerana bercinta dengan ramai orang dalam satu-satu masa. Kan? Ada juga diLABEL sebegitu kerana sikap mudah baik dan ramah dengan ramai perempuan, walhal, tiada hubungan istimewa yang terbina di antaranya dengan kawan-kawannya melainkan hubungan kawan semata. Kan?

Ada sesetengah dari kita pula. Mudah sangat jatuh cinta dan bercinta. Contoh, Abu bercinta dengan Minah. Kemudian, diorang gaduh dan putus. Tak lama lepas tu, Abu bercinta dengan Milah. Lepastu, putus dipertengahan jalan kerana keluarga Milah tak suka Abu. 2 bulan kemudian, Abu bercinta pula dengan Maisarah.Sayangnya, hubungan mereka tak kekal lama, Maisarah meninggal dilanggar kereta.  Lebih kurang sebulan kemudian, Abu berkenalan dengan Munirah dan tak sampai 2 minggu, Abu dan Milah pun bercinta. Namun,rupanya, Munirah selama ni mempermainkan hati dan perasaan Abu. Setelah abu dapat tahu, maka Abu pun putuskan Munirah.Rupanya dalam diam, selama ni, Melisa, rakan sekerja Abu, menaruh harapan dekat Abu. Melisa, ni merangkap pendengar setia Abu memandangkan mereka merupakan rakan karib semenjak di bangku sekolah lagi. dipendekkan cerita, akhirnya Abu dan Melisa pun bercinta, bernikah, beranak-pinak dan bahagia untuk selamanya.

Nampak tak kronologi hidup Abu? Bercinta dengan ramai perempuan? Tapi, bukan dalam satu-satu masa. Ada sesetngah orang, mungkin melabel Abu sebagai "PLAYBOY". Tapi, realitinya, Abu bukanlah lelaki sebegitu. Abu bukannya tidak setia pada satu-satu perempuan. Cumanya, Abu tidak mahu episod lama berulang dengan perempuan yang sama. Bukan bermakna Abu ingin lalui kesedihan dengan perempuan lain pula. Tidak! Abu punyai harapan! Harapan agar hubungan seterusnya kekal, namun? Tak kekal pun. Hahaha. Tapi, Abu tetap terus mencuba, betul tak? Abu tak khianati sesiapa, tetapi, Abu sering disakiti hati. Abu tak benci perempuan, tak juga serik untuk bercinta. Kerana apa? Kerana Abu terus-menerus mencari jodohnya yang masih bersembunyi disebalik banyangan waktu, yang entah bila akan datang melengkapkan sekeping daging bernama hati.

Namun! Abu bukanlah jenis yang kahwin dengan perempuan, dan bila rasa perempuan tu bukan jodoh yang sesuai, Abu pun ceraikan. Tidak! Abu bukan lelaki sebegitu tahu? Lepas kahwin dengan Melisa, Abu yakin 100% Melisa adalah jodoh Abu. Dan Abu tak pernah merungut walaupun sesaat. Kerana bagi Abu, Abu telah pun menjumpai jodohnya yang telah lama bersembunyi selama ini. Jodoh yang selama ini, ada di hadapan mata, tetapi, terhijab pandangan matanya dari melihat jodoh tersebut atas sebab-sebab yang tertentu. 

Makanya, apakah salah, andai hidup kita ni, ibarat hidup Abu? Yang melalui banyak proses cinta yang tidak kesampaian? Yang banyak mencuba nasib dalam percintaan dengan orang yang berbeza? Mencari jodoh yang masih bersembunyi dengan sepenuh daya usaha? Ya, mungkin dalam kisah Abu, Melisa yang meluah rasa terhadap Abu. Ibaratnya, Melisa yang tawar diri jadi JODOH Abu, bukannya Abu yang cari jodoh yang masih bersembunyi tu. Tapi, mungkin, andai Abu tak lalui semua kekecewaan dalam percintaan, mungkin, Melisa tidak akan pernah meluah sebarang rasa dekat Abu. Siapa tahu kan? Walaupun tampak klise macam DRAMA MELAYU. Namun, kita kan orang MELAYU. Nak tak nak, DRAMA tetap merupakan sebahagian daripada cara hidup kita. Kan?

Macam Along lah, Along sendiri masih mencari. Jodoh Along yang masih bersembunyi. Along sendiri tak pasti. Siapa jodoh Along di masa hadapan. Kenapa? Kan orang selalu kata. Bercinta dengan orang lain, kahwin dengan orang lain. Tak gitu? Tapi, Herm... Siapa jua JODOH Along di masa hadapan, harapnya Along dapat bahagiakan hidup dia, dia juga dapat bahagiakan hidup Along. Keluarga dia dapat terima Along seadanya, keluarga Along juga dapat terima dia seadanya. Sungguhpun separuh hati Along, masih mengharap pada si DIA, namun, separuh lagi hati mengatakan, kau bukan jodoh dia Rahim. Bukan!

Tapi, tak juga bermakna, Along sendang mencari jodoh yang masih bersembunyi. ok? Along tak mencari pun. Buat masa sekarang, Along letak tepi semua perasaan sendiri terlebih dahulu. Along nak fokus pada membahagiakan mak dan ayah Along. Nak fokus pada kerjaya. Nak fokus pada menunggu jodoh tu datang, bukan Along yang cari. Bahahaha. (Jauh di sudut hati, Along menangis dalam diam.).

Ironinya, mencari jodoh yang masih bersembunyi itu, terpulang kepada individu untuk melakukannya atau tidak. Asalkan, korang tak permainkan hati dan perasaan orang lain sudah la ya? Tak baik tahu? Nanti orang permainkan hati dan perasaan korang pula bagaimana? Hah! Jawablah! Apa jeling-jeling? Apa jelir-jelir lidah? Apa buat muncung itik? Apa buat muka kosong? Apa? Apa? 


Terima Kasih Sudi Baca...
n_n


Salam UKHUWAH...
ADIOS...
MAASSALAMAH...


Jom layan : Zivilia - Aishiteru 2



LETAK HARAPAN TINGGI TIDAK SETARAF DENGAN USAHA

Bismillah...
Alkisah...

Gambar GOOGLE : ( LINK )

Assalamualaikum dan selamat malam semuanya. Terima kasih kerana sudi berkunjung singgah kembali ke laman perkongsian maya a.k.a. BLOG lelaki yang KACAK, MACHO dan COMEL ini a.k.a. Along. Jangan risau, Along ada sediakan perkhidmatan tong sampah untuk korang semua nak muntah beramai-ramai. Tapi, bagi sesiapa yang nak gunakan perkhidmatan Along tu, korang perlu bayar. Murah sahaja. 2.6b sekali muntah. Hahaha.

Korang nak tahu? Sejak dari Along kecil, sehinggalah dewasa. Pemikiran Along sentiasa berubah-ubah. Masa sekolah rendah, dalam otak ni fikir nak MAIN sahaja. Yalah, nak jadi orang dewasa kan lambat lagi. Dalam otak hanya fikir, MAIN, MAIN dan MAIN sahaja. Bila cakap pasal HOBI, tak payah ceritalah. HOBI utama adalah BERMAIN dan BERSUKA RIA. Tapi, bila ditanya soal CITA-CITA? Wah! Cita-cita nak GEMPAK! Cita-cita pertama Along masa kecik-kecik dahulu adalah nak jadi seorang PROFESSOR. Waktu tu, bila sebut perkataan PROFESSOR, dalam otak ni fikir, PROFESSOR adalah mereka yang pakar dalam mencipta sesuatu. Tapi, rupanya, bila dah besar sikit, baru tahu, tu semua kerja ENGINEER. Rasa kelakar pun ada. Waktu Along sekitar darjah 5/6, Along mula mengubah cita-cita Along. "Saya nak jadi SAINTIS!". Itu yang Along selalu sematkan dalam hati dan pemikiran Along. 

Dan cita-cita tu akhirnya tamat sewaktu Along ditingkatan 3. Eh, TAMAT? Ya, kerana di tingkatan 3, Along mula meletakkan minat terhadap sesuatu yang lain untuk dijadikan sebagai kerjaya di masa mendatang. Tingkatan 3 jugalah menjadi titik tolak perubahan kepada pemikiran Along berkaitan dengan masa hadapan yang bakal Along tempuhi. "Aku mahu jadi PENULIS!". Ya! Penulis!. Dan cita-cita tu Along masih semat sehinggalah sekarang. PENULIS di sini, bukanlah sekadar penulis BLOG, penulis STATUS FACEBOOK, penulis NOTA dalam kelas. TAK! Tapi, Along nak jadi penulis BUKU. Penulis untuk BUKU MOTIVASI juga NOVEL. Along nak sangat-sangat capai cita-cita Along tu. Tapi, dengan apa yang Along lalui sekarang ni, dengan cara hidup Along sekarang ni, mampu ke Along capai cita-cita Along tu? 

Harapan TINGGI, kalau USAHA biasa-biasa, tiada gunanya. Kalau Along sekadar berharap, dengan usaha yang biasa-biasa, rasanya, sampai bila-bila lah ianya sekadar HARAPAN sahaja. HARAPAN yang tidak kesampaian.Kerana itu, Along perlu berusaha semaksima mungkin untuk mencapai dan menjadikan cita-cita Along itu suatu realiti. 

Itu, cerita Along. Perkara paling penting yang Along nak sampaikan adalah, ramai diantara kita, letak harapan tinggi pada sesuatu, tapi, usaha seakan tiada. Jangan salah anggap apa yang Along kata. Ya, ramai dah antara dari kita, usaha bersungguh-sungguh, tapi masih tak dapat apa yang diharapakan tu. Apa orang kata tu? Belum ada rezki? Gitu? Tapi, mesti iada silap dekat mana-mana. Kan? Adalah gagal sekali, kita perlu terus menyerah kalah? Tak, kan? Kita perlu berusaha kembali. Betul tak? Usaha sampai BERJAYA gitu!

Tapi! Kalau USAHA tu, tak SETARAF dengan HARAPAN yang korang letak TINGGI MENGUNUNG tu, MIMPIlah korang untuk dapatkan apa yang korang harapkan tu. MELAINKAN, korang KAYA, HARTA BERTIMBUN, ada KABEL atau ORANG DALAM, semua tu, petik jari pun boleh. Ye dak? Eh? "Sungguhpun kami kaya! Kami usaha bermati-matian juga ok? Kau apa tahu?!". Ya, ya. Bagi yang berusaha sungguh-sungguh tu, ALHAMDULILLAH. Korang tidak perlu terasa dan melenting dengan STATEMENT dari blogger picisan iaitu Along rasanya. Korang boleh abaikan sahaja apa yang Along bangkitkan. Tapi, korang kena tahu, tetap wujud orang-orang yang Along sebut di atas tadi. TETAP WUJUD tahu?

Bagi RAKYAT BIASA macam Along? Tanpa USAHA yang tinggi, HARAPAN memang tinggal HARAPAN lah. Sebab tu wujudnya cerita rakyat yang bertajuk ANGAN-ANGAN MAT JENIN. Rasanya, tidak perlulah Along cerita panjang lebah tentang kisah rakyat ni. Untuk pendekkan cerita, MAT JENIN adalah SIMBOLIK buat mereka yang suka BERANGAN-ANGAN. ANGAN-ANGAN pula TINGGI! Tapi, USAHA langsung TIADA! Hah! Korang nak jadi macam tu ke? "Eh? Kami ada usaha ok?! Tolonglah! Kau suka cakap tak pakai otak!". Rileks, sabar. Korang memang dah bagus dah. Lebih bagus daripada MAT JENIN. TAPI! Korang belum cukup BAGUS! Faham? Nak capai impian yang tinggi menggunung tu, korang perlu berusaha semaksima mungkin. Faham? Kalau gagal, jangan menyerah, tahu? Jangan mengalah, tahu? Along tak payah cari contoh jauh-jauh. Contohnya Along sendirilah. Along memang dah usaha, tapi Along sedar, usaha Along masih belum cukup. Korang tu, dah sedar ke yang usaha korang masih belum cukup?

Dekat FACEBOOK, tak pun dalam KEHIDUPAN REALITI. Hari-hari minta nasihat dari orang. Hari-hari tengok video motivasi. Hari-hari baca ayat motivasi. Hari-hari cakap pada diri yang "ENGKAU PERLU BERUSAHA KERAS!". Tapi, mana tindakan kau tu? Mana usaha kau tu? Mana jiwa kau yang telah termotivasi tu? Mana? Mana? Mana? Jawablah! Hah! Tak ada jawapan? Apa? Dah ada jawapan dah! Bagus! Lepas dapat jawapan, apa pula tindakan kau yang berikutnya? Apa? Kau sahaja yang mapu ubah diri kau! Kau sahaja yang mampu mengorak langkah pertama untuk diri kau! Semuanya adalah kau! Hanya diri kau!


Terima Kasih Sudi Baca...
n_n


Salam UKHUWAH...
ADIOS...
MAASSALAMAH...

BIAR EGO MENGUASAI DIRI, BIAR IA MERAJAI HATI

Bismillah,,,
Alksiah...

Gambar GOOGLE : ( LINK )

Assalamualaikum dan selamat petang. Petang yang cukup indah. Bagi yang baca ENTRY ni pada waktu malam, SELAMAT MALAM Along ucapkan buat korang semua. Terima kasih kerana masih sudi singgah dan baca, coretan Along di laman perkongsian maya Along ni. Herm, dah makin ramai yang berpindah dari penggunaan BLOGSPOT ke WORDPRESS sejak akhir-akhir ni. Semuanya mempunyai asbab serta musabab yang tertentu, yang juga asbab musabab tersebut, hampir sama di antara satu dengan yang lainnya. Apa orang kata tu, SETAPAK KEHADAPAN lagi dalam KEHIDUPAN seorang insan bergelar BLOGGER. Kan? Apa-apapun, apa jua PLATFORM laman perkongsian MAYA yang kita gunakan, BLOGSPOT atau WORDPRESS, OBJEKTIF kita tetap sama. Kan? Kita nak menulis dan berkongsi maklumat dengan semua orang. Itulah satu titik persamaan kita yang kita semua ada. Kita tetap digelar BLOGGER. BLOGGER tegar. :)

Setiap orang pasti ada EGO, Sama ada tinggi atau rendah, ianya tetap dipanggil EGO. Lelaki boleh kata, EGO PEREMPUAN LEBIH TINGGI DARIPADA LELAKI. Perempuan juga boleh kata perkara yang sama. Kan? Titik persamaan yang wujud adalah LELAKI dan PEREMPUAN itu adalah sejenis makhluk Allah yang bergelar MANUSIA. Manusia yang sering LUPA dan ALPA. Apa kaitan EGO dengan LUPA? Along akan cuba terangkan serba sedikit kaitan keduanya diperengggan berikutnya untuk memudahkan korang faham, apa yang Along cuba sampaikan.

EGO ni, suatu frasa kata yang seakan NEGATIF bunyinya. Kan? Yalah, kadang-kadang, bila ada satu-satu permasalahan timbul di antara kita dengan kawan kita, kita pasti ada pendirian kita sendiri kan? Kawan kita juga pasti ada pendirian dia sendiri yang dia ingin tegakkan. Bila dua-dua taknak beralah, masing-masing mula bermasam muka, hubungan kawan pula menjadi renggang. Masing-masing EGO taknak mengaku salah atau saling minta maaf antara satu sama lain. Kan? Kita pasti nak tunggu kawan kita tu minta maaf dan mengaku salah dekat kita dulu, betul tak? Dan hakikatnya, kawan kita tu juga inginkan perkara yang sama. Dah masing-masing EGO TINGGI. Akhirnya? 2-2 BERMASAM MUKA untuk suatu jangka masa yang lama. Kerana EGO, mereka LUPA, mereka pernah MENJADI KAWAN.

Bagaimana pula dengan EGO terhadap Allah? Eh? Ada ke? Ada. Tolonglah percaya. Wujud sebenarnya EGO yang Along maksudkan ni. Contoh ya, contoh mudah yang Along bagi untuk korang senang faham. CONTOHnya SOLAT FARDHU. Ada diantara kita, pasti suka melewat-lewatkan solat. Ada juga yang tak solat terus. Jangan pelik, kerana itu realiti hidup manusia. Kerana kebanyak dari kita, ISLAM diamalkan SEPARUH-SEPARUH. Boleh ke macam tu? Korang sendiri ada akal, boleh fikir. Along tak menilai sesiapa. Sekadar penilaian UMUM sahaja. Hakikatnya, kita tahu, solat di awal waktu atau solat pada waktunya itu adalah suatu perkara yang baik dan dituntut dalam ISLAM. Memanglah, solat di awal waktu tu tak WAJIB, sebab selagi waktu solat tu ada, selagi tu bila-bila masa sahaja kita boleh solat. Tapi, apabila tiada sebarang halangan yang boleh dikategorikan sebagai HALANGAN yang sebenar-benar HALANGAN, kenapa masih tak solat di awal waktu? Sehinggakan ada sebahagian dari kita terlupa dan lalai, kemudian langsung tak solat. Hah! Macam mana tu? Terbit tak rasa bersalah terhadap Allah dalam hati korang tu? Kalau terbit, Alhamdulillah. Korang mesti berazam takkan mengulanginya lagi kan? Apa? Korang tak rasa bersalah terhadap Allah?! Bahaya korang ni. EGO SUNGGUH HATI KORANG! Korang EGO terhadap Allah! Korang tahu tak? Cepat-cepat taubat ok? 

Contoh lain? Maaf contoh ni berkaitan aurat. Tak kisahlah, lelaki ataupun perempuan. Lelaki dengan seluar pendek yang tak menutupi lutut, tayang BODY SADO sehingga menampakkan pusat. Perempuan dengan baju ketat,sendat dan padat tanpa tudung. Padahal, dalam HADIS, dalam QURAN, banyak dalil dah tertulis akan kewajipan menutup aurat ni. Bila sebut KEWAJIPAN maksudnya WAJIB lah untuk kita sebagai orang ISLAM lakukannya. Kan? Jadi, tak salah rasanya bila Along katakan korang ni EGO terhadap ALLAH kerana tak ikut perintahnya, tak tinggal larangannya. "Woi! Suka hati kau je ek long kata orang ego? Kau bajet Alim la tegur orang tanpa usul periksa!". "Kau tak tahu buat cara tak tahu long! Kau tak tahu apa yang kami perempuan ni lalui! Ko tahu tak ayat belaum SAMPAI SERU?! Tahu?!". "Aku bukan ego terhadap Allah ok?! Aku cuma belum bersedia untuk tutup aurat secara sempurna je! Ko memang menjengkelkan lah long!". Rileks-rileks, Along tahu. Korang ada sebab musabab tersendiri. TAPI! Cuba fikir? Kalau bukan perkataan EGO sesuai dengan perbuatan korang selama nu, jadi apa perkataan yang sesuai? Korang mungkin boleh tipu orang lain, tapi korang tak boleh tipu diri sendiri. Ya, ya, itu antara korang dengan Allah. Along tak campur bab tu. Tapi, selagi tiada siapa berani tegur perbuatan salah korang.. selagi tu korang akan hidup dengan senang-lenang. Maksud Along, korang akan rasa, semuanya OK seakan-akan tiada apa yang terjadi. Yalah, kan itu antara korang dengan Allah. Tapi, korang usaha tak ke arah menutup aurat dengan sempurna? Usaha tak minta Allah tunjuk jalan? Usaha bermati-matian tak? Tepuk dada, tanyalah hati. 

EGO ni, ada juga KEBAIKANNYA. Ini fakta. Contoh, Si A nak dekat Si B. Tapi Si B taknak dekat Si A sebab Si A bukan dia punya TASTE. TASTE tinggi katanya. Sebenarnya bukan taste tinggi ke apa ke. Si B ni nak yang terbaik untuk masa hadapan sendiri. Dan dia nampak dekat Si A tak ada ciri-ciri yang boleh menjadi peneman hidupnya untuk selamanya. Jadi, macam-macam alasan lah yang dia bagi dekat Si A agar Si A berhenti MENGAYAT diri dia. Tapi, Si A tetap juga MENGAYAT Si B. Akhirnya Si B pun, bagi ayat "REJECT" kejam. Si A pun, apa lagi, mulalah anggap Si B ni EGO, KEJAM, Tak berperikemanusiaan dan sebagainya. Dalam situasi ini, EGO yang dimiliki Si B merupakan EGO yang bawa kepada kebaikan. Betul tak? Ke penilaian Along salah? 

Kadang-kadang, EGO boleh jadi UBAT yang TERBAIK buat sesetengah manusia. Tapi, bergantung, macam mana kita nak corak EGO kita tu. Istilah : BIAR EGO MENGUASAI DIRI, BIAR IA MERAJAI HATI. Boleh jadi RELEVEN, boleh jadi tak. Bergantung pada situasi yang kita lalui. Takkan lah setiap masa EGO itu MENGUASAI diri kita kot? 24 jam sehari, 7 kali seminggu, 365 setahun? Yang mungkin, tapi pada perkara tertentu sahaja kan? Contoh, Kau bercinta, kemudian kau dikhianati. 3 bulan berikutnya, bekas pasangan kau tu nak kembali kepada kau. Takkan kau nak terima macam tu sahaja. Ye dak? Ko perlu tinggikan EGO kau dalam bab ni. Kau perlu bijak! Kau mesti takut pisang berbuah dua kali.. Kan? :)


Terima Kasih Sudi Baca...
n_n


Salam Ukhuwah....
Adios...
MAASSALAMAH...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense