EFG PILIHAN HARI INI

Dear Follower

KENAPA PERLU SUKA DALAM DIAM

Bismillah...
Alkisah...

Gambar GOOGLE : (LINK)

Assalamualaikum dan selamat petang! Hai korang! Apa khabar? Selamat kembali ke ruangan perkongsian maya Along yang serba putih ini. Bila sebut PUTIH, boleh membawa kepada istilah SUCI, MURNI, BERSIH, dan juga KOSONG/ PLAIN. KOSONG? PLAIN? Ya, Kosong daripada sebarang kekotoran. Plain daripada sebarang warna yang tidak sepatutnya dicantik dan dipalit ke atas sebuah kertas A$ putih kosong. Tapi! Blog Along tak lah sepenuhnya macam tu. Sebab, kalau 100% Putih, tak adalah korang nampak sebarang TULISAN di laman perkongsian maya Along ni. Kan? tak adalah korang nampak sebarang bentuk warna lain, yang digunapkai untuk mewarnai beberapa kawasan penting yang wujud dalam blog along ni, kan? Nanti, tak memasal korang bosan, kalau sekadar tulisan sahaja yang wujud di blog Along ni. Lepas korang bosan, korang tak singgah dah ke blog Along selepas ni. Herm.... Jangan buat macam tu ok? Teruskan sokong Along tahu?

Tanpa membuang masa, Along ingin bertanya dekat korang semua. Korang semua jenis yang macam mana? Jenis yang suka memendam rasa ke? Ok, sebelum tu, biar Along terus kepada point utama entry ini Along tulis. Ianya berkaitan dengan hati dan perasaan manusia. Berkaitan dengan CINTA antara si TERUNA dan DARA. Jadi, korang dah faham kan apa yang Along cuba sampaikan? Eley! Korang kan REMAJA PURBA yang ADVANCE, mesti korang faham punya. Jangan ingat Along ni mudah ditipu ok?

Persoalannya, KENAPA PERLU SUKA DALAM DIAM? Nampak macam persoalan Along tu tak LOGIK kan? NORMAL lah kan Si A , suka Si B dalam DIAM. Tak jujur dan tak beritahu apa yang selama ini terbuku dan terpendam di dalam hati. TAKUT Kena "REJECT" katanya. TAKUT kehilangan Si B sebagai kawan katanya. TAKUT Si B dah punyai PILIHAN HATI katanya. TAKUT pada KOMITMEN katanya. TAKUT melukakan HATI Si C katanya. Macam-macam ketakutan yang ada dalam diri mereka yang SUKA DALAM DIAM terhadap seseorang tu. Bila KANTOI? Tak nak pula ngaku. Pandai pula kata, semua kata-kata orang adalah TIPU BELAKA. Pandai pula HIPOKRIT terhadap diri sendiri! Apa semua tu? Hahaha.

Bagi yang berjiwa ISLAMIK, pasti akan mula berdoa dan berharap yang terbaik. "Andai dia jodohku, dekatkanlah. Andai dia bukan jodohku, jauhkanlah dirinya dari hati,pemikiran serta hidupku".  Ada juga yang berdoa seperti ini, "Semoga dia adalah jodohku, andai dia bukan jodohku, jodohkanlah kami juga kerana aku amat mencintai dia." Dan macam-macam lagi doa yang terbit dari bibir berkaitan dengan JODOH dan masa hadapan mereka. Tidak dinafikan, Along juga tidak terkecuali. Kenapa? Kerana Along sendiri nak yang terbaik untuk masa hadapan Along. Korang tak nak ke? Kalau nak, selalulah berdoa kepada sang PENCIPTA. Kerana Allah MAHA MENGETAHUI segala SESUATU. Faham?

Tapi! Kalau hati tu tak mampi bertahan! Korang PUASA lah. Kalau tak mampu juga? Korang kahwin cepat-cepat. Luah dengan segera dekat si dia. Cerita kepada IBU BAPA pasal si dia dan mula mengorak langkah untuk MASUK MEMINANG SI DIA. Katalah lepas SI DIA tak terima korang selepas korang LUAH apa yang korang rasa, korang JANGAN KECEWA! Korang patut bersyukur! Kenapa? Itulah takdir Allah buat korang. Takdir? Bersyukur? Begini, Mungkin, PILIHAN HATI korang yang terbaik di mata dan hati korang. Tapi, bila Allah tak izin, mesti  ada sebab! Mesti ada hikmah! Allah pasti sediakan sesuatu yang lebih baik buat korang. Percayalah pada Allah ok? Maksudnya, berIMANlah kepada Allah SEPENUH HATI! Korang mesti akan dapat rasa KEMANISAN IMAN punyalah andai korang, Along dan mereka berjaya berIMAN kepada Allah sepenuh hati!

Jadinya, suka dalam diam ni, ada PRO dan KONTRA nya. Setiap manusia takkan sama ketika melalui PROSES suka seseorang dalam hidup mereka.Ada orang, suka berterus terang. Ada orang, suka pendam ibarat ada sesuatu wujud sebagai penghalang. Tapi, satu nak pesan, percaya pada TAKDIR ALLAH. Nampak mudah, tapi, percaya lah bahawa ianya sangat SUSAH. Kalau takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai. Kalau takut KECEWA, jangan letak sebarang HARAPAN. Mudah bukan?


Terima Kasih Sudi Baca...
n_n


Salam UKHUWAH...
ADIOS...
MAASSALAMAH....

KITA JUGA PERNAH BUAT PERKARA BODOH

BISMILLAH...
ALKISAH...

Gambar GOOGLE : (LINK)

Assalamualaikum dan selamat malam! Pertamanya, bagi yang belum solat isya`, solat isya` dahulu ok? Bukan apa, tak elok melewat-lewatkan solat ni. InsyaAllah, selepas korang solat, hati dan jiwa korang akan bertambah tenang. Lepas solat, barulah sambung baca coretan serta bebelan dari Along ni ok? Tak susah pun permintaan Along ni. Kan?

Sejak kebelakangan ni, Along tahu, ENTRY yang Along tulis dah macam CHIPSMORE dah, kejap ada, kejap tak ada. Dan Along sentiasa ulang kata perkara yang sama, dan korang pun dah muang dengar alasan yang sama. Kan? Apa-apapun, terima kasih kerana masih sudi baca apa jua coretan serta bebelan yang Along taip di laman perkongsian maya Along ni. Harapnya, apa jua bentuk penulisan yang Along kongsikan, tak banyak, walaupun sedikit, dapat memberi manfaat kepada korang semua.

Tidak dinafikan, dalam setiap ENTRY dan penulisan Along, pasti akan ada yang sekadar baca, pasti akan ada yang tiba-tiba insaf dan terbit serta lahirnya kesedaran diri setelah membaca apa yang Along kongsikan, pasti juga ada yang terasa hati dengan apa juga yang Along coretkan selama ini. Kerana hati manusia tak sama. Apa kata pepatah tu? Rambut sama hitam, hati lain-lain? Tak gitu? 

Semakin kita dewasa, semakin kita lupa, kita juga pernah jadi, BAYI, KANAK-KANAK juga REMAJA. Kita lupa, yang dahulunya, kita juga pernah buat perkara-perkara BODOH dalam hidup. Eh? Korang tak pernah ea? Maaf kan Along, mungkin Along sorang kot dalam dunia ni yang pernah buat perkara-perkara BODOH semasa kecil dahulu? Along ngaku, Along tak sempurna. Along ni, insan biasa, yang terlalu banyak dosa. Tapi, Along juga nak ngaku. Along insan biasa, yang berusaha bersungguh-sungguh untuk mencari sinar cahaya, dan keluar daripada kegelapan.

Ingat lagi, dahulu, masa kecik2. Masa tu, umur sekitar darjah 3 darjah 4 gitu. Along masih ingat, peristiwa di mana, Along dengan abang sedara Along, sanggup yakinkan Adik Along dengan beberapa sepupu-sepupu yang lain untuk LABURKAN duit RAYA mereka untuk kami beli sejenis CONSOLE GAME yang berharga sekitar RM120. Masa tu, kami memang sanggup buat apa sahaja demi GAME. GAME yang belum tentu SERONOK untuk dimainkan. Asalkan namanya GAME, kami sanggup beli tahu? Ingat lagi, masa beli tu, kami kehujanan dan dan kebasahan. Meredahi hujan semata-mata untuk beli CONSOLE GAME yang TERBAIK ini. Di pendekkan cerita, BY THE END OF THE DAY, kami tak dapat pun main GAME yang kami beli tu. Kenapa? Kerana KANTOI dengan mak bapak kami semua. ZAMAN tu biasanya, memang DUIT RAYA, mak bapak akan SIMPANKAN dalam BANK. Tapi, sebelum sempat mak bapak minta duit kami, kami dah LEBURKAN dalam PELABURAN CONSOLE GAME. Hah! Amek kau! Mana tak mak bapak kami semua BERANG? Lepas KANTOI, GAME tu dirampas! Lepas tu, boleh pula depa main depan kami? Tak patut-tak patut. Di pendekkan cerita lagi, riwayat game tu tak lama. GAME tu hilang tanpa JEJAK! Wallahualam.

Cerita di atas sekadar satu contoh perkara BODOH yang Along lalui masa kecil-kecil dahulu. Banyak lagi perkara BODOH lain contohnya kami main bakar-bakar dekat belakang rumah pak sedara. Kami ramai-ramai ponteng puasa bersama. Kami main mercun dengan cara yang ekstream, dan sebagainya. Tak perlu Along cerita semuanya. Tapi, perkara BODOH itulah yang mengajar Along ERTI sebuah KEHIDUPAN sebagai seorang kanak-kanak. Kanak-kanak zaman sekarang. Apa mereka tahu? Segalanya sudah tersedia depan mata. Mereka tinggal ambil dan guna pakai sahaja. TAK MENCABAR LANGSUNG!!!

Apa Along cuba sampaikan adalah, korang ni, bila tengok satu-satu perkara BODOH yang kanak-kanak atau remaja zaman sekarang ni buat MELALUI VIDEO, dan korang KECAM mereka, CUBA korang refleksi semula diri korang. Bayangkanlah, kalau zaman korang dulu-dulu, adalah zaman serba canggih serta maju seperti zaman mereka yang sekarang ni. Lepastu, aksi BODOH korang yang dulu-dulu dirakan, dan disebar serta dimuat naik ke YOUTUBE ataupun sebagainya. Korang mesti akan dikecam juga kan>? Ya, Along tahu. Untuk elak dikecam, janganlah buat perkara BODOH dan tak BERMORAL. Tapi, korang juga perlu tahu, tak semua orang ada akal yang SEMPURNA sama seperti akal yang korang miliki sekarang ini. Korang kena ingat, akal korang pun pernah tak sempurna suatu ketika dahulu, sama seperti akal Along dan mereka. ok?

Benar, kita bukan penghukum. TAPI! Kita boleh nilai sesuatu dengan mata hati kita. Daripada kita hina dan keji perbuatan buruk orang lain. Lebih baik kita berdoa agar Allah berikan mereka hidayah. Kan? Dan, kita juga boleh sambung doa tu, andai memang si dia dikekalkan dalam keadaan begitu, semoga Allah beri balasan yang setimpal atas perbuatannya, mudah-mudahan, dia sedar dan insaf atas segala perbuata-perbuatan BODOHnya. Mudah kan?


Terima Kasih Sudi Baca...


Salam Ukhuwah...
ADIOS...
MAASSALAMAH...
n_n

Di saat kaki melangkah pergi

Bismillah...
Alkisah...

Di Saat Kaki Melangkah Pergi
Ihsan : Google (LINK)

Assalamualaikum dan selamat malam. Along mulakan entry Along pada kali ini dengan ucapan SELAMAT HARI GURU buat SEMUA yang sudi hadir dalam hidup Along disamping memberi Along tunjuk ajar untuk melalui liku-liku kehidupan yang Along tempuhi selama ini. Along ada tulis ucapan khas yang agak panjang lebar di MUKA BUKU Along. Korang boleh LIKE dan COMMENT di MUKA BUKU Along dengan menekan LINK yang berwarna merah ini. 

Korang tahu kan? Dalam hidup kita ni, kita diberi pilihan untuk membuat keputusan? Sama ada keputusan tu betul, atau pun salah, segalanya terletak atas tangan kita untuk menentukannya. Memanglah, segala-gala yang berlaku atas dunia ni, berlaku atas aturan Allah s.w.t. Tapi, Allah tetap beri kita peluang untuk memilih, apa yang terbaik untuk hidup kita ni. Kan? Sebagai contoh, seorang pelajar lepasan SPM, ingin melanjutkan pelajaran ke peringkat DIPLOMA tetapi di halang oleh keluarga. Ibu bapanya mahukanya mengambil tingkatan 6 STPM/ STAM. Dalam situasi ini, ya, ibarat diluah mati emak, ditelan mati bapak. Jika tidak ikut permintaan ibu bapa, nanti dikata sebagai anak derhaka. Jika melepaskan apa yang diri sendiri ingini, nanti pasti sesal tak sudah. Kan? Dalam situasi begini, memang agar sukar untuk buat pilihan. Kerana itulah, Allah sediakan ruang untuk kita memohon petunjuk darinya dengan cara membuat solat istikharah berulang kali sehinggalah Allah beri petunjuk yang terbaik buat diri kita. Kan? 

Di Saat Kaki Melangkah Pergi


Tidak dinafikan, untuk membuat suatu-suatu keputusan itu amatlah susah, amatlah berat. Lagi-lagi keputusan yang melibatkan hati dan perasaan. Walaupun sudah jelas petunjuk Allah di hadapan mata, sebahagian hati kecil kita sebagai manusia tetap timbul rasa ragu-ragu untuk melaksanakannya andai petunjuk kepada pilihan tersebut bertentangan dengan apa yang kita harapkan. Dan di saat kaki melangkah pergi dek kerana keputusan yang terpaksa dibuat tanpa kerelaan hati dengan harapan ianya adalah keputusan yang terbaik buat diri dan semua, kesedihan menguasai keseluruhan diri. Tangisan mula mengalir menuruni pipi. 

Mesti dalam kotak fikiran korang, apa yang Along cuba sampaikan adalah berkaitan dengan dua insan yang jodohnya tidak kesampaian kan? Ya, realitinya lebih kurang begitu. Kerana, ianya bukan sekadar boleh berlaku dikalangan kekasih, boleh juga berlaku dikalangan mereka yang sedang hangat bertunang, mereka yang telah pun mendirikan rumah tangga, mereka yang sekadar bergelar kawan dan sahbat, dan juga sebagainya. Boleh juga berlaku dikalangan sesama ahli keluarga kita sendiri, Sebagai contoh, anak tiri lelaki dengan mak tiri beserta 2 adik beradik tiri perempuan, anak kandung kepada mak tiri. Selepas kematian ayah kepada si anak lelaki, suami kepada mak tiri kepada si anak lelaki, untuk si anak lelaki ni, tinggal bersama mak tiri serta 2 adik adik beradik tiri perempuannya, tidak digalakkan memandangkan ianya boleh menimbulkan persepsi negatif masyarakat setempat. Makanya, jika dinilai secara logik, anak lelaki ini perlu berpindah rumah. Tetapi, apakah itu perkara terbaik yang perlu dilakukannya? Along tinggalkan persoalan ini untuk korang semua memikirkan jawapannya.

Satu Along nak pesan. Yakinlah pada Allah, percayalah kepada Allah. Turutilah petunjuk yang telah pun Allah berikan kepada kita denga hati yang Redha. InsyaAllah, pasti ada hikmah disebalik pilihan yang kita buat tu nanti. Allah pasti sediakan sesuatu yang lebih baik buat kita di masa akan datang, mungkin bukan di dunia, mungkin kita dapat di akhirat sana. Siapa tahu kan? Ingat! Janji Allah itu pasti. Oraite?


Terima Kasih Sudi Baca...
n_n


Salam UKHUWAH,,,
ADIOS...
MAASSALAMAH...

Tolong Jangan Berhenti Menulis

Bismillah...
Alkisah...

Ihsan : Google (LINK)

Assalamualaikum dan selamat petang buat semua yang acah-acah merindui diri ini tanpa pengetahuan diri ini yang semestinya diri ini tahu bawa diri ini sentiasa dirindui. Telah agak lama laman penulisan maya ini kering kontang tanpa sebarang artikel-artikel baharu untuk dijadikan sebagai bahan bacaan serta bahan motivasi tidak kira masa, tidak kira waktu. Kerinduan yang menebal bak dinding besi setebal hampir 10 kilometer untuk menulis, akhirnya tidak tertahan lagi sehingga membuatkan dinding besi ini, cair dalam tempoh tidak sampai satu saat untuk ari-jemari ini menaip artikel terbaru buat para pembaca semua (Ada ke yang baca? Hurm...).

BAHAHAHAHAHAHAHAHA. Poyo tak Along? Along ni, bukannya suka sangat tulis secara serius. Rasa poyo dan bajet-bajet INNOCENT je. Tapi, perkongsian yang Along kongsikan kebiasaannya sedikit sebanyak mampu untuk mengusik hati-hati serta jiwa-jiwa Along sendiri, korang dan mereka yang memerlukan motivasi secara santai dan bersahaja, dan dalam masa yang sama ada juga ketegasan dalam beberapa perkara. Betul tak? Ke Along sekadar PERASAN dan SYOK SENDIRI sahaja selama ini? Hahaha. Along yang tulis, suka hati lah kan apa yang Along nak tulis? Korang sebagai pembaca, Tugas korang tinggalkan KOMEN dan PESANAN di ruangan yang disediakan. Nak kritik boleh, Nak bagi FEEDBACK pun boleh.


TOLONG JANGAN BERHENTI MENULIS


Serious Talk! Tolong jangan berhenti menulis. Pesanan buat diri serta rakan-rakan blogger Along yang lain. Pesanan ini juga buat mereka yang ada minat menulis, tetapi rasa penulisan korang tak dihargai sehingga membuatkan korang putus asa dalam penulisan. Tolong dengar cakap Along ok? TOLONG JANGAN BERHENTI MENULIS! Along cukup risau korang berhenti menulis, sedangkan korang sendiri tidak tahu, masa hadapan yang korang bakal lalui sebagai penulis. Mungkin hari ini, tiada pembaca langsung! Tapi apakah sebulan mendatang perkara yang sama akan berlaku? Benar, akan ada yang kata, "Aku dah buat blog selama 3 tahun, tapi, pembaca blog aku macam tu juga. Macam ada tak ada sahaja." atau ada yang berkata, "Aku tulis, bukan ada yang baca pun!" atau, "Dah macam-macam aku lakukan untuk tarik minat orang baca blog aku, orang tetap tak nak baca. Hurm...". Dan macam-macam lagi kata hati korang yang Along pasti, boleh menjadi penyebab dan punca untuk korang berhenti menulis, 

Teruskan minat, Jangan biar ia tamat...


Please! Please and Please! Jangan TAMATkan MINAT menulis korang tu. Teruskan menulis dan jangan berhenti! Tapi! Dan seeloknya, tolonglah tulis dan kongsikan perkara yang mampu beri manfaat kepada orang lain. Tak susah pun. Sebab hidup kita ni kan dipenuhi dengan WARNA-WARNI keihdupan. Dan, setiap hari, kita jalani WARNA-WARNA yang berbeza untuk kita tempuhi dan hadapi. Makanya, dari situ, pelbagai cerita mampu kita taip dan tulis untuk dikongsikan kepada semua yang sudi baca. Macam mana kalau tiada yang sudi baca? Jangan risau, ALAM MAYA atau INTERNET ni, penggunanya kan ramai. Kalau korang tulis di MUKA BUKU, kawan-kawan MUKA BUKU korang takkan tak baca kot? Tak baca? Korang yakin ke? Entah-entah diorang adalah PEMBACA SENYAP. Siapa tahu kan?

Keduanya, tolong refleksi semula diri korang. PUNCA atau SEBAB kenapa korang menceburkan diri awal-awal dahulu dalam bidang PENULISAN ni. Apakah untuk BERKONGSI CERITA? atau CARI POPULARITI DAN PEMBACA SEMATA? Apakah korang buat kerana ORANG LAIN BUAT, atau kerana KORANG sendiri BERMINAT untuk mulakannya? Apakah korang ingin DOMINASI DUNIA PENULISAN, atau korang ingin MENAMBAH KENALAN? Along tahu, macam-macam sebab dan asbab yang mampu mendorong seseorang itu untuk menjadi penulis. Dan setiap orang ada aura yang berbeza dalam penulisan mereka. Ada yang langsung tak ada aura sehingga menyebabkan tiada siapa sudi baca apa yang mereka tulis. TETAPI! Apakah itu boleh dijadikan alasan untuk seseorang itu berhenti menulis? Seperti ilmu-ilmu lain, PENULISAN juga merupakan salah satu cabang ilmu yang perlu kita pelajari. Kalau kita rasa penulisan kita kurang bagus, apa patut kita buat? Abai dan biarkan? berhenti dan tamatkan? TIDAK! Kita kena belajar! Belajar TEKNIK yang BETUL untuk tarik minat ORANG RAMAI membaca PENULISAN kita. Oraite? Faham?

Pesanan ni buat diri Along juga. Buat diri Along yang sentiasa MALAS dan MOOD KELAUT setiap kali menghadap BLOG untuk menulis artikel baharu. Bukan tak ada IDEA. IDEA tu ada, cuma ISI untuk IDEA tu tak ada. Otak seolah-olah TEPU dari menghasilkan IDEA yang SEGAR dan BARU. Along sendiri sedar, bukannya RAMAI yang nak baca pun apa yang Along BEBEL. Namun, Along pasti, tetap akan ada yang baca. Mungkin sekadar satu ke dua orang, namun, mereka tetap di kira sebagai pembaca... Kan? Korang pula, yang baca ni, mungkin merupakan orang ke-3 yang baca apa Along bebel pada hari ini. Siapa tahu kan? Alhamdulillah, jika hanya 3 orang pembaca Along, dan ketiga-tiga dapat manfaat dari apa yang Along cuba kongsikan, itu lebih baik daripada 1 juta pembaca Along, tapi langsung tiada yang dapat manfaat daripada perkongsian Along. Rugi-rugi...



Terima Kasih Sudi Baca (n_n)


Salam Ukhuwah...
ADIOS...
MAASSALAMAH....

JDT MENANG PASUKAN SUKAN PILIHAN ONLINE APO 2016

Bismillah..
Alkisah...

Gambar dari page : Johor Southern Tigers

Assalamualaikum dan selamat petang. Ayuh johor! Luaskan kuasamamu! Itulah laungan yang mampu Along gambarkan betapa gembiranya hati Along apabila Negeri Johor kesayangan telah pun dinobatkan sebagai pemenang PASUKAN SUKAN PILIHAN ONLINE, ANUGERAK PILIHAN ONLINE 2016 semalam. Alhamdulillah. Dalam tempoh hanya beberapa tahun, JDT yang dibangunkan oleh TMJ kesayangan kami, TUNKU ISMAIL IDRIS IBN SULTAN IBRAHIM ISMAIL, telahpun berjaya mencuri hati pelbagai peminat dari seluruh negari jua negara.

SENARAI KESULURUHAN PEMENANG ANUGERAH PILIHAN ONLINE APO 2016


Selebriti Komedi Online                               - Jihan Muse 
Ikon Fesyen Pilihan Online                           - Datuk Siti Nurhaliza 
Chef Pilihan Online                                       - Datuk Fazley
Group Pilihan Online                                     - Akim And The Majistret 
Penyampai Radio Pilihan Online                   - Fara Fauzana 
Blog Pilihan Online                                       - Siakap Keli 
Selebriti Media Sosial Pilihan Online           - Mat Luthfi 
Lelaki Tampan Pilihan Dnars                        - Saharul Ridzwan 
Wanita Anggun Pilihan Dnars                       - Mia Ahmad 
Ikon Niaga Pilihan Online                             - Neelofa 
Aktres Terbaik Pilihan Online                       - Mia Ahmad 
Aktor Terbaik Pilihan Online                        - Saharul Ridzwan 
Bintang Sukan Lelaki Pilihan Online            - Datuk Lee Chong Wei 
Bintang Sukan Wanita Pilihan Online           - Datuk Nicole David 
Pasukan Sukan Pilihan Online                       - JDT 
Penyanyi Wanita Terhebat Pilihan Online     - Datuk Siti Nurhaliza 
Penyanyi Lelaki Terhebat Pilihan Online      - Hazama 
Personaliti Unggul Pilihan Online                 - Akim & The Majistret

JDT LAYAK KE PERLAWANAN AKHIR SUPERBEST POWER FA CUP 2016

Gambar dari page : Johor Southern Tigers

Alhamdulillah, setelah penat berhempas pulas, pasukan JDT telah pun melayakkan diri ke perlawanan akhir bagi pertandingan bola sepak yang amat berprestij di Malaysia ini. Siapa sangka kan? Tahniah buat KEDAH kerana telah pun memberikan tentangan serta saingan yang amat sengit buat pasukan JDT. Korang memang bermain dengan sangat baik. Gol Fakri semalam memang CANTIK. 

Dua kemenangan ini amatlah bermakna buat JDT jua diri Along kerana Along sendiri asal daro JOHOR. Ayuh JOHOR!!!!! Ok, dekat bawah ni, ada satu VIDEO lagu yang berkaitan dengan pasukat JDT, selamat dengar dan selamat menonton :




Terima Kasih Sudi Baca...


Salam Ukhuwah...
Adios...
MAASSALAMAH....


n_n

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense